Followers

Nuffnang

Pages

21 August 2018

Review Buku: Impian Jalanan karya Teme Abdullah



Selamat malam semua.. 😊 Fuhh, susah betul nak jejak and update blog sekarang ni. Malas je lebih ni haha. Hari ni kena update jugak la sebab rasanya dah berhabuk jugak dah blog ni hehe.

By the way, let's make another book review! Baiklah, kali ni author yang sama ye haha. Since dia publish dua buku serentak tahun ni (since pesta buku hari tu. So agak lama dah sebenarnya habis baca baru update kat blog hehe), so kita review pun serentak la tahun ni, cuma different day je.

Here we go!


TAJUK: IMPIAN JALANAN
KARYA: TEME ABDULLAH


Review:

Honestly, I'm a big fan Teme Abdullah (well, you can say that haha). Since buku Pelukis Jalanan, Arkitek Jalanan and now Impian Jalanan, I always like his writing and contents. For me, his writing was good, such an interesting story, and not too boring. Even though its quite tebal sikit la, macam novel dah haha but I like it. Can read them not more than one or two days only, from front cover till the back cover.

Okay so, untuk buku IJ (impian jalanan) ni, lebih kurang jugak macam dua buku yang lain tu which are PJ and AJ (pelukis jalanan & arkitek jalanan). Buku IJ ni berkisahkan cerita Teme jugak cumanya kali ni ceritanya adalah tentang Iskandar. Cerita dari kecil sehinggalah dia dewasa, perkara yang dia hadapi dari kecil, masalah, dan juga impiannya. Impian dan halangan seorang anak kecil yang bernama Iskandar. Well, from the story Teme menggunakan nama Iskandar sebagai watak utama but of course its obviously about Teme right?

Because it is such an interesting story, so I don't think its going to be boring when read it. Rasa macam best and comel je cerita pasal Iskandar ni. Dalam buku IJ ni jugak, ada terselit pasal persahabatan, khianat (its kind of like musuh dalam selimut?), kekeluargaan, dan banyak lagi la. Pasal Ahmad mestilah kena ada kan! Hahaha..

Oh and by the way, there's a picture of Iskandar when he was 5 years old. So cute!

Anyway, aku rasa itu je kot setakat ni (I'm not going to be more exaggerated about it). That's my review about this book. For me, buku Teme Abdullah tak pernah tak memuaskan hati aku. Best and very interesting story. It must be quite hard for him to write up a story about him (and of course he added some seasonings in the story to make it look much more interesting). But, I'm all satisfied 😎


I'm trying to do such a flatlay but I guess it's not done well enough though haha. Tapi effort tu ada jadi la kan hihi


I'm done. Aku harap review buku ni memberi la manfaat sikit hehe. Thank you for reading my entry. See you soon!


Selamat Hari Raya Haji! ✨

Newer Posts