Followers

Nuffnang

Pages

29 May 2018

Review Buku: Empayar karya Teme Abdullah



Salam ramadhan semua. Moga kita semua diberkati hendakNya.

Entri kali ni saya nak buat review satu buku yang author nya memang my favourite la hehe. So, let's us!


TAJUK: EMPAYAR HIKAYAT PUTERA TANPA NAMA

KARYA: TEME ABDULLAH


Aku beli buku ni masa PBAKL 2018 hari tu, on the first day. Actually, its pre-order and I picked them up at Iman's booth.


So, agak-agak buku kali ni cerita pasal apa ye? Honestly, at first I thought it was a story about Teme also (since he using a nickname and not a real name, sama la macam tajuknya kan), sama macam buku yang lain ke, just maybe cerita yang lain sikit ke I don't know. But after I read from the very first page till the end, FANTASTIC! Never thought of this kind of story he would made!


Okay, now its the REVIEW:

As for me, buku Empayar ni memang patut dibaca oleh semua orang. But honestly kalau aku, aku memang recommend la SEMUA buku Teme ni hahaha. Sebab no reason not to read! And as for this Empayar book, totally recommended! πŸ‘

Why?

Sebabnya content buku agak berbeza daripada abang-abangnya yang lain (Si PJ, AJ, dan IJ), yang mostly bercerita tentang kehidupan Teme. Buku Empayar ni membawa satu sisi cerita yang lain, tiada kaitan dengan hidup peribadi Teme, dan boleh dikira suatu novel fiksyen gitu!

Haa, another more, bagi aku la.. Buku Empayar ni kekadang rasa macam ala ala novel Ramlee Awang Murshid gituu. Klasik, dan juga paling penting, there are soooo many points to take noted! Bila membaca tu memang akan membuat aku sendiri kekadang berfikir, and the contents also related with the current issues (in our religion).

Empayar ni juga memberi aku banyak ilmu baru yang mungkin aku tak tahu selama ni. And how he twist a bit on the story plot. Awesome! Setiap helaian muka surat memang tak boleh miss!

Oh and just wanna tell you guys, the characters in this story got no name! Well, the title itself has already told you right? Dah tu, guna nama apa ye? Kalau nak tahu nama apa yang digunakan dalam buku ni, kenalah baca! Hmm, maybe dia guna nama like tempe, tauhu, ayam, bunga, or kumbang maybe? Hahaha.


A little bit synopsis πŸ“œ : 

Adalah sebuah kisah tentang pemuda-pemuda yang terpilih untuk memasuki sebuah madrasah pada zaman kesultanan. Ia menceritakan tentang kehidupan di madrasah, latihan yang mereka jalani untuk menjadi pegawai kesultanan, peraturan-peraturan, dan juga sifat-sifat berbeza yang ada pada setiap pelatih. Sifat pelatih yang sentiasa ingin menjadi yang terbaik, dan juga sifat pelatih yang sentiasa bersuara demi kebenaran. Madrasah yang mereka masuk ini bukanlah sekadar madrasah biasa, tetapi madrasah yang melatih mereka untuk menjadi pegawai kesultanan suatu hari nanti! Dengan syarat, mereka harus melepasi semua latihan dan ujian. Namun, ada juga rahsia yang tersembunyi di dalam madrasah tersebut. Rahsia yang hanya mereka sahaja yang tahu.....



Okay thats it. Aku memang tak nak la cerita lebih-lebih nanti jadi spoiler. Anyway, I really like this Empayar! Thumbs up Teme! πŸ‘πŸ‘

So, korang yang masih belum dapatkan buku Empayar ni, cepat-cepat la dapatkan buku ni tau! Seriously recommended!

I would give 9/10 marks. Tak boleh bagi full sebab kena tunggu next Empayar since cerita dia macam tergantung je. Apeni Teme buat orang curious la! Haha. Anyway, its very good!



🌼🌼🌼

22 May 2018

#MyFirstTime Article Got Published on Crunch!



Yeayy! Alhamdulillah... I'm really grateful today. Despite of everything happened from morning till evening, this is one of the happy pills for me. Lol.

CRUNCH πŸͺ

Anyway, I guess most of the bloggers already know about the Crunch website owned by the Nuffnang. It just got launched not long time ago. And there are submission on the topic of #MyFirstTime , where all of these submission chosen will be featured in the Crunch website.

So here, I give you the Crunch website. You can click on the picture to go to the website. Click now!




Ohh, I didn't tell you how I know about this (sorry because I'm quite busy with all assignments and all so didn't got time to check it out on the website by myself hehe). Well, for sure they told me about my published article. Actually, they just mentioned my Instagram on their story with the picture of the article of mine. You know what, I was just going back from terawih at that time (which is today) and got a notification from Insta, saying that the Crunch just mentioned me in the their story!

And I was thinking, how come my writing yang tak seberapa tu boleh terpilih? Well, maybe that's what we called rezeki. Plus, its Ramadhan! Anyway, thank you dear Crunch team!


Special for you guys, you can just click on the picture below if you want to read my article. Not that so good, but I'm just trying. Hehe.




So, have you ever had your first time talking to your crush? I think so. Maybe, your crush is your husband right now?? Haha. I hope so πŸ˜‰


Eh, I have another article! Yeah, I just got noticed this when I opened the website. I thought they just publishing it one only, but they published it both! Thank you!





Erm, but... Maybe you should just read the first one kot. Maybe much more interesting, doesn't it? Well, it's not that I didn't let you read this but, actually I'm a bit more embarrassed haha. Because the way I wrote it maybe quite boring.. I don't know. 

Because I think it's quite childish or overdramatic or immature writing lol. Haha maybe you should just read both of them and tell me your comment!

I hope you enjoy (not sure if you did huhu) and let's try harder next time πŸ˜‚

Oh yeah! Talking about next time, there will be another new theme or topic for the next submission, which is #MyFamBam .

You can either submit your content to the Crunch email or tag with the hashtag #CrunchByNuffnang on the Instagram, following with the theme above.


(Don't forget to follow @crunchbynuffnang on the Instagram for more update and features!)


All the best guys! 😎


19 May 2018

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan ^^


Image result for SELAMAT BERPUASA RAMADHAN

Hai gais! Selamat berpuasa semua! πŸ˜„

Ehh, puasa ke tu? Hehe 😏

Harapnya puasa la ye. Hihi. Alhamdulillah, saya pun puasa hari ni. Sedar tak sedar dah masuk hari ketiga kita berpuasa kan. So lately ni tak sempat nak update blog ni. Well, nak akhir-akhir sem ni memang banyak benda assignment semua nak kena settle. Dengan macam-macam event lagi. Haa, nanti aku nak update satu event ni kat blog aku. I think, it will be quite interesting. Hopefully.


Anyway, entri kali ni aku just nak wish korang SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN DAN SELAMAT BERPUASA πŸŒ™

😊

Semoga Ramadhan kali ini memberi lebih erti dan menjadi titik tolak untuk kita berubah ke arah yang lebih baik. Insyaallah..

Dan satu nasihat atau cadangan yang aku dapat daripada ustaz yang beri ceramah pasal ramadhan hari tu, selalunya setiap kali ramadhan tiba, kita akan khatamkan bacaan alquran dalam masa sebulan ramadhan ni.

Haa, apa kata Ramadhan kali ini, kita cuba pulak untuk khatamkan makna di sebalik ayat-ayat alquran yang kita baca tu. Barulah kita faham apa kandungan dan cerita dalam Al-Quran yang Allah nak sampaikan kepada kita semua.

Eh, solat sunat terawih jangan lupa pulak ye. Sama-sama kita cuba untuk tunaikan solat terawih setiap malam ramadhan.

Jadi, moh le kita sama-sama berlumba untuk melakukan kebaikan terutama pada bulan Ramadhan, di mana pahala kita akan dapat berlipat kali ganda. Tapi, jangan terhenti sampai hujung ramadhan je tau, teruskan kebaikan yang kita lakukan sampai bila-bila.

Insyaallah, mudah-mudahan Allah permudahkan segala urusan kita dan menerima segala amalan kebaikan yang kita lakukan.

So, let's make this Ramadhan more meaningful and better! πŸ’–

Image result for SELAMAT BERPUASA RAMADHAN

1 May 2018

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2018 (PBAKL18)


Hi dears!

How's your day? Harap baik-baik saja la ye. Anyway, siapa dah pergi Pesta Buku kat PWTC??!!

πŸ™‹πŸ™‹πŸ™‹

Yeayy hahaha. Siapa yang belum pergi, sila la pergi ye hehe. Meh sini sis bagitahu details sikit untuk yang nak pergi tu.

Image result for pbakl 2018

Event: PBAKL 2018
Tarikh: 27 April - 6 Mei 2018
Tempat: PWTC, Kuala Lumpur


So, kali ni macam biasa la aku nak cerita pasal PBAKL 2018 ni ha. But unfortunately, kali ni punya pesta buku quite sad la. I mean, pesta buku tu okay je, aku ni je yang masih sob sob je. Okay abaikan nanti aku cerita haha.

Jadinya kali ni punya pesta buku memang macam biasa la, meriah, ramai. Cuma kisah kali ni aku rasa macam banyak unfortunate je. Haha lol. 

Okay, so aku tak beli banyak buku je pbakl kali ni. Just two. YE WEH DUA JEE....
Eh lupa pulak, Tambah lagi dua hahaha (beli untuk adik, so ni memang tak pernah masuk list. so like, insignificant. lol)

Ini yang bagi aku, antara buku yang WAJIB BELI ! Wajib bagi aku la, boleh juga untuk korang. Buku apa?

Ni diaaa..

Buku IMPIAN JALANAN dan EMPAYAR HIKAYAT PUTERA TANPA NAMA 
Karya TEME ABDULLAH.

Impian Jalanan by Teme Abdullah.

Empayar by Teme Abdullah.

(I love the book cover! Teme's ideas and imagination are so amazing!)


Ini serius masuk list first punya. Disebabkan I was like so excited gila nak dapat sign Teme kat buku, so aku beli yang pre-order punya.

Tapi nak jadi punya cerita... Okay, follower Teme confirm tahu la yang Sabtu lepas ada Meet & Greet dengan Teme. As you know, Teme ni anonymous person. So like, bila ada meet and greet ni, memang semua peminat follower dia datang la dari serata dunia hari sabtu tu. First time public appearance kot. Siap bodyguards jaga gaiss sebab nak jaga ke'anonymous'an dia. Well, tu semua Iman Publication yang offer tau gais!

Tapi sayang.... I was like sooo sad. A little bit regretful, honestly. Sebabnya aku tak pergi pun Sabtu tu 😭😭😭

I want to cry. Sob sob.

Ah, aku rasa nak cerita or cakap pasal benda ni pun macam tak boleh, sebab aku masih ada rasa jealous, menyesal, sedih, semua la! (belum move on lagi haha). Jealous sebab depa dapat jumpa teme face-to-face weh. Aku ni tengok dari Instagram je mampu sebab aku balik melaka jumaat tu. 😒

Aku pergi jugak la pbakl tu tapi hari jumaat, which is the first day. So like after pick up buku kombo teme tu aku terus balik rumah la. Well, a bit sesalan di situ (I could just go back on saturday but I don't because we had kenduri that night) tapi ku cuba pujuk diri, mungkin ada hikmah. Hmm.

Sorry gais, sebab aku ni maybe you can say like, erm... peminat tegar Teme kot. Hahaha, that's what my friend called me sebab aku jealous gila dia dapat pergi M&G Teme hari tu (walaupun dia kena beratur panjang gila time m&g tu, but I pun sanggup kot! hehe). Dah la dapat selfie dengan dia, pastu dapat sign dia, plus kad business Teme. Apa nii?! πŸ˜’ 

Haha okay maaf atas ketegaran I sebagai peminat Teme lol. Yela, first time kot dia buat public appearance as anonymous (yes, he still covered his face with mask and sunglasses).

Oh yeah, he looked very smart and stylo gitu! Korang boleh search je kat IG or Twitter on hashtag #TemeAbdullah #itsteme #teme dan seangkatannya la. 

Alhamdulillah, dapat la jugak signature Teme. Satu-satunya buku yang sign teme. I have all the 4 books of teme, and this is the only one yang ada sign. #grateful la jugak hehe. Thank you Teme for staying all the night just to sign your books 😊

(Oh, this one is the pre-order books. So most of all the Teme pre-order books have Teme's sign on it)

Okay sudah la ye berteme teme ni. Anyway, you guys yang still belum pergi PBAKL18 ni, haa cepat-cepat nahh! Sampai ahad ni je tau.

Macam-macam buku ada. Buku yang baru release pun ada tau! Macam buku kombo teme (hehe), Kerna Syurga Bukan Percuma 3 (dah ada yang ketiga dah wehh. tapi time aku pergi takde lagi, 2/3 mei kot baru keluar), komik Dx (dx refer to diagnosis. By Muharikah and partnered with some doctors).

 Tu jela kot aku tahu haha. Tak sempat explore sangat pun hari tu sebab pergi sekejap je. Oh haa yang tengok drama Mr Grey, hari tu pun ada sesi m&g dengan pelakon mr grey tau! Hari tu la hehe.

Nah kata-kata dari Iman Publication. hihi.

I think that's all for today. Jangan lupa menyinggah okay?!


EHHH!

Wait, lupa nak habaq mai. Haa Big Bad Wolf pun la ni tengah berlangsung tau! Alaa pesta buku jugak la, tapi hat ni murah sikit la. Details nya:

Image result for bbw melaka 2018

Event: Big Bad Wolf (BBW)
Date: 27 April - 6 Mei 2018
Venue: MITC Melaka

Murah gila yang oii! Pergi ramai-ramai nahh! Aku pun dah pergi, almost RM100 jugak aku dengan siblings aku rembat buku! (Takleh rembat banyak nanti broken haha).

Okay, bye gais! See you guys in the next entry! 😎

Newer Posts