Followers

Pages

4 March 2021

Kenapa Suka Korean Drama dan Recommendation K-Drama


Hai semua! Harap semua sihat belaka dan baik saja. ^^

Okay so hari ni aku nak cerita tentang drama Korea!! Hehe my favourite things. Tajuk ni sebenarnya aku dah fikir lama jugak and so... here we are! This is mostly like just MY POINT OF VIEW and I wanted to share why I like Korean dramas (and movies too maybe..). So bear with me, panjang sikit entri kali ni hehe.

Even previously during my practical training, ada seorang science officer ni tanya aku, "Kenapa suka drama korea eh?" Ahaa, now let me tell you in details.

Oh also to be noted, at times maybe aku akan compared korean drama dengan lokal drama sini so, no offense but only fact. Hehe.

So persoalannya, apa yang best sangat drama Korea ni :-

1. Pelakon Handsome dan Cantik


Okay, tak dinafikan ni antara sebab UTAMA tengok drama korea hahahahaha. Alaaa sama je macam korang tengok drama melayu, mesti ada pelakon yang korang suka nak tengok dalam drama kann. Macam Alif Satar, Nelydia Senrose, aku suka hehehe. Jadi sama je.

Kalau yang minat kpop pulak, minat idol group, another reason to watch (BTW KPOP AND KDRAMA ARE DIFFERENT THINGS OKAY). Contoh idol actors yang top, Yook Sungjae BTOB, Cha Eunwoo ASTRO, Park Jinyoung GOT7, Park Hyungsik ZE:A, Rowoon SF9, Jung Eunji APINK, IU, Suzy MISS A, Yoona SNSD, dan ramai lagi la. So biasanya yang idol ni memang fan dia akan tengok la kan. Cuma... tbh tak semua idol okay berlakonnya. I mean kadang tu ada yang baru berlakon tapi dah dapat lead role macam tak nice dan fair la kot kan. They should start from small role to get experience. Tapi tak nak la cakap pasal tu.

Yang bukan idol pun ramai, bukan setakat handsome dan cantik, tapi sangat berbakat. Bagus gila. πŸ‘ Antara pelakon yang top or yang aku minat; Kim Seonho (fav ramai sekarang ni termasuk aku, meletops 😎), Park Seojoon, Jung Woosung, Lee Dongwook, Lee Dohyun, Song Kang, Shin Haesun, Son Yejin, Park Boyoung, Moon Gayoung, Kim Soohyun, dan ramai lagi.

Jadi bagi aku, pelakon antara sebab aku tengok drama la. Ada pelakon yang aku suka ke, handsome ke, tengok la. Tapi! Depends juga. Kalau lead dia handsome tapi berlakon hmm ke laut, mungkin tengok tak tengok. Also depends on the storyline, and character. Kalau ada karakter yang aku macam tak boleh tengok or annoying, so might end up I won't watch it. The character ya, NOT the actor.


2. Storyline Best!

Like seriously, most of their dramas are so good and their storyline are just different! Storyline diorang berbeza untuk setiap drama and maybe of course ada aje yang cerita macam lebih kurang sama je kan. Cerita korea ni kadang dia macam ada konsep(?), so kira memang different and cerita dia jadi lagi menarik.

Sebagai contoh, drama Start-Up. Drama ni berkonsepkan start-up business, yang mana menceritakan kisah mereka yang buat start-up business, permulaan business, development of the business, investment, competition, product idea, company details (shares, equity, liability, etc), dan macam-macam lagi. Dan daripada situ, masuk elemen-elemen lain seperti cinta, persahabatan, keluarga, dan lain-lain la. Jadi storyline dia cantik, memang ada cerita gitu. Tak cliche. Tapi biasanya mana-mana drama cinta cliche, cuma lain sikit la kan sebab setiap drama ada genre tersendiri πŸ’₯.

(Start-Up)

Contoh cerita lain yang storyline best macam Sky CastlePenthouse (these two kinda tense story but best), Extraordinary You (different kind of story, a girl as comic's extra character, and 2nd lead syndrome auchh), It's Okay To Not Be Okay (rasanya about mental problem/syndrome macam tu, tak tengok habis hehe but people would agree this is one of the best drama).

(Penthouse)

Itu Korea punya drama. Kalau cerita melayu sini, hmm... Drama melayu banyak kisah cinta and mostly tak banyak beza pun storyline dia, quite cliche sometimes. Balik-balik cinta dua darjat, cemburu sebab orang ketiga, miskin jatuh cinta dengan kaya, konflik rebut harta, konflik cinta cliche, and the concept goes on. Kerja pulak memanjang kerja pejabat, business. Tapi mengaku la jugak ada cerita cinta yang cliche tapi okay la best jugak, cuma mungkin storyline boleh digarap menjadi lebih baik. Bukan sekadar cinta semata-mata.

TAPI memang ada je drama melayu yang best cerita dia, dan penceritaannya berbeza, tak dinafikan. Macam drama Mandatori, sumpah best dan storyline dia berbeza. Aku pernah tulis review kat entri sebelum-sebelum ni. Drama pendek tapi best dan lain daripada cerita melayu lain. Cerita pasal psikometrik kalau tak silap aku. Selain daripada tu, Gerak Khas, drama Mona (tv3) pun ada kelainan sikit. Ha, Paskal pun gempak weh. Best! Oh tapi tu movie la hahaha.


3. Pelbagai Genre

This is one of the best part in Korean dramas! They have most of every genre, I would say. Ada macam-macam genre yang boleh korang pilih. Thriller, horror, mystery, historical, medical, romance, family, teenagers, school, music, comedy, law, science-fiction, fantasy, and list goes on. Antara genre yang aku paling suka ialah medical, historical, science fiction, and also romantic-comedy. Kecuali romantik-komedi, yang lain-lain yang aku suka tu antara genre yang susah atau belum ada kat malaysia ni (I know it's maybe due to the production cost might be high).


Kalau drama korea yang melibatkan medical memang aku suka gila, walaupun tak semua drama medical aku tengok hehe. Tapi seriously, their medical drama like wow! The way they acting as doctors, nurse, physiotherapist, and others are sooooo convincing. Mungkin ada je part yang secara praktikal salah lakonannya tapi sikit jela aku rasa kot. Dan kalau ada pun kau macam tak nampak salah tu sebab nampak real. Dalam medical drama jugak diorang agak detail dan diorang akan letak caption meaning sesuatu term dalam drama tu. Contohnya, Arterial Blood Gases, apa maksud term tu dia akan masukkan as caption kat tepi. So at the same time the drama give us some knowledges.

Contoh medical drama; Descendants of the Sun (weiii all-time favourite doo), Romantic Dr Kim 1 & 2, One Poem A Day, Hospital Ship, Hospital Playlist, Dr John.

Historical. Korea ni diorang memang terkenal dan kaya dengan sejarah jugak. Korea masih ada lagi tinggalan bangunan bersejarah, macam diorang punya Palace. Ada era kerajaan Joseon, Baekje, Silla, Goryeo, dan lain lagi la. Aku ni pun daripada tak tahu apa dinasti yang Korea ada pun aku dah jadi tahu tau. Dia ada macam-macam storyline jugak la kalau historical dan aku memang suka.

Antara contoh drama historical yang aku tengok; Mr. Queen (hehe best wehh!!πŸ˜†), Scarlet Heart, Hwarang, The Tale of Nokdu, 100 Days Prince.

Senang cerita, kebanyakan genre cerita diorang best dan lain. Kisah cinta mungkin sama tapi bila korang tengok cerita yang ada konsep atau ada distinct genre (ex: medical, historical, law, business etc), kisah cinta yang cliche tu macam tak nampak sangat sebab dah cover dengan konsep/another genre cerita tu. So tak rasa cerita yang cliche.


4. Kajian dan Detail

Interesting part! Yang minat drama Korea mungkin perasan benda ni. Diorang punya cerita boleh dikatakan details dan ada kajian yang diorang buat. The writer or director (of course I believe actors too) did some deep research about the story, for example like medical story. Memang aku pun takla tahu sejauh mana diorang research tapi kalau korang tengok macam, wow. The drama would look so real. The medical and law terms. Contoh, simptom sesuatu penyakit, the pathophysiology of the disease. I'm sure, perkara medical ni bukan sesuatu yang senang-senang nak buat cerita dan difahami supaya nampak realistik. These medical terms. How they diagnose, tests, surgery, everything.

(click the pic. try watching this, notice the medical terms and the acting)

Dan daripada medical drama ni pun, kita boleh belajar banyak perkara sebenarnya. That is one of the thing that I like the MOST in medical drama. Even in the law drama, they are quite details. About the laws, the Acts, the Sections, and so on la idk (aku pun tak tau sangat law ni).

Even drama-drama biasa seperti romance, comedy, family, ada details dalam cerita tu. Dalam kebanyakan drama korea, pekerjaan karakter utama (biasanya) tu pun diorang make in details and real. For example a drama that I currently watching, "She Would Never Know". Drama ni kisah cinta tapi dia berlatarbelakangkan kerjaya sebagai brand marketer. Dalam cerita ni dia tak tunjuk yang marketer duduk office sahaja, pastu cerita cinta. NO. Dia masukkan macam mana kerjaya seorang brand marketer tu. Mungkin tak betul-betul details, tapi secara kasar boleh nampak kerjaya sebagai brand marketer. In-house inventory, door-to-door sales, target sales, product event, and so on. Bukan sekadar hiasan title pekerjaan sahaja. The writers and director make it in details and realistic.

Kalau cerita melayu aku tengok, balik-balik kerja office, pergi site, dah. Takde details sangat pun. Contoh kerja arkitek, tapi tunjuk duduk kat office memanjang. Bila meeting ke apa, terus jadi silence scene, letak background music. Dah. Mostly hanya fokus kat kisah cinta, kalau drama cinta la. Kerja doktor pun, cuma surface gitu je. Pakai coat doktor, stetoskop, cakap-cakap sikit, dah. Title pekerjaan tu seolah-olah hanya sekadar title aje, hiasan.

So bagi aku, kajian dan details ni macam menambah perisa kepada drama-drama ni semua. Jadikan lagi menarik dan berilmu gitu. Drama tu jadi more balance la. Agree? πŸ˜‰


5. Kualiti Produksi

Kualiti memang antara terbaik la. Kalau ada yang tak tahu la kan, Korea ni sememangnya terkenal sebagai negara yang mempunyai teknologi tinggi.

Kualiti produksi diorang memang bagus. Macam Computer-generated imaginery (CGI), Visual Effects (VFX), Special Effects (SFX), memang gempak. Kalau tengok macam real. Contoh drama AliceGoblin/The Guardian. All the effects looking so freaking real and amazing.

Also! Another BEST DRAMA with these effects, good production quality; SWEET HOME. Gempak gila wehh, sumpah best! Dia punya monster gila real wehh. SWEAR ITS ONE OF THE BEST DRAMA I EVER WATCHED. Short drama je, 10 episod tapi memang best! Dia pasal monster revolution from human, due to their desire. Tapi yela, dia punya produksi lagi hebat sebab dia collaborate dengan Hollywood team production so yeah. American animation kan memang top, macam cerita Marvel Avengers tu.



So that's all the reason. Mungkin ada lagi yang lain, tapi cukup la tu. Now, let's get into my K-Drama recommendation from me. But I will recommend the latest one only, since 2020 up to today. (btw ni bukan urutan paling best, just random)

Drama Recommendation

1. Start-Up

Hahaha yess, daripada awal lagi aku duk mention drama ni. Honestly, tak sure la untuk recommend hahaha tapi kalau nak rasa sakit hati, patah hati, dan jatuh cinta dengan Han Ji Pyeong, sangat la dialu-alukan. Dengan berbesar hati nak jemput korang masuk #TeamHanJipyeong 😎

Gurau je, but still that is true. Hehehe. Dan jugak kalau korang jenis berminat dengan cerita business start-up ni, boleh la tengok. Anyway, bagi aku best la. Tengok tau!

2. Sweet Home

WEHHH NI SUMPAH KENA TENGOK TAU! BEST DAN GEMPAK! πŸ‘πŸ‘ Tapi kalau korang jenis tak suka tengok darah banyak-banyak (macam aku, tapi tengok jugak), bukan peminat cerita monster ke, thriller ke, ikut suka la. Anyway memang best dan bagi aku, ni wajib tengok.

3. True Beauty

Haaa ini pun best gila dan kelakar wehh. Setiap episod confirm korang akan gelak tak kering gusi. Kejap sedih, pastu kejap lagi ada aje scene gelak. Storyline dan karakter dia semua hebat dan bagus-bagus. Kena tengok! Alkisah this one girl menggunakan make up untuk menjadi lebih cantik.

4. Mr. Queen

Untuk yang minat cerita historical, recommend cerita ni. Tapi dia bukan la banyak cerita history cuma background dia daripada zaman Joseon(?). Dan genre drama ni, romantik komedi so memang best dan kelakar wehh. Sumpah best, tengok please!

5. Find Me In Your Memory

Ni pun antara favourite drama aku tau! Bestt so please tengok okay? Hope kena taste korang la hehe.

6. Alice

Haa ini pun best gilaaaa! Kalau korang suka science-fiction, physics, time travel, mystery, boleh la tengok cerita ni. SUSPENSE. Cerita dia memang lain daripada yang lain. Memang macam illogical, tak real in real life, tapi nama pun cerita fiksyen. Cerita rekaan. So, tengok tau.

7. Mystic Pop-Up Bar

Aku pernah buat review drama ni, so kena tengok okay. Best, dia cerita more like, slice of life. Dia fantasy tapi ada cerita yang mana beberapa senario dalam ni berlaku dalam komuniti kita. Haa gitu la.

8. 18 Again

Drama ni pun KENA TENGOK. BEST! Aku ada review drama ni dalam entri aku sebelum ni, so please tengok. Dia more to family story, tapi memang best la bagi aku. πŸ‘

9. Crash Landing On You

Okay, ini pun memang kena masuk list. Best gila! Kelakar pun yeee. Sumpah best wehhh hahahaha kena tengok. Alkisah wanita South Korea terlanding kat North Korea dan jatuh cinta. Best πŸ™Œ

10. Romantic Dr. Kim 2

Ha, yang suka medical drama boleh tengok cerita ni. Best, tak tipu. Ni season 2 tapi kalau tak tengok season 1 pun boleh je faham. Sebab aku pun tak tengok yang first season hahahaha. Anyway, memang best so tengok la okay?
*Additional, Hospital Playlist pun best. hehehe.


Okay itu aje la rasanya. Banyak lagi drama best tapi kalau sambung memang takkan habis hahaha. So harap korang enjoy dan membuka minda kalian yang tak faham kenapa suka tengok cerita korea. Dia sama je macam cerita western, sebab diorang macam bagi another genre yang kita tak dapat kat malaysia ni. Dan bagi aku, kadang tu writer malaysia ada je cerita yang best tapi mungkin salah satu sebab the investment cost of the story maybe makan banyak bajet so yeah. Kalau tengok cerita korea tu, boleh tahan diorang invest duit untuk buat cerita tu. But still, even if kisah cinta, aku rasa writer malaysia boleh buat cerita yang lebih menarik lagi. And like I said, maybe add more details which will be more interesting and nice.

Walaupun entri ni bunyi macam aku sokong dan puji produksi korea (and admit there's little bad influence like for romance drama, you know..), tapi aku masih sokong produksi tempatan. I do acknowledge some of the malaysian dramas are getting better, and especially the movies, are improving and really good! πŸ‘πŸ»

Semua ni hanyalah daripada pandangan aku semata-mata. Tak ada sebarang perasaan benci ke, nak banding-banding ke, saja nak tunjuk kelemahan ke apa. Ni pandangan aku yang mungkin korang setuju atau tidak setuju. So hope no offense but kalau aku ada salah cakap, just tell me.

Alright, that's all from me. Terima kasih sudi baca panjang lebar ni hehe. Kalau korang ada nak komen drama favorite korang ke, nak minta recommendation daripada aku, tanya je kat komen bawah okay?

Until we meet again. Thank you! 🌹




**Disclaimer: All images are not mine, all credited to the owners.

26 February 2021

Persediaan dan Pengalaman Aku Interview JTMP



Hai semua! Jumpa lagi hehe ;p (yee lama kan masa aku nak update lol)

Okay seperti yang aku cakap dalam entri sebelum ni, aku akan cerita la sikit dan seringkas yang mungkin (aku cuba la ye) tentang persediaan dan pengalaman aku interview personel mystep JTMP hari tu. Oh yang tak tahu JTMP tu apa, itu adalah singkatan untuk Juruteknolohgi Makmal Perubatan.

Aku terus masuk la ke PERSEDIAAN temuduga aku.

Sumber gambar: Workable website


Aku takkan cerita detail la apa yang  nak kena sediakan ke apa ke, sebab ini bukan alkisah aku nak ajar korang persediaan nak pergi interview. Ini cuma sekadar kisah aku nak berkongsi la macam mana or apa yang aku prepare. Dan sebenarnya tak ada apa sangat pun yang aku prepare. Cuma macam biasa la nak temuduga, aku siap sediakan fail resume aku la. Resume, pengenalan diri (IC dan surat beranak), maklumat pendidikan (spm sampai ijazah), sijil kemahiran, dan sijil kokurikulum. Yang fail ni semua letak dokumen yang asal ye. Aku ni pun sehari sebelum baru duk check balik siapkan fail resume aku hahahaha. (JANGAN IKUT PERANGAI GILA LAST MINIT AKU πŸ˜‚)

Dan malam tu, siap sedia la baju dan tudung yang nak pakai esok. Siap iron ye! Kasut sekali! Aku almost lupa gila pasal ni HAHAHAHA. Okay, lepas tu resume pun aku siap sediakan copy jugak, selain daripada yang dekat fail resume aku tu. Kira prepare satu lagi salinan resume dan sijil akademik la, termasuk dengan pengenalan diri semua tu (IC). Better tengok balik checklist la ye. Okay so semua siap.

Dan guys, TOLONG LA INGAT PREPARE BAWAK GAMBAR PASPORT YE. Sebab aku yang lupa nak bawak HAHAHAHA ASTAGA..

Okay so siap semua benda tu kat satu tempat la kalau boleh. Beg, barang-barang yang aku nak bawak siap sedia semua (walaupun ye aku tahu ada aje yang aku lupa lol hahaha). Since aku ni akan jalan jauh dan bergerak awal pagi kan, so memang prepare siap la. Yang barang-barang lain tu sendiri prepare la ye, macam powerbank, bedak, purse, apa-apa jela yang perlu kan.


Now, jom masuk ke PENGALAMAN aku interview JTMP tu.

Sumber gambar: Workable website


So temuduga aku pada 9 Februari 2021 kat Pejabat Kesihatan Hulu Langat, Kajang. Jauh tak jauh tapi boleh la dalam sejam setengah macam tu kot dari Melaka ke Kajang tu. Gerak dalam pukul 7-7.30 pagi lebih kurang. Paling penting jugak tak lupa, FACE MASK.

Okay dah sampai situ aku masuk sekali la pejabat dia tu dengan kawan aku yang dapat temuduga sekali. Macam biasa scan QR code dan check suhu. Masuk tu ada la seorang akak ni yang macam jaga untuk temuduga kitaorang, guide semua tu. So masuk tu dia bagi satu borang untuk diisi. Borang tu macam borang maklumat diri untuk permohonan jawatan kerajaan camtu la sebab ada logo kerajaan tu kan. Aku taktau la nak panggil borang tu borang apa kan. Hehe.

Selesai isi borang, dia minta sekali kepilkan dengan salinan IC, spm dengan gambar pasport sekali kot (YE, PASTU AKU SENDIRI TAK BAWAK GAMBAR, HEH). Tapi time aku tengok orang sebelah aku bagi satu salinan resume dengan salinan dokumen yang lain tu, jadi aku pun ikut la bagi satu resume tu. Termasuk salinan IC dengan sijil-sijil lain tu.

Selesai semua tu, akak tu suruh duduk kat kerusi yang disediakan depan bilik temuduga tu. Mula lambat sikit dari waktu asal, dan aku? Aku orang kedua ditemuduga beb! Tapi okay la jugak, habis awal. Dan nasib baik jugak la bukan yang pertama kalau tak nervous teruk jugak aku kang hahaha.

Okay, sekarang antara part yang PENTING πŸ“Œ. Iaitu, apa antara soalan yang ditanya. Fokus! Hehehe. Ada 3 panel temuduga. So antara soalan yang ditanya:

- ceritakan sedikit pasal diri anda (macam biasa la kann)
- tahu tak macam mana kerja kat klinik kesihatan
- kenapa nak kerja kat KK (aku pakai goreng je wehh hahaha rasa bengong jugak jawapan aku bila ingat balik, like WHY I SAID THAT??? πŸ˜‚)
- skop kerja jtmp
- sampel apa yang diterima kat KK
- apa kriteria penolakan sampel
- apa kawalan infeksi dalam makmal (tak ingat la tapi lebih kurang macam tu la soalan dia, dan aku pun main goreng huhu)
- bersedia ke nak kerja lebih masa, OT tapi takde gaji OT (sebab ni under personel mystep kan)
- boleh ke kerja kat sini (since aku dari melaka kan, pastu tanya jugak pasal tempat tinggal kalau dapat)

Ada lagi kot tapi aku tak ingat sangat. Yang lain-lain soalan tu macam soalan-soalan kecil je la, macam adik beradik, mak ayah kerja ke, dan sewaktu dengannya la. Panel semuanyaa baik-baik je, dan suasana temuduga haritu pun takla macam tense ke tegang semacam sebab semua panel agak relaks dan santai. Nasib baik la kan kalau tak fuh, gugur jantung gue.

Jadi itu aje la. Bagi aku, ni memang satu pengalaman baru la sebab ni FIRST INTERVIEW aku! Huhuhu. Dan alhamdulillah, first interview aku dah dapat yang aku rasa hanyalah sekadar tuah mungkin TT

Apapun, aku harap ni dapat memberi aku satu pengalaman baru la walaupun kontrak sekejap. Dan harap banyak la ilmu dan kemahiran aku dapat, dan mudah-mudahan segalanya dipermudahkan. Aminn...

Okay itu sahaja. Doakan aku bekerja nanti elok, senang nak adapt, dan dipermudah urusan. Terima kasih sudi baca. πŸ˜‡

Sehingga bertemu lagi, bye-bye! πŸ’–

9 November 2020

Drama Review: 18 Again

 Hello hello! I'm here!

Ehehe so I'm back again with a K-Drama review!! Aaaaaa I'm so excited to tell you guys this drama! Okay let's go! πŸ˜†


Title       : 18 Again
Episode : 16 episodes
Genre    : Family-oriented, comedy, romance, high teen (? I mean about high school)
Casts     : Kim Ha Neul, Yoon Sang Hyun, Le Do Hyun, Kim Gang Hyun, Lee Mi Do, Roh Jeong Eui, Ryeo Un, and others
 
Synopsis:

The drama tells about Jung Da Jung (Kim Ha Neul) who was married to Hong Dae Young (Yoon Sang Hyun / Lee Do Hyun) at very young age and had two 18-years old children, Hong Si A and Hong Si Woo. To raise their children and living as married couple at young age, they forget their ambition/career and focusing on working instead to find money for the family. The marriage conflict rises where Jung Da Jung started to feel of unable to bear with Hong Dae Young anymore. She even hand him the divorce paper. Hong Dae Young was then got fired from his job.

He looks back into his life as a jobless middle-age man, and regrets on his past life. He also wish that he can go back into the time when he was young. And at that moment, his body turns into 18-years old boy of Hong Dae Young but inside is still 37-years old man. Taken that into opportunity, he's going back to his prime young life where he didn't get to pursue his ambition in past. He changed his name into Go Woo Young and started his new life. He also going back to his old school, where his son and daughter was studied at. Through that, he learnt about his children's side that he never know and see when he was their dad.

Starting from that, all the hilarious moment starts! πŸ˜† Because you will watch 18-years old boy act as if he was an adult, even the way he talks! πŸ˜‚ Also the sweet and funny story of him and his children at school! πŸ˜‚ And also throughout the drama, there will be sad part as it was about family relationship, and there will be times when you will cry! 😒

Well I don't know, maybe there will be some of you didn't like the love story between 18-years old boy with 37-years old woman. But still, inside of the body is 37-years old guy actually you know, hahahahaha. You will find it hilarious watching it. But can be sad at times :'))

And honestly, yeah. I watched this and almost every episode got me laugh and then crying and then laugh again and then crying again! Its very family drama, for me. (spoiler! I cry for real at ep 13 😭)

Ah also Lee Do Hyun's acting is super good in this drama! I mean, how he portrays the character of old Hong Dae Young and the young Go Woo Young, so good. πŸ‘


AND AND!

There is Bomin from Golden Child too! If you know la, he's been acting also for several dramas. Then there is Ryeo Un that I have crush for! I just knew him from this huhu. By the way he is Hong Si Woo, Dae Young's son. Aaaaaa he's quite handsome tho hihihi. And Hong Si A too, she's cute TT

This is Hong Si Woo!! 😍

Handsome and cute kannn hehe.

By the moment and day I post this, so actually today and tomorrow is the day of last episode of 18 Again... 😭

Anyway, PLEASE HAVE A WATCH TO THIS DRAMA. FIRST EPISODE ALREADY GOT ME LAUGH, SERIOUSLY. But I don't know how would your taste is, whether you would like this kind of drama or not. So, try jela! Best! Hehehe.

Here watch the teaser of 18 Again!


So how's?? Seems interesting? This is just a little, there's more than this. So please watch! hehe.

Okay, that's all I think. Have a nice day and watch 18 Again! πŸ’–



*psstt, I'm currently watching Start-Up drama (because of Seonho actually hehe). saja bagitahu hihi trending kott sebab 2nd lead syndrome guys! TT so maybe I will do a review of that drama too. hehe let's see if I rajin la xD