Followers

Nuffnang

Pages

3 July 2018

Review: Shower Cream & Shampoo Good Virtues Co.


Hi gais! How's your day? I hope its been good so.

Alright, so today aku nak share dengan korang about this product yang quite famous especially lately ni lagi la kot. Haa apalagi mesti lah produk Good Virtues Co! Bertambah-tambah famous lagi after drama Rahsia Hati Perempuan πŸ‘© Well, siapa tengok?? Me, of course! Di mana ada Zayn di situ ada aku eh hahaha. I mean Hisyam Hamid. I just love to see his acting.

Anyway, I'm not going to talk about that but the product itself. Actually I've these two product which are the shower cream and shampoo. Its a travel pack. And, the thing is.... I got it for FREE!

Its been quite long since I got these things, awal sem or middle sem macam tu, which now already hujung sem. Tinggal one subject to go.

So here you go the Travel Pack of Good Virtues Co. !

Travel Pack Good Virtues Co. Shower Cream and Shampoo (80 ml)

Actually, aku baru try these two a few days ago, for the first time. Well since adakalanya I can be so stingy to myself to use the product hahaha. Macam sayang nak guna lol.

Anyway, so haritu aku dah guna both of them masa aku pergi stay kat Kuala Lumpur dengan family aku kat hotel. So I brought these things with me sebab nak try la kan. Itupun I'm still being stingy with myself bila pakai shower cream dengan shampoo ni hahaha.

Okay. Let's me tell you some info regarding these two products.

1. Anti-Bacterial & Hydrating Shower Cream, Radiant and Renewing


This shower cream consists of purifying Organic Habbatus Sauda (Organic Black Seed Oil) that will cleanses and detoxifies your skin as well as protect your skin as it has anti-bacterial properties that keeps your skin healthy and clean. The protective hydration formula intensively replenishes your skin's natural moisture for a supple softness you can feel all day.


2. Healthy Hair & Scalp Shampoo for All Hair Types, Happy and Heavenly


This shampoo is infused with Organic Habbatus Sauda (Organic Black Seed Oil) that hydrates for softer, smoother, and shinier hair. The protective formula also comes with natural Maca Root extracts to strengthen follicles to help to reduce hair fall. 


So my review:

I think its okay and good enough. For the shower cream, bila pakai tu memang terasa jugaklah lembut kulit iolls tau. And, I like the scent! Harum baunya 🌸🌸🌸 Lagi lagi shower cream, aku memang suka bau dia! Nice!

As for its effectiveness of the shampoo, I can't say it yet since I just use it 2-3 times. But still, I like the scent. Rambut pun rasa elok je, rasa lembut.

Packaging apatah lagi kan. Lagi la memang interesting! 

Alright, so I guess thats all from me. Nothing much to say, but I really like these products! I guess ramai jugak yang suka pakai produk Good Virtues Co ni kan πŸ˜‰


Thank you for reading! 🌹

24 June 2018

My Raya Story



Salam Syawal gais! Rasanya masih tak terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya !

Related image

Hihihi.

Hmm itulah, dah raya kesepuluhhh baru dapat update on my blog. Sebelum raya tak sempat, busy kemas rumah buat preparation for raya la. On first Syawal surely tak dan nak menaip semua, though there are some bloggers yang still got time to write up and post on their blog. Cehh. Gaya aku macam busy gila kan hahahaha. Well, not really.

It's just that.. Ohh! Why not senang cerita, let me tell you how's my raya this year. Basically, almost the same every year la kan. Disebabkan kampung aku kat Melaka jugak (both of my parent's side), so no deal la kena redah jam balik raya ke apa kan. 15-20 minit lebih kurang nak ke kampung.

So, let's look into the First Raya.


RAYA PERTAMA

Haa my raya pertama, kami balik kampung belah ayah dulu. After solat Jumaat baru kami balik kampung belah ibu. Well, since kampung kami sebelah menyebelah je. Tapi taklah dalam satu kampung. Oh, kami solat sunat hari raya dulu kat masjid area rumah aku, then baru balik kampung.

So, balik kampung tu kami bersalam-salaman bermaaf-maafan dulu. Sambil-sambil kutip duit raya daripada pakcik makcik semua hahaha. I still layak tau dapat duit raya. Lepas tu, time for eat! Actually, family aku datang lambat sikit so most of my relatives dah makan dulu. So kami makan lepas salam-salam.

Juadah raya? Ada ketupat (macam biasalah, tapi ketupat palas dan ketupat anyam dak kurang sikit la), rendang ayam dan daging, kuah kacang, ayam masak kicap, serunding kelapa, macam-macam la!

Eh, terlepas part penting!! Part DUIT RAYA ! Memandangkan sis masih bujang terang tang tang dan masih belajar belum bekerja, alhamdulillah, duit raya masih dalam genggaman hihi. Dua-dua belah ibu ayah still bagi hehe.

Alhamdulillah, berkat diriku yang kecil dan masih belajar πŸ™†


Jadi, after kami dah duk salam dengan makan, memang jadi tradisi dan adat kami sekampung, eh sekeluarga, pergi beraya kat saudara terdekat kat kampung. Macam kat kampung ayah, memang setiap kali raya kami akan pergi beraya rumah adik beradik atuk dan arwah nenek yang masih ada kat kampung situ. Jalan kaki je selalunya kecuali yang jauh sikit tu naik kereta la.

And of course, setiap kali hari raya mesti kena ada PHOTOSHOOT RAYA πŸ’ƒ

So here you go!

Inilah family belah ayah aku. Ini time lepas beraya satu rumah nak ke rumah lain pulak hehe.

Ini pula family belah ibu.

Now, it's my family! πŸ’•πŸ’•

My siblings πŸ’–

My Outfit of the Day of the First Syawal.



Eh eh lupa nak cakap, tema tahun ni kami #TeamRayaMaroon. Siapa sama kita geng! πŸ™Œ


RAYA KEDUA

Untuk raya kedua tahun ni, kami sekeluarga belah ibu balik kampung kat Gersik, Johor (balik hari je). Itu kampung belah arwah atuk aku tak silap. Kalau belah nenek kat Kelantan. Yang kampung kat Johor, memang kadang selalu balik pergi beraya jugak setiap tahun kalau ada kesempatan. Ada la dalam 5-6 buah jugak rumah kat sana. Dan alhamdulillah, ada juga rumah yang masih bagi aku duit raya hahaha.

Tak lengkap la raya tanpa OOTD kan? Here you go again! Hehe.

Dapat jugak la ootd kat sawah haha walaupun bukan sawah kami.

(My mood wasn't good at that time actually. Aku pun tak ingat kenapa huhu)
           
See? Panas lit lit pun masih tetap berphotoshoot 😎
    
Sebab dalam rumah pun ada background cantik hehe.
 
Dalam rumah pun kena ootd jugak haha!


Oh ya! Memandangkan kampung aku dekat dengan rumah aku, so macam biasa memang every year family besar for both belah ayah and ibu akan datang bertandang untuk beraya la. So, untuk raya kedua lepas selesai beraya di Johor, family belah ibu datang beraya kat rumah kami pulak. Actually not really plan to do it that day but since orang KL nak balik KL so alang-alang tu most of the family ada so buat terus malam tu la.

Boleh tahan meriah laa biasa la dengan budak-budak kecil lagi kan.


RAYA KETIGA

This day, pun dah takde apa sangat. Just kami pergi beraya rumah pakcik belah ayah kat Melaka, ada dua buah rumah la. Photoshoot, macam biasa!
  

With cousins yang rajin photoshoot πŸ’ƒ
     


RAYA KEEMPAT

Haa, raya keempat ni yang satu lagi. Family belah ayah aku pula datang memeriahkan raya kat rumah kami. Supposedly jemputan untuk sarapan pagi la, tapi biasalah.. Datang untuk brunch sekali terus!

Lepas tu, tengahari ke petang kami pergi beraya pula rumah makcik aku belah ibu kat Muar.

Ada juga photoshoot sikit hehe (tapi cukup la dah penuh satu entri ni hehe).
          
   

RAYA KELIMA

Erm, rasanya takde ke mana kot. Kakak dengan adik aku start dah balik ke tempat masing-masing la. Oh, just kawan kakak aku datang la tu je.

Oh and dengan aku yang sibuk menyiapkan video untuk assignment yang due date nya 22nd of June. Pheww..


RAYA KEENAM

Hari ni pun kakngah aku balik KL dah. Esok start kerja.

Aku? Masih di sini.


RAYA KETUJUH

Haa, raya ketujuh ni ada jugak. Hehe. Hari ni, kawan Gemencheh aku yang duduk Melaka datang beraya kat rumah. Tapi tak semua. Actually, I thought it was going to be only my classmate yang duduk Melaka (tahun lepas pun dia datang tapi dengan kawan dia yang lain, dia memang rajin beraya). But this year, he made some difference.

Rupanya dia bawak geng Gemencheh yang lain, batchmates aku jugak tapi kelas lain la. Hahaha awkward sikit ah dah la duk gemencheh dulu pun bukannya bertegur sapa sangat. Nak nak lagi dengan aku yang tak banyak cakap sangat hahaha.

But its okay la, diorang pun pandai bawak diri and pandai jugak ringankan mulut jadi peramah. Aku jela duk segan sikit.

Eh lupa nak habaq! Yang datang mai beraya ni lelaki tu yang aku macam awkward and segan sikit huhu.

Ni dia geng mocheh-melaka.

Dari kiri: Waan, alip, aku, syahid, aqeel (ni je classmate aku)


RAYA KELAPAN

Hah, raya kelapan ada lagi? Takde apa dah sebab aku pun dah selamat sampai kat Puncak Alam! Hahahaha.



Alright, so that's how my Raya looks like this year. Korang punya macam mana? Meriah jugak kan? Macam-macam ragam dan juadah raya ada!


Jadinya, berbekalkan sisa hari yang masih ada ni, aku pun nak minta maaf atas segala salah silap, terkasar bahasa yang aku pernah ucapkan atau ungkapkan melalui penulisan mahupun percakapan, andai ada juga terguris hati mohon maaf ye. Halalkan segalanya la eh?

Last sekali, mohon doa kalian untuk aku dan sahabat-sahabat aku serta yang lainnya yang akan menjawab final exam lepas raya ni. Untuk aku, 25 Jun 2018 adalah first paper final exam aku. Doakan please ye! 😭

Thank you in advance!


That's all from me. Hope your raya was great enough to be remembered and cherished. Thanks for reading my entry! 🌸


1 June 2018

Lawatan Ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM)


Hi peeps! Salam Ramadhan! Remember that aku ada mention pasal satu event yang aku nak update kat blog ni? And yeah, this is it!

So, event ni adalah lawatan akademik oleh pelajar degree Medical Laboratory Technology (MLT) UiTM tahun kedua (sem 4) ke Pusat Perubatan UKM (PPUKM) di Cheras, Kuala Lumpur. Lawatan ini merupakan lawatan akademik ke makmal tabung darah dan makmal histopathology untuk memberi pendedahan kepada para pelajar MLT tentang bagaimana keadaan dan bayangan pekerjaan yang bakal dilakukan oleh MLT.

Event: Lawatan Akademik ke makmal tabung darah & histopatologi PPUKM
Tarikh: 16 Mei 2018
Peserta: Pelajar Sem 4 Degree MLT UiTM

(Yeah, I know. Its already two weeks away and I just put it up here right now because this blog got to be updated, okay. I'm quite busy you know. Haha)

Lebih kurang begitulah. Saya tak nak cakap banyak, jadi I will just put some pictures down here with some description. Because I got no idea what sentences I got to tell you so I just tell you based on the pictures, okay?

Here we are.. At the Hospital Canselor Tuanku Muhriz Pusat Perubatan UKM. Kami sampai dalam pukul 9 pagi.


Seramai 33 orang pelajar degree MLT dan 2 orang pengiring. Guess which one is me?

Let's going inside! Everybody were excited to go inside the laboratory! πŸ”¬

So, that's our person in charge of our trip.

Here, we got some briefing before going to the lab on the department information, which is Jabatan Perkhidmatan Makmal Diagnostik (JPMD). Well, some basic things like vision, mission, obejctives and so on. Later then, we got to have some kuih as kudapan. Yeay! Sedap! πŸ˜‹

Penyampaian cenderahati daripada kedua-dua pihak and kepada dua-dua pihak. Yang hujung tu if I'm not mistaken, he was Dr Rosmadi. He was very nice and sempoi.

Here we go! To the histopathology lab πŸ”¬ Oh, and you know what, our job is an underground occupation. Its at the basement, sooo invisible to the people out there. Well, I just got to know it too. Tak tau pulak rupanya memang makmal mlt kat bawah. Gahahahaha.

Oh yeah, we were divided into two groups, so that it was not going too crowded. So, my group we were going to the histopathology lab first.

So, the lab person in charge was briefing to us about the histopathology lab. It was really nice and so much info we got.

This was the person in charge of histo lab. Akak ni memang best dan baik πŸ‘

Sedikit cenderahati kepada makmal histopatologi.

So now, let's go the Blood Bank lab! πŸ’‰πŸ’‰

That man was the person in charge of blood bank lab, and that was the freezer for frozen plasma (I guess?)

A little demonstration and explanation on the test that is routinely done in the lab. And yeah, we'd learnt it beforehand so we know the basic. Well, it may be a bit different when learn in the college's lab and hospital's lab (yeah though its not that real 'hospital'. Its more to pengajian + hospital gitu). I mean, every lab has its own protocol and rules.

Kami juga diberi peluang untuk buat some routine tests like abo typing forward and reverse. 
    
They also have endocrinology unit. No, we just passed it by.

Biochemisty lab. Its like a factory beb! 🏭
  
Oh okay, we're done! That's all from me.




I hope you guys will recognize and appreciate what people who's in the basement doing for you, as patient. We may be invisible to you, but we will always be there to do the services for you. (ecehhh)

Thank you for your time! Selamat berbuka! 

Salam Ramadhan Kareem πŸŒ™