Followers

Nuffnang

29 March 2017

MLT's Study Story: Capillary Puncture


Hai gais ! Haa tengok tajuk macam gempak kan.. Cehh. By the way, entry kali ni aku nak cerita sikit pasal perkembangan study aku ecewahh. I mean, nak share la apa yang aku belajar dalam course aku ni. Manalah tahu kan ada adik adik yang lepas spm ke lepas diploma ke nak ambil course ni. Kalau sesiapa yang tak tahu lagi, aku tengah ambil degree of Medical Laboratory Technology. Haa siapa yang ambil tu mesti tahu betapa 'seronoknyaa' course ni huhu. It's not sarcastic okay. I guess hihi.

Okay so, this is one of the subject yang aku belajar sem ni which is Phlebotomy. Before that, mesti nak tahu kan apa benda phlebotomy ni. So what is phlebotomy? Phlebotomy is the practice of drawing blood to be use in the diagnosis tests and also other tests. Though I guess this is good and one of the best subject but, to be honest aku ni jenis yang... well you can say aku ni jenis yang tak berapa suka jarum cucuk cucuk ni huhu. Afraid of needles. I guess haha. But, I have to try to push myself to overcome my fear ni. Seram tu seram la jugak, but kena la kan. But, for now okay la kan sebab yang ni just capillary puncture je. Just guna lancet, yang macam korang pernah tengok doktor ke or anyone yang bertauliah tu guna this tool untuk check darah for glucose ke, apa-apa la kan. Macam pen berjarum gituu..

Capillary puncture ni ada dua places yang commonly used untuk ambil darah. First kat finger which is either middle or ring finger. Then second kat heel. Tumit kaki. Selalunya kalau ambil kat tumit ni untuk infants, baby macam tu la. Since they are too small and their fingers pun small, so we take on heels. Besides, takut kalau kat finger nanti kena bone, maybe.. Its not that kat tumi tu takde bone, but... yeah. Takpela nanti cari dan bacalah sendiri eh huhu. Okay la, cakap je lebih. Nah kita bagi gambaran sikit 💉

So this is di mana we are preparing to do the puncture..

Eh waittt! Meh sini nak bagitahu apa benda yang kita guna nak buat capillary puncture ni. Saja je nak bagitahu. Sebagai ilmu tambahan hehe. So this are the list yang kita selalu guna la untuk capillary puncture:

- gloves (ni penting nih! its a tool of protection from getting any infection especially from the blood we take though its our friends' or families' blood. we regard them as blood-borne pathogen. okay maybe you dont understand it right hahaha okay ignore it)
- labcoat (self protection jugak. and also clothes protection huhu)
- lancet (pen jarum. tengok bawah tu aku dah tolong search untuk korang kalau ada yang tak tahu la hehe)
- capillary tube
- collection vials
- plastic pipette/micropipette (since we were doing blood grouping, so we use this to transfer the blood)
- blood grouping reagents
- cotton wool
- tooth prick
- alcohol swab
- blood grouping board


Hmm itu je kot.. Okay now sambung balik hehe.

Image result for lancet
haaa ni la lancet

We were going to puncture your finger !

Oh man I'm bleeding! haha. Finally, my blood was coming out ! Muahahahaha... Im not shivering but my hand was a bit cold and the blood came out quite a little. So they massaged my finger a little harder(i mean, urut kuat sikit jaa) to push the blood out of my skin. My finger felt cold(i guess because there were aircond?) and the blood want to clot the puncture quickly huhu. So dapat la jugak darah I sikit sikit.

So we golek gelek sikit board tu nak bagi blood and reagent tu mix and to see clearly which one coagulate.

So, guess time! Kalau macam ni, apa agaknya result blood group darah ni ek? Kalau nak tahu, since yang coagulate tu adalah anti-b, so thats means dari segi biology-nya dekat red blood cell kita ada antigen b. And itu pulak bermaksud, darah tersebut adalah darah B. Then kena tahu either positive or negative. So kita guna anti-d, which is rhesus. kat situ resultnya coagulate kan, so its Positive. Jadinya, darah atas tu adalah? Yes, B positive. In other condition, kalau darah A, anti-A yang akan coagulate. Kalau darah AB, both anti A & B akan coagulate. Kalau darah O pulak, tak ada yang coagulate and semua mix well. Gitu dehh kalau nak tahu. Simple kan? And well, yeah. This is the first time I'm trying those things and knew my blood group. Before this aku selalu elak and let other volunteer themselves kalau dalam kelas dulu ada kena ambil darah nak check blood group. Hahaha.

Nice right ?!!



Okay, that's all from us, the future phlebotomist. Muahahaaha. Thank you guys for reading! For more info about capillary puncture or my course, medical lab technology, please have a pleasure to spend your time asking mr google. hihihi. Nak tanya I pun boleh jee. Yang mana mampu I jawab la. By the way, this week dah belajar pasal venipuncture(hat ni ambil darah kat lengan yang sado tuu) tapi we didn't got time to practice that. Practice on dami tauu, patung jee. So itu saja for today. Thank you ! 💖💖



💉💉💉💊💊💊



23 March 2017

Blog Giveaway By RII



Hai gais ! Rasa macam lama je tak join ga. Well, lately ni kan bila dah naik sem 2 ni makin busy la nampaknyaa. Kerja assignment lab report semua bertimbun timbun. Ni pun ha tengah struggle nak siapkan assignment. Okay so jom siapa yang belum join tu meh la join! Hadiah menarik nih ! 😍


klik banner untuk join


Hadiah menarik menanti ! 🎁🎁

1st Prize :
1 jam tangan DW ( female version ).
Sebuah buku 'Where The Rocks Splits The Sky oleh Philip Webb'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


2nd Prize :
Sebuah buku 'Lukisan Tarbiah oleh Abeben'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


3rd Prize :
Sebuah buku 'Them Horrors Be Everywhere oleh Julya Oui'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


Tamat: 1 April 2017


Ga ni berlangsung melalui dua cara tau. Either nak join melalui blog or twitter or maybe dua-dua sekali? hahaha. Yang bukan blogger pun boleh menang la kan rasanya? Hmm so... semua orang boleh menang ! Cehh dah macam tagline apa dah hahaha

Hopefully boleh la menang. I wish to have that watch tak kesah la mahal ke tak kan asal orang bagi hadiah hahaha. I need watch, walaupun dah ada satu kahkah. Oh lupa btw sebenarnya rii dah update sikit pasal ga ni so ada TAMBAHAN HADIAH WEHH ! Haa rugi tak join tauu... Okay cepat-cepat join sebelum tamat ga!


All the best everyone ! 🙌



21 March 2017

Review Buku: Kerna Syurga Bukan Percuma



Hai gais. Selamat malam! So hari ni aku nak bagi review sikit pasal buku yang aku dah baca. Baruuuu je beli. Dan baruuuu je habis baca. Buku ni dah lama jugak kot keluar, takde la lama sangat. Tahun lepas tak silap. Buku ni sangat direkomenkan la untuk semua yang gemar membaca sambil mendapat ilmu. Buku ni sangat best sampaikan rasa macam tak boleh la nak skip ke break kejap baca buku tu. Kalau baca dari pagi, mungkin tak sampai tengahari lagi dah habis baca hahaha. Okay so tak payah nak buang masa, let's get to the point !


  Tajuk buku: Kerna Syurga Bukan Percuma
Penulis: Najmi Fetih

Buku ini sememangnya berkaitan dengan dakwah. Bezanya, dakwahnya itu dibawa ke dalam sebuah penceritaan yang boleh dikatakan dekat dengan kita. Terkadang tu bila baca, rasa macam kena dengan kita sebab mungkin apa yang dikatakan tu benar. Kita juga ada lakukannya, tanpa sedar. Penceritaannya juga terkadang membuatkan kita terfikir dengan kata-katanya. Gaya bahasa serta perkataan yang digunakan dalam menyampaikan juga menarik hati. Jangan risau, ni bukan dakwah semata-mata yang buat anda mengantuk !


Kerna Syurga bukan percuma, sebab tu kita kena usaha.

Buku ni menceritakan tentang seorang remaja iaitu Khai, yang mencari jalan serta kekuatan untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Penghijrahannya dibantu oleh Abang Surau yang mulia akhlaknya. Namun, penghijrahannya bukan mudah. Pelbagai dugaan yang perlu dihadapi oleh Khai. Khai harus kuat dalam berhijrah. Namun, adakah dia kuat?

Adakah yang jahat akan terus dilabel sebagai jahat? Adakah yang jahat itu tiada peluang untuk berubah? Adakah manusia itu mendapat jawatan Tuhan sehingga mampu untuk menghakimi manusia yang lain?

Percayalah, sekali anda mula membaca buku ni, confirm jatuh cinta ! Tak sanggup nak lepas tangan demi nak menghabiskan ayat terakhir buku ini. Mudah mudahan kita pun akan menjadi lebih kuat untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Allahu yuftah 'alaina. 💖

Oh by the way, aku agak terkilan sikit sebab at the end tak tahu pun nama abang surau tuu. Why tak bagitahu ish. Cehh. Okay so buku ni kalau tak silap dah ada yang kedua. Kerna Syurga Bukan Percuma 2. Yang terbaru buku dia release ialah buku Penjara tak silap. So, lepas ni boleh la mencari buku-buku ni dan baca. Tak rugi pun. Ilmu dapat, masa manfaat terisi ! (baru beli and baca buku ni je. pasni nak tambah lagi dua tu hehe)

Selamat membaca ! 📓


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...