Followers

Nuffnang

13 June 2017

Giveaway Annivesary Dan Duit Raya By Cik Ash



Hai dan salam ramadhan gaiss ! Allahu... lamanya sis tak jejak blog ni. Eh, update maksud sis. Singgah tu adalah, tengok engok gitu je. Busy ya amattt nak hujung hujung sem ni. Ni kesempatan yang ada nak join ler ga.. Nak raya kan, mana tahu menang sempena bulan ramadhan yang mulai ni hehe. Jom join pada sesiapa yang belum join tu ^^




Hadiah Untuk Pemenang 

Cash 
Cash RM50 - 2 Pemenang
Cash RM30 - 1 Pemenang
Cash RM20 - 1 Pemenang 

Top Up 
RM10 - 3 Pemenang 
RM5 - 1 Pemenang

Barang-Barang Lain 
1 set kerongsang - 1 Pemenang 
Tudung- 1 Pemenang 
Eyeliner - 3 Pemenang 
Cermin 2 in 1 - 1 Pemenang 
Watermark - 1 pemenang 



Haa, dah tahu hadiah mesti nak tahu caranya pulak kan? Kalau nak tahu, boleh la klik banner tu and join okay? Semoga berjaya! 😎



9 May 2017

Book Review: Arkitek Jalanan





Hai gaiss and selamat malam ! Haa so today tajuknya bagi aku agak menarik and pretty exciting! For me hehe. Entry kali ni aku nak buat satu buku review iaitu buku yang popular and laris semasa PBAKL2017, 'ARKITEK JALANAN'. Ermm, tapi sebelum aku review apa yang aku dah baca ni, aku rasa macam nak cerita sikit la macam mana gighnya aku nak beli buku teme yang kedua ni. Takde la gigih mana, sikit je haha.

Alkisahnya, PBAKL 2017 bermula 28 April-7 Mei 2017. Dan cuti midsem aku pun start EXACTLY at the same date. Nice! So, jumaat tu nak balik kampung la kan, but bila memang dari awal aku tahu Teme ni nak releasekan buku kedua dia kat pbakl, aku merancang la dengan sebaiknya untuk pergi ke pbakl tu. Tapi takdela nak beli buku teme satu satunya kan, apapun arkitek jalanan on my first list to buy. Well, kita ni hanya mampu merancang dan Allah jualah sebaik-baik perancang. Since my last class habis at noon, so I predicted around 3-4 sampai kl. Dari Puncak Alam tauu haa.. So, there's something happened and sampai lambat sikit. Takde la lambat sangat but around 5-6 jugaklah. Sampai je pwtc tu terus solat dulu la kan. Oh, I went there with my sister yang study kat kl. 

After solat, memang niat di hati tu nak serbu terus la booth iman publications. Haa, klau nak tahu aku siap catat kat mana publisher buku ni, so that masa sampai tu takde la baru nak tercari kat dewan mana la aras berapa la. Kan? At first, tak jumpa booth tu but then tengok-tengok dia dah pindah dewan. Maybe ada update but aku tak perasan huhu. Rupanya berpindah under satu booth iaitu Hijrah Indie which dalam tu ada a few of other publishers as well macam tarbiah sentap, hilal ashraf, iman shoppe and apa lagi tak ingat hehe. Sampai je booth hijrah indie, memang aku straight menuju ke rak yang adanya terpamer buku arkitek jalanan. At first, kononnya try la searching kat buku tu if ada kad teme tu hihi. Ada jugak sorang akak (kot) yang tegur, katanya dari pagi kot dia datang tengok tapi takde pun kad teme tu. Dia tu kalau tak silap aku is one of the person yang jaga booth jugak, tapi bukan booth hijrah indie la, booth lain. Dia pun mencari jugak tuu 👀

But then, tetiba akak yang jaga booth HI tu tegur bila nampak kami ni macam duk selak selak buku teme tu hahaha. Katanya, "cari kad tu ke?" hahahaha. Yes kak, yes. Pastu rupanya dia kata buku yang ada kad teme tu kalau nak cari buku yang dalam plastik. So of course la TAKDE KAT SITU. Akak booth tu kata pagi-pagi lagi orang serbu ambil buku arkitek jalanan tu, yang 25 buku berplastik tu habis semua dah disapu. Quite dissapointed jugak la. Ingat kalau ada tu cadang jugak nak beli buku Mato sekali, yang World tu. Hehe. So I was like, 'nak beli ke tak nak? nak beli ke tak nak?' I don't know whether I should buy or not. I want that handwritten card from Teme. That card was like, symbolized the sincerity of teme. Kind of. (cehh). So..... end up that day I didn't buy that book. Yeah, I didn't.

BUT! Haaa, I decided to come back to the pwtc on the next day to buy arkitek jalanan. Motif?? Supposedly, perancangannya kalau sempat malam tu jugak nak balik melaka. So bila tak beli, aku datang keesokan harinya (I'm staying at my sis's place) since akak tu pun kata datang esok nanti ada yang the new one with plastik la kan. Tak fikir panjang so sabtu tu aku datang balik and straight to the HI booth. Of course dengan harapan ada la buku yang berplastik tu.. Unfortunately, there was NO SIGN OF THEM. Bila fikir balik, mestilah tunggu stok yang ada habis then restock yang baru yang ADA kad teme tu. So then, disebabkan tengahari tu nak balik melaka, I decided to just bought the Arkitek Jalanan. Supposedly nak beli combo with World by Mato, but I put it back hahahaha 😂 Sorry mato hehe. Sebab kononnya nak jimat duit yang dah perabih beli buku buku lain jugak, and also 'kononnya' nak beli buku world tu dari matoachates yang dengan harapan dapat la quote with sign of mato sekali hahaha. That what I was thinking, at that time. So LOL. Tapi few days after aku datang, mato datang pbakl and signed his books (anonymously of course). Hmmm... (Later I will buy it okay mato)

Apapun, I still bought Arkitek Jalanan sebab memang tujuan utama datang pbakl ni nak beli buku teme ni. Plus pulak, tengok orang duk grab aje buku arkitek jalanan ni kat rak tu, takut nanti habis pulak hehe.. Time beratur pun aku rasa macam every single person yang beratur nak bayar tu ada ambil buku arkitek jalanan. SO IMPRESSIVE! 

So here, I will start the journey of this book review 😎

Alhamdulillah, I got one of the first printing ! (yelaa beli second day kann hihi)

 Review:

Untuk pengetahuan semua, yang tahu atau belum tahu, buku Arkitek Jalanan ni adalah buku kedua karya Teme Abdullah, selepas karya pertamanya iaitu Pelukis Jalanan yang mendapat sambutan hangat daripada para pembaca yang ulat buku mahupun tidak (I'd done the review of Pelukis Jalanan in my previous entry. You can check it out later 😊). Buku ni berbentuk penceritaan. So takkan boring la! AJ ini agak tebal sikit kalau nak banding dengan PJ. Buku keduanya ini boleh dikatakan sebagai kesinambungan daripada buku pertamanya. So, kalau belum dapatkan yang pertama, please grab the first one okay?! Grab dua-dua terus pun lagi bagus. hehe.

It tooks me days nak baca buku ni hahaa. Not because of the thickness or the book might be boring ke apa ke. But, entah la. Maybe one of the reason is aku quite busy sikit (cehh) though cuti kat rumah. Nama je cuti but still got assignments and reports to be done. So, alhamdulillah dah habis baca and it was sooo good. For me, buku ni banyak menceritakan ups and downs of one life yang sometimes it happened to us. Terkadang tu, fefeeling jugak jadi teme and ahmad bila baca buku tu hahaha. But, I really really iship the friendship between Teme and Ahmad. They got each other and I'm envy with them. Not only that, banyak benda or words yang gives motivation and realization. And memang ada part yang bila aku baca, memang kena pulak dengan mood or perasaan aku time tu. So, somehow it made me realized something there. 

Even the part of wanting to give up on study, aku pun pernah la macam terlintas sikit benda tu. But yeah, I shouldn't, right? Anyway, this book is good to give motivation to all people, tak kisah la tua ke muda ke. Bukan je motivation in study, but in whole life actually. And also realization about Islam. So this book bukan buku saja saja tapi ada banyak manfaat dan motivasi yang membina. Aku ni bukanlah jenis yang kekadang tu senang influence dengan any kind of motivation and konon be motivated with those thing yang buat aku terus nak buat something. I'm not that kind of person. Sometimes, bagi la motivasi apa pun, gitu je la aku haha. Haa tapi buku ni though mungkin tak la 100% buat aku motivated (since I'm not that kind of person kann), still it gave me a glimpse of change in my heart. And I'll try to change myself, just pray for me la hehe. Anyway, aku siap mark lagi tau ayat yang giving motivation gitu ! Tak caya, ni ha meh tengok meh.

💖

So I guess, there's nothing more I can comment unless the book is just 👍😍 Awesome! Btw, why I think that in this book teme ni banyak membebel eh? Hahaha hope no offense ye teme ^^ But I'm fine with that. Okay tak nak la cakap lebih lebih nanti jadi spoiler pulak kan pada yang belum baca tu hehe. Haa, jadi sesiapa yang belum dapatkan buku Pelukis Jalanan dan Arkitek Jalanan, silalah berbuat demikian okay? hihi.



I only buy this one, Teme's. Please be proud ye teme haha.






Done my book review! Hopefully you guys enjoyed it though it so many wordings here huhu. Sorry for the loonggg story. Don't forget to buy and read these books okay?! Thank you for reading my entry 😉


#nextbookreview?
#soon


3 May 2017

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2017


Hi my readers! Rasa macam dah ages aku tak datang meng'update' blog ni huhu. Well yeah, of course I'm a bit miss my blog. Cehh. Sorry, I'm a bit busy lately ni. So much assignments la, presentation la, test nya lagi. Fuhh. Ni dapat la juga sentuh since sekarang ni pun tengah cuti midsem seminggu. But, my cuti bukan sebarang cuti tapi cuti sambil bekerja. I mean, still have assignment and reports to do. Okay, so tak nak bebel je banyak. Haa entry kali ni aku nak cakap pasal Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2017. Siapa pergi, angkat tangan?! Yeayy, sep sikit ! Aku pun pergi tapi aku pergi awal awal sikit. First day and second day.

Here I am gaiss. PWTC :)

Sampai malam kot aku pergi huhu. #firstday (see the pena & picagari book there?hihi)

So, yang pergi tu how's your feeling going to the pbakl? Exciting kan? I'm pretty much excited going there. Haa, aku pergi sana ada target tauu. Ada buku buku yang aku dah aim awal awal lagii. Nak tau tak hehe. Here, my wislist nak beli before going to the pbakl lagi aku dah listkan apa yang aku nak beli, So like, at least kalau sampai pwtc tu takde la time tu baru tercengang nak fikir nak beli buku apa, publisher apa, kat mana la kan.

📚 Arkitek Jalanan by Teme Abdullah (wajib gaisss!)
📚 World by Mato
📚 Kerna Syurga Bukan Percuma (KSBP) 2 by Najmi Fetih
📚 Pena dan Picagari by Dr Khairul Hafidz
📚 Perang Melawan Mitos by Dr Khairul Hafidz & Dr Liyana
📚 Imaginasi by Ramlee Awang Murshid


Haa, ini before pergi pbakl. Bila dah sampai tu.. ada la yang sampai hajatnya membeli dan ada jugak yang tak terbeli huhu. So kalau nak ikutkan almost semua aku beli kecuali World, KSBP 2 dan Perang Melawan Mitos. Yang world tu memang asalnya aku ambil, sekali dengan arkitek jalanan which is, for both books adalah RM50. But then, aku letak balik sebab fikir fikir balik I thought of wanting to buy it from matoachates with the hopes of getting sign from him. Hahaha. And also macam nak save sikit duit cehh. But then urghh.. The days after aku datang tu, baru la Mato muncul kat pbakl and signed a few books for the readers. Of course la he didn't showed himself exactly to the crowd (since he's anonymous) but he said that he was there, on twitter. Siap snap picture lagi, menunjukkan dia ada kat sana. And yeah, so I was like...😐 Quite dissapointed, didn't get the book and sign. Tak dapat nak kenal mato cane hahahaha.. Btw, sorry mato sebab letak balik buku world tu 😂 Nanti aku beli balik ye hihi

Sebenarnya ada cerita di sebalik aku pergi first and second day ni. Aku pergi first day sebab hari jumaat tu habis kelas, boleh balik for cuti midsem. So alang-alang nak balik tu, singgah la pbakl kejap nak beli buku yang aku nak beli tu. Aku tidur rumah kakak aku kat kl, senang la sikit kan. Esoknya tu baru balik melaka. That's why la aku pergi awal awal pbakl ni since sekali turun melaka, takdenya dah nak naik balik pergi kl. Dah la kena naik bas, bukannya train ke yang boleh straight away ke sana kann.. Yang second day tu, tak plan pun sebenarnya hahaha. Serius. You know why I go back there for the second day?? IT'S ALL BECAUSE OF ARKITEK JALANANNNN!! Its not because of habis stock or what.

Here, Arkitek Jalanan yang laku gilaaaaa

Let me tell you pasal hebatnya penangan buku Arkitek Jalanan ni. For those yang maybe tak tahu, Arkitek Jalanan ni boleh dikatakan kesinambungan daripada buku Pelukis Jalanan, oleh penulisnya Teme Abdullah. Buku ni agak tebal sikit la daripada pelukis jalanan. Aku pernah tulis review pasal buku pelukis jalanan tu. Buku ni memang buku baru tau and released date dia memang the very first day of pbakl. After pbakl baru akan dijual online, kat kedai buku and so on la. Oh by the way, kalau ada yang tak tahu tu, penulis buku ni, Teme ada selitkan note/kad dekat dalam buku tu and to know which one yang ada kad tu is the one yang ada berbalut plastik. Orang yang booth tu la cakap kan. Okay, so one of the reason kenapa aku berpatah balik sabtu tu adalah sebab aku nak DAPAT KAD TEME ! Hihihi. Kononnya, hari jumaat tu hold dulu la and hari sabtu datang balik untuk beli, dengan harapan ada la buku yang ada kad teme tuu. But then aku datang and there was still NO BOOKS WITH THE CARD. Aku agak dissapointed jugak laa tak dapat kad teme huhu.

BUT the thing is, kalau tengok kat twitter tu perghh. Buku Arkitek Jalanan tu macam pisang goreng panas ! Cepat gila habisss ! Yeah, one of the reason jugak is sebab diorang nak jugak kad teme tu haha. Orang datang semua grab grab grab arkitek jalanan tu. Sampai rasanya berkali-kali jugak dia restock kott. Since first day lagi dah kena restock. Haaa hebat tak hebat penangan buku teme ni. I guess i can say that, orang yang dok beratur bayar tu pun semua mostly grab buku arkitek jalanan. Ada jugak yang bukan satu je dia grab, berganda ganda dia grab. Serius wehh tak tipuuuu... Tak caya cuba tengok la kat twitter ke insta. Selalunya twitter la. Boleh search for arkitek jalanan, teme abdullah, iman publications atau hijrah indie. Sampaikan hari apa entah dia restock terus sampai 2000 huhuu. Arkitek Jalanan is my very first wishlist to buy 😍

Okay so then aku REDHA jelaaa tak dapat kad teme tu. So beli la jugak. Dengan buku world, asalnya yang dah siap pegang dah time beratur nak bayar tu but aku letak balik haha. And plus dengan buku Penjara by Najmi Fetih. Haaa buku ni memang takde dalam list aku kann hahahaa. So memandangkan rupanya KSBP 2 tu released date dia adalah 3 mei which is today, takde la aku beli. Jadinya its like, pengganti la ksbp 2 tuu. No worries, I'm pretty sure this one pun best. Though I was waiting for ksbp 2 very much. Oh buku ksbp yang pertama pun aku pernah tulis review. So yang ada angan nak beli tapi tak tahu best ke tak, cerita benda apa buku tu, boleh la scroll balik entry aku tu hehe. Yang ksbp 2 ni, masih dalam pertimbangan nak beli ke tak haha. I mean, dalam masa terdekat ni la, kat pbakl tu. Sebab aku rasa aku dah banyak habis duit beli buku kat pbakl ni. Debit kad siswa tu pun rasanya almost habis aku sapu hahahaaha.

Novel imaginasi memang dah lama aku nak beli tapi tunggu masa je. Ni dah dapat kad siswa, apa lagi kan hihi. Okay then, Pena & Picagari oleh Dr Khairul Hafidz. Haa, maybe ada yang kenal dan ada yang tak. Dr ni famous la kat twitter. Dia ni founder of #MedTweetMy. So dalam medtweet ni ada la doktor doktor lain, yang not only satu major je, but its diverse. Even dr kulit and cardiac pun ada. Like Dr Beni Rusani, doktor cardiac. He's quite famous jugak ni. Dr Beni pun ada buku dia which is, novel Breathe. Rasa macam sayanggg aku tak perasan pasal buku ni kalau tak aku dah beli dah huhu. Dah la pulak tu, dia ada datang kott masa hari sabtu tu.. Haihh terlepas lagi hmm.

Eh, tadi cakap pasal Dr Khairul Hafidz tetiba Dr Beni pulak naik hahaha. Okay so, buku pena & picagari. Buku ni sebenarnya dah keluar tahun lepas, tapi ni la baru berkesempatan nak beli dan berduit kahkah. Best, aku dah baca sikit and its very good. Its like, you get knowledge about health kott.. Doktor kann.. Ada humor pulak tu. Lepas tu, buku Perang Melawan Mitos. Buku ni pun baru released kat pbakl. I was going to buy, but tak jumpa pulak. And sebab nak save duit (lol), so tak beli pun. Dah dapat P&P so kira okay laa.

Tadi aku cakap buku ksbp 2 tu aku gantikan dengan penjara kan.. Haa, ingat buku World by Mato tu takde ganti ke??! Haahaha mesti la ada walaupun its not my plan at all. SERIUS. So, aku ganti la buku world tu dengan 13 Reasons Why. Hahaahaha lain kannn. Tetiba inggeris pulak tu kann. Buku tu pun tetiba je macam pop up in my head so end up beli jelaa huhu. Kat pbakl la mostly semua buku harga murah sikit dari harga asal, ada diskaun. So, thats all la yang aku beli. Ada tambahan sikit yang lain tapi tu akak aku punya la. Kira tak masuk la tu. So, here the books yang aku beli.

So ni semua buku yang aku beli kat PBAKL2017. Campur kakak aku and aku punya sekali.

Okay, so itu sahaja la daripada aku untuk entri kali ni. Hopefully ada hikmah tak dapat kad teme haha. And hopefully after this if teme giving something to his followers/supporters, harapnya dapat laa. Dulu pun tak dapat, la ni pun tak dapat, harapnya next dapat la huhu. So, here I attached some of the pics that I took at pbakl. And... Have fun! Yang belum pergi tu, jangan lupa tauu. Pergi booth hijrah indie and look how crowded it is haha kbai. Anyway, enjoy your day ! 😎

First day, datang datang je dah nampak Randy Pangalila there. Tengah sign buku dia yang orang beli. Since aku tak beli, so sis tengok dari jauh je laa. Hensem pulok tengok hihi
 
Haa, ni Aloy Paradoks. Kakak aku yang perasan dia ada kat situ and ajak bergambar sekali dengan dia. So yeah, I just join je laa. At first bila my sister sebut nama tu, aku tak kenal pun. But bila nampak muka baru cam la.

These were the books that I bought on the first day. Imaginasi dan P&P tu je aku punya. Lagi dua tu kakak aku punya. Dia pun nak menumpang.. Hmm....
 
Nampak pulak Ustaz Kazim on #secondday. Ni kat booth utusan (since my sis pernah kerja kejap kat utusan so, yeahh.)

Dapek la jugok bergambar dengan Ustaz Kazim ni hehe. Nak beli buku ustaz, duit dah perabih dulu beli buku yang lain kihkih.
   
Haaa, ini barulah the finalist buku-buku yang aku beli kat pbakl.
  
p/s: Insyaallah, jika diberi masa dan kesempatan, aku akan buat buku review once aku dah habis baca buku buku yang aku beli ni. Tapi tiga baris atas tu kira aku memang recommend la untuk beli. Its very good hehe 👍😊


29 March 2017

MLT's Study Story: Capillary Puncture


Hai gais ! Haa tengok tajuk macam gempak kan.. Cehh. By the way, entry kali ni aku nak cerita sikit pasal perkembangan study aku ecewahh. I mean, nak share la apa yang aku belajar dalam course aku ni. Manalah tahu kan ada adik adik yang lepas spm ke lepas diploma ke nak ambil course ni. Kalau sesiapa yang tak tahu lagi, aku tengah ambil degree of Medical Laboratory Technology. Haa siapa yang ambil tu mesti tahu betapa 'seronoknyaa' course ni huhu. It's not sarcastic okay. I guess hihi.

Okay so, this is one of the subject yang aku belajar sem ni which is Phlebotomy. Before that, mesti nak tahu kan apa benda phlebotomy ni. So what is phlebotomy? Phlebotomy is the practice of drawing blood to be use in the diagnosis tests and also other tests. Though I guess this is good and one of the best subject but, to be honest aku ni jenis yang... well you can say aku ni jenis yang tak berapa suka jarum cucuk cucuk ni huhu. Afraid of needles. I guess haha. But, I have to try to push myself to overcome my fear ni. Seram tu seram la jugak, but kena la kan. But, for now okay la kan sebab yang ni just capillary puncture je. Just guna lancet, yang macam korang pernah tengok doktor ke or anyone yang bertauliah tu guna this tool untuk check darah for glucose ke, apa-apa la kan. Macam pen berjarum gituu..

Capillary puncture ni ada dua places yang commonly used untuk ambil darah. First kat finger which is either middle or ring finger. Then second kat heel. Tumit kaki. Selalunya kalau ambil kat tumit ni untuk infants, baby macam tu la. Since they are too small and their fingers pun small, so we take on heels. Besides, takut kalau kat finger nanti kena bone, maybe.. Its not that kat tumi tu takde bone, but... yeah. Takpela nanti cari dan bacalah sendiri eh huhu. Okay la, cakap je lebih. Nah kita bagi gambaran sikit 💉

So this is di mana we are preparing to do the puncture..

Eh waittt! Meh sini nak bagitahu apa benda yang kita guna nak buat capillary puncture ni. Saja je nak bagitahu. Sebagai ilmu tambahan hehe. So this are the list yang kita selalu guna la untuk capillary puncture:

- gloves (ni penting nih! its a tool of protection from getting any infection especially from the blood we take though its our friends' or families' blood. we regard them as blood-borne pathogen. okay maybe you dont understand it right hahaha okay ignore it)
- labcoat (self protection jugak. and also clothes protection huhu)
- lancet (pen jarum. tengok bawah tu aku dah tolong search untuk korang kalau ada yang tak tahu la hehe)
- capillary tube
- collection vials
- plastic pipette/micropipette (since we were doing blood grouping, so we use this to transfer the blood)
- blood grouping reagents
- cotton wool
- tooth prick
- alcohol swab
- blood grouping board


Hmm itu je kot.. Okay now sambung balik hehe.

Image result for lancet
haaa ni la lancet

We were going to puncture your finger !

Oh man I'm bleeding! haha. Finally, my blood was coming out ! Muahahahaha... Im not shivering but my hand was a bit cold and the blood came out quite a little. So they massaged my finger a little harder(i mean, urut kuat sikit jaa) to push the blood out of my skin. My finger felt cold(i guess because there were aircond?) and the blood want to clot the puncture quickly huhu. So dapat la jugak darah I sikit sikit.

So we golek gelek sikit board tu nak bagi blood and reagent tu mix and to see clearly which one coagulate.

So, guess time! Kalau macam ni, apa agaknya result blood group darah ni ek? Kalau nak tahu, since yang coagulate tu adalah anti-b, so thats means dari segi biology-nya dekat red blood cell kita ada antigen b. And itu pulak bermaksud, darah tersebut adalah darah B. Then kena tahu either positive or negative. So kita guna anti-d, which is rhesus. kat situ resultnya coagulate kan, so its Positive. Jadinya, darah atas tu adalah? Yes, B positive. In other condition, kalau darah A, anti-A yang akan coagulate. Kalau darah AB, both anti A & B akan coagulate. Kalau darah O pulak, tak ada yang coagulate and semua mix well. Gitu dehh kalau nak tahu. Simple kan? And well, yeah. This is the first time I'm trying those things and knew my blood group. Before this aku selalu elak and let other volunteer themselves kalau dalam kelas dulu ada kena ambil darah nak check blood group. Hahaha.

Nice right ?!!



Okay, that's all from us, the future phlebotomist. Muahahaaha. Thank you guys for reading! For more info about capillary puncture or my course, medical lab technology, please have a pleasure to spend your time asking mr google. hihihi. Nak tanya I pun boleh jee. Yang mana mampu I jawab la. By the way, this week dah belajar pasal venipuncture(hat ni ambil darah kat lengan yang sado tuu) tapi we didn't got time to practice that. Practice on dami tauu, patung jee. So itu saja for today. Thank you ! 💖💖



💉💉💉💊💊💊



23 March 2017

Blog Giveaway By RII



Hai gais ! Rasa macam lama je tak join ga. Well, lately ni kan bila dah naik sem 2 ni makin busy la nampaknyaa. Kerja assignment lab report semua bertimbun timbun. Ni pun ha tengah struggle nak siapkan assignment. Okay so jom siapa yang belum join tu meh la join! Hadiah menarik nih ! 😍


klik banner untuk join


Hadiah menarik menanti ! 🎁🎁

1st Prize :
1 jam tangan DW ( female version ).
Sebuah buku 'Where The Rocks Splits The Sky oleh Philip Webb'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


2nd Prize :
Sebuah buku 'Lukisan Tarbiah oleh Abeben'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


3rd Prize :
Sebuah buku 'Them Horrors Be Everywhere oleh Julya Oui'.
Sebuah komik 'Lawak Kampus'.


Tamat: 1 April 2017


Ga ni berlangsung melalui dua cara tau. Either nak join melalui blog or twitter or maybe dua-dua sekali? hahaha. Yang bukan blogger pun boleh menang la kan rasanya? Hmm so... semua orang boleh menang ! Cehh dah macam tagline apa dah hahaha

Hopefully boleh la menang. I wish to have that watch tak kesah la mahal ke tak kan asal orang bagi hadiah hahaha. I need watch, walaupun dah ada satu kahkah. Oh lupa btw sebenarnya rii dah update sikit pasal ga ni so ada TAMBAHAN HADIAH WEHH ! Haa rugi tak join tauu... Okay cepat-cepat join sebelum tamat ga!


All the best everyone ! 🙌



21 March 2017

Review Buku: Kerna Syurga Bukan Percuma



Hai gais. Selamat malam! So hari ni aku nak bagi review sikit pasal buku yang aku dah baca. Baruuuu je beli. Dan baruuuu je habis baca. Buku ni dah lama jugak kot keluar, takde la lama sangat. Tahun lepas tak silap. Buku ni sangat direkomenkan la untuk semua yang gemar membaca sambil mendapat ilmu. Buku ni sangat best sampaikan rasa macam tak boleh la nak skip ke break kejap baca buku tu. Kalau baca dari pagi, mungkin tak sampai tengahari lagi dah habis baca hahaha. Okay so tak payah nak buang masa, let's get to the point !


  Tajuk buku: Kerna Syurga Bukan Percuma
Penulis: Najmi Fetih

Buku ini sememangnya berkaitan dengan dakwah. Bezanya, dakwahnya itu dibawa ke dalam sebuah penceritaan yang boleh dikatakan dekat dengan kita. Terkadang tu bila baca, rasa macam kena dengan kita sebab mungkin apa yang dikatakan tu benar. Kita juga ada lakukannya, tanpa sedar. Penceritaannya juga terkadang membuatkan kita terfikir dengan kata-katanya. Gaya bahasa serta perkataan yang digunakan dalam menyampaikan juga menarik hati. Jangan risau, ni bukan dakwah semata-mata yang buat anda mengantuk !


Kerna Syurga bukan percuma, sebab tu kita kena usaha.

Buku ni menceritakan tentang seorang remaja iaitu Khai, yang mencari jalan serta kekuatan untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Penghijrahannya dibantu oleh Abang Surau yang mulia akhlaknya. Namun, penghijrahannya bukan mudah. Pelbagai dugaan yang perlu dihadapi oleh Khai. Khai harus kuat dalam berhijrah. Namun, adakah dia kuat?

Adakah yang jahat akan terus dilabel sebagai jahat? Adakah yang jahat itu tiada peluang untuk berubah? Adakah manusia itu mendapat jawatan Tuhan sehingga mampu untuk menghakimi manusia yang lain?

Percayalah, sekali anda mula membaca buku ni, confirm jatuh cinta ! Tak sanggup nak lepas tangan demi nak menghabiskan ayat terakhir buku ini. Mudah mudahan kita pun akan menjadi lebih kuat untuk berhijrah ke arah yang lebih baik. Allahu yuftah 'alaina. 💖

Oh by the way, aku agak terkilan sikit sebab at the end tak tahu pun nama abang surau tuu. Why tak bagitahu ish. Cehh. Okay so buku ni kalau tak silap dah ada yang kedua. Kerna Syurga Bukan Percuma 2. Yang terbaru buku dia release ialah buku Penjara tak silap. So, lepas ni boleh la mencari buku-buku ni dan baca. Tak rugi pun. Ilmu dapat, masa manfaat terisi ! (baru beli and baca buku ni je. pasni nak tambah lagi dua tu hehe)

Selamat membaca ! 📓


14 March 2017

LipIce Sheer Color Lip Balm


Hai gais ! Okayyh today takde nak cakap apa sangat but just wanna tell you guys something. Share, I mean. Before that, haaa ni nak habaq mai la. Alhamdulillah, sekarang ni aku dah masuk sem 2. Fuh, dan semestinya subjek akan menjadi makin tougher. So untuk sem 2 ni, aku ambil 7 subjek termasuk kokurikulum la. Aside from that and ctu plus ewc(english subject), 4 subjek sahaja la yang aku ambil sem ni. And that are:

🔬 Clinical Microbiology I
🔬 Clinical Chemistry I
🔬 Clinical Specimen Collection & Phlebotomy
🔬 Laboratory Techniques & Instrumentation I

So doakan la mudah mudahan aku dipermudahkan dalam menuntut ilmu ni. Cehh. Aminn.. hehe. Okay by the way, now my point is aku nak share dengan you guys pasal LipIce Sheer Color Lip Balm. Haa kalau ingat or perasan, in few of my past entry, aku ada cerita pasal free sample giveaway tu kan. Well, lama jugak kot aku tunggu entah berapa bulan agaknya haha. Rasanya tahun lepas kot mintak and now bulan 3 baru dapat. I thought I wouldn't get it but finally. Penantian berakhir. Tak sia-sia la aku tunggu hahaha. So, here it is 💄





Well, yeahh. Kecil je benda ni. Nama pun sample kan huhu. But, okay la kan. Masuk poket je.

Glide, glide, glide, your lips turn into pink color !

This lip balm will change to a natural sheer pink that is uniquely yours ! 💄
Fuller and Bouncy Lips 👄
10 hours Moisture with Beeswax + Argan Oil
Brighten Dull Lips 💋

Kalau ada yang berkenan tu, boleh la dapatkan kat mana-mana kedai atau pasaraya yang jual ni okay. Get yourself one of this today !


3 March 2017

Journal Of My Life #throwback


Not all people in my life know my story, my life. Once you know me, you will know who I am. Ecehh, tetiba ni kenapa hahaha. So today, there's nothing much but I'm just gonna share with you guys what I found out in the evening, yesterday. Aku kadang kadang bukannya jenis yang suka share things yang peribadi but tetiba kali ni macam nak share sikit. Don't tell others okay? Hahaha. Well, acahnya semalam nak kemas bilik la before nak balik asrama kan. Pastu masa cari barang aku kat stor, jumpa this one thing. Bawa masuk bilik then ingat nak start kemas. But then tak tahu nak start dari mana so end up lying on the bed and discovered back this thing. My journal. Or lagi senang orang kata diari la. Hihi. well dulu la aku rajin jugak tulis diari. Tak la rajin tapi boleh la huhu. And tak semua orang tahu aku selalu tulis diari dulu. Time asasi or degree memang lagi la orang tak tahu since aku pun dah stop tulis haha. Nak tahu tak apa yang ada dalam ni? Terjah jom terjah ! 😜


So this is it. Oh by the way, to be honest, mostly buku diari aku ni aku tak beli. Tak kuasa la kan nak beli semata-mata untuk tulis diari je. So mostly sama ada aku dapat hadiah atau rembat buku nota yang lawa yang ada kat rumah ni. Nasib lawa kan buku ni hihi. Eh, ni baru cover luar je. 


Yeah, of course it's the book. My life journal. Well, and of course for sure I'm not going to tell you guys what's in it, what story of mine that I wrote. It's a secret right? 😉 So what I can tell you guys is, this book actually is when I was form 4 and form 5. And one of the biggest secret I want to tell you, to be honest I had been writing my diary since I was 12 years old. Hahahaha seriously I can't even recall why I did write this all diaries. And also, from Year 6 till form 5, I have 3 books as my diary. Kira okay la kan, takde ah satu tahun satu buku. Besides, aku compile je semua tahun, susah je kalau nak asing tahun kan.

Bila difikirkan balik pun, aku tak tahu macam mana aku boleh terfikir nak tulis diari. Well, maybe we don't need reason to write it, right? And, actually kadang kadang bagus jugak orang yang tulis diari ni. I'm not trying to praise myself okay haha. I'm just trying to say that when people write diary or journal of their life, in the future they might not remember what happened in the past or maybe this diary can be a reminder of our memories. So like when you want to remember back what happened or tetiba macam aku kan, tiba tiba terjumpa buku tu and ingat balik cerita zaman dulu. Cehh. Well, it makes me laugh when I read it back. I love my schoolhood time.(👈 I don't think this word exist haha whatever)

Oh, there is one thing yang aku rasa nak cerita. When I read this book back, there is something that changed my life for a moment. Dulu, masa aku form 1, aku start suka gila korea things. Lagu, drama, shows, macam macam la. Well, maybe that was because of pengaruh kawan, I guess. But yeah, tak patut la salahkan kawan aku, aku yang kuat terpengaruh kot huhu. So, till form 3, I still like it very much. And you know what, aku ingat most of the kpop groups. Dengan lagunya, mv la, macam macam. Panjang pulak cerita hehe. So, dalam awal tahun masa aku form 4, I didn't know how I can realize the effects of this korea things. So then, I decided to leave all of this kind of korea things behind. I decided to stop liking them all. It was quite hard, but I guess agak berjaya jugak la. Memang aku tinggal betul. Tak tengok apa, aku buang segala lagu, music video yang aku download, everything. And I was fine, alhamdulillah. I was grateful that Allah gave me that feeling. So I focused on what I should focus.

But then, it started again when I was in foundation studies. Yeah, of course. The korean vibes are everywhere, I guess. So, luckily it was just drama, not songs. Because I decided not on songs, I really didn't want to go back to who I was before. Well, mula la sikit sikit aku suka and tengok drama drama korea ni. Until now. But then, this feeling came again. The feeling to leave all of this again. Susah, sebab aku rasa cerita korea ni best hihihi. Hmm. Okay, panjang sangat ni. Cukup la kan cerita. End up, I really told you this story haha. Just keep it with yourself okay hihi 😎


Orait, so beside from just the book, it treasures other things too. Well, dulu kan duduk asrama so bila habis belajar bawak balik semua barang, semua barang sumbat je la kat mana mana yang boleh sumbat kan. hahaha. So, this is one of it la. Aku ni memang jenis yang sayang barang. Even kekadang things yang orang kata, 'Ni pun nak simpan ke?'. Well, nak buat macam mana. Maybe aku ni jenis yang sentimental tinggi sikit kot kahkah.


Okay, so ni harta pertama. Oh, how I missssss this so much. Throwback kisah lama, dulu kawan kawan aku kekadang selalu panggil aku ni atlet. (Maaf, kisah ni bukan nak puji diri tapi sekadar nak berkongsi cerita. bhahahahahaha skemanya aku.) Since dari form 1 lagi aku dah masuk track tapi aku rasa saban tahun makin kurang stamina aku huhu. Yela, tak exercise kan. Tapi luckily still boleh lari and dapat pulak tu masuk pertandingan hahaha. So, nombor tu is the one yang aku guna time kejora, kalau tak silap aku la. Masa aku form 5. Rasa macam ada nak cerita lagi pasal ni, tapi cukup la. hehe.


Wuhuu, secret admirer bagi haha 😝 Takde laa. Ni kawan aku bagi, Hana (kalau tak silap la hehe). I gave her something and she gave me something back in return. Tak sangka kan ni pun aku simpan huhu. You should be proud, hana ;) kahkah


Next treasure is ikrar spm. HAHAHAHA how can  I still keep this thing with me 😂


Okay harta ni pulak kalau tak silap aku masa hari sukan maktab. Aku rumah sukan kuning so kami guna pacman as the theme. Benda macam ni pun aku simpan ek haha.


Ahaaa! This one (abaikan tulisan buruk kahkah). Haa, kalau nak tahu ni sebenarnya nota aku catit time briefing pasal community service kat beijing dulu. Kalau scroll balik kat blog aku ni, aku ada cerita pasal our trip to Beijing, China. Aku naik MAS hehe. And I still remember at that time, masa tu kecoh pasal MH370 hilang. As you guys know, MH370 tu going to China kan (ke sebaliknya ke apa lebih kurang la). So kitaorang agak cuak and nervous la jugak kan since that happened, it could be to us also right? But alhamdulillah, we're just fine. Seronok pergi sana. Masa tu hujung winter and nak masuk musim panas kot. Sebab pagi malam memang sejuk. Tengahari petang okay la, sunny sikit. Anyway, it such a great memories. Love it 💓


This. Ni la dia resit wang caruman yang kena bayar time duduk mrsm dulu. Simpan lagi tau huhu.


And my last treasure, keys. The key to my life. Ecehh, macam Kang Chul dalam cerita W tu pulak cakap macam ni kan. Yang tengok tu tahu la hehe. Ini tak tahu la kunci apa. Nak kata kunci diari takde pula mangga kat luar tu. Diari lain maybe? hahaha tak tahu la.


Okay, so finish hunting my treasures. Agak segan jugak bila aku share, cerita this things kat blog. Well, I never tell anyone, so it was kind of... embarassing. kot. Hahaha. Abaikan la apa aku cakap. So entry kali ni saja je aku nak share a few things yang throwback my life when I was a student. School student, I mean. Fuhh, few days lagi nak masuk sem 2. Hopefully I can do better, Insyaallah. Pray for me okay. Thank you for reading and visit my blog. 😄🌹



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...