Followers

Nuffnang

Pages

27 April 2015

Kartun Fav Time Kecik



Halooo.. Alhamdulillah, hari ni masih diberi peluang untuk bernafas di atas muka bumi ini. Setiap masa yang Allah beri itu adalah saat yang amat berharga. Setiap masa itu adalah peluang. Peluang untuk kita gunakan dengan sebaiknya. Kerana masa itu tidak akan dapat kita putar kembali seperti cerita-cerita yang kita lihat di kaca televisyen. Andai kita boleh putar masa, mengharap kita boleh ubah apa yang telah kita buat di masa lalu menjadi lebih baik, kita tidak akan pernah belajar erti kehidupan. Apa yang terjadi, kita tidak akan pernah boleh patah kembali ke masa silam tapi kita boleh lakukan sesuatu untuk perbaikinya, menjadi lebih baik. Menjadikan masa itu suatu pengalaman dan pengajaran. 

Okeyyy..... Itu  sebagai mukadimah saja. So actually aku nak cerita pasal kartun favourite aku yang selalu aku tengok dulu waktu kecik. Hihi. Saja je nak cerita, tetiba teringat pasal kartun masa kecik-kecik dulu. Alaaa, semua orang mesti ada cerita kartun yang selalu kita tengok masa kecik. Haha, seronoknya mengimbau kenangan masa kecik. Dulu masa aku kecik dalam umur 3-4 tahun la lebih kurang kut, aku selalu tengok cerita Tom & Jerry kat rumah penjaga aku a.k.a rumah jiran. 
Haha, comel kan? Seronok je dulu tengok time kecik-kecik.


Itu one of the cartoon la yang aku selalu tengok. Haa, ada satu lagi kartun yang favourite aku jugak la. Comel je.  Cuba tengok ni.

Haa.. inilah dia kartun favourite aku. PINGU. Even tak faham pun apa yang dia cakap tapi seronok kita tengok. Kelakar and boleh faham apa yang kartun tu nak ceritakan. 



 
Antara scene-scene dalam cerita pingu ni. Yang atas ni, aku ingat lagi bunyi dia. Tooot tooot..... Haha.. Nak panggil orang panggil cenggitu. Comel laa. And aku ingat lagi, rasanya setiap weekend pagi dalam pukul 7 ke 8 pagi gitu la, cerita pingu ni ditayangkan kat tv. Rasanya hampir memang setiap kali sarapan tu bukak tv tengok cerita pingu ni. Huhu..
 
Yeah, ini dia lagi kartun fav aku.. POCOYO. Kartun yang comel gilaa. Haha. Serius comel.
Haaa... This is TELETUBBIES, one of my cerita yang aku selalu tengok masa kecik dulu. Best tengok cerita teletubbies ni even aku pun dah tak berapa ingat jalan cerita dia. Tapi aku ingat ada baby kat matahari, pastu tengok kawan-kawan diorang kat kotak yang kat badan diorang tu. Haha. Aku tak ingat pun nama teletubbies ni tapi aku search la kat internet ni. Yang merah tu Po, kuning tu Lala, hijau tu Dipsy, and yang purple tu Tinky Winky. Yeke? Yela tu kut. Hihi.
Wuhuu.. Ini dia POWER RANGERS yang aku selalu suka sangat tengok. Siap cop lagi adik beradik aku warna apa. Dulu seingat aku, aku cop power rangers warna pink tu. Huhu. Aduhaii... seronoknya bila teringat balik.
Hahaha.. Aku suka tengok BLUES CLUES ni. Comelnya! Kelakar kadang-kadang tu aku tengok. Aku ingat pasal yang Steve ni nak masuk kat dalam gambar. " Blue boleh buat, kita boleh buat" Truuuuttt. Masuk la dalam gambar. Haa, pastu aku ingat yang dia duduk kat sofa, fikir petunjuk yang dia dapat tu.
Ni dia. Selesaikan sesuatu dengan petunjuk kat buku nota. Haha. Selalunya kalau takde sekolah petang, aku mesti tengok cerita blues clues ni.
Haa, ini time dia dapat surat. Aku pun tak tahu kenapa la aku suka sangat tengok cerita ni. Huhu.
Okey la, setakat tu je la kartun yang aku nak share yang aku selalu tengok masa zaman kanak-kanak dulu. Selain tu, kartun yang aku selalu tengok or suka ialah Looney Tunes, Woody Woodpecker, Powerpuff Girl, Tarzan, Dragonball, Noddy, Digimon and banyak jugak la. Biasa la, zaman kanak-kanak ni kalau boleh semua kartun nak tengok, suka. Haha. 
Kalau korang, kartun apa yang korang suka or selalu tengok masa kecik ek? Ada tak kartun yang korang suka from aku punya list ni. Hehe, aku rasa seronok bila terkenangkan zaman bebudak ni. Mesti berbeza gila perasaan kalau tengok balik agaknya. Yela, dah besar cenggini selalunya lebih suka tengok benda-benda yang maybe matang sikit or yang tak bebudak sangat. Yeke? Haha. Dah besar ni pun kadang-kadang aku selalu tengok kartun jugak. Share la awak-awak punya kartun time kecik dulu.. Nak tahu jugak. Hihi. 

So, sampai di sini saja. Terima kasih kerana sudi membaca. Terima kasih lagi andai sudi mengomen. Apa yang baik itu datang daripada Allah, yang buruk itu datang dari diri saya sendiri. Hakikatnya kedua-duanya datang daripada Allah S.W.T. 

* * * * *

Jangan menilai seseorang berdasarkan masa silamnya, tetapi lihatlah pada hari ini. Setiap orang mampu berubah malah jauh lebih baik daripada apa yang kita sangkakan..

23 April 2015

Giveaway 1st Luarteko.Blogspot.com


klik banner untuk join

Hadiah tulus ikhlas daripada Cik Puan Sang Penulis:

Hadiah Pertama:
USB 2.0 8GB yang comey x 1 orang pemenang

Hadiah Kedua:
Reload @ Topup Bernilai RM10 x 1 orang pemenang 
(ditaja oleh ohreload.blogspot.com)

Hadiah Ketiga:
Reload @ Topup Bernilai RM5 x 1 orang (ditaja oleh ohreload.blogspot.com)

Hadiah Keempat:
Gelang Edisi Sarawak Borneo x 1 orang pemenang 

Hadiah Kelima:
Gelang Edisi Sarawak Borneo x 1 orang pemenang

Hadiah Saguhati @ Gula-Gula:
Kuching~Fridge Magnet X 10 orang pemenang
Setiap sorang akan terima 1 fridge magnet dibawah

Top Referral:
Wang tunai RM20

Entry Paling Kreatif:
Wang tunai RM20


Jom kita memeriahkan GA ini !


IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015


klik banner untuk join

Sponsor yang baik hati:

Jubah Muslimah Moden & Gorgeous Dresses
Awanazstyle Muslimah Shop

Nak tahu hadiah apa? Klik hadiah !

21 April 2015

Menu Memasak Hari Ini



Alhamdulillah, hari ini Allah masih beri aku masa untuk aku update entry terbaru. Hihi. Haa, kali  ni aku nak cerita or share la sikit apa yang aku buat hari ni. Rasa macam seronok, bangga pun ada. Haha. Whyy?? Malu pulak tetiba. Okey2. Actually, hari ni aku memasak. Ehh, ni bukan first time eh aku masuk dapur. Teruk bebenor ler kalau anak dara tak pernah masuk dapur. Memandangkan hari ni aku keseorangan kat rumah, jadi aku pun mencuba la untuk memasak by myself. Selama ni jadi pembantu my mom je kat dapur. Hihi. So, apa yang saya masak ye? Menu pertama hari ini ialah 'SUP SAYUR SAWI' yang simple je. Resepi ni aku tengok kat blog orang lain. Almaklumlah, aku ni bukanlah tukang masak yang expert jadi kenalah tengok resepi Huhu.

Bahan-bahan yang diperlukan:

2 pokok sayur sawi
3 ulas bawang putih - dihiris
3 biji bawang merah - dihiris
1/2 inci halia - dihiris
1 biji telur
1 cili besar merah dihiris
1/2 lobak merah (kalau carrot yang panjang punyalah)
Sedikit pepper
Garam secukup rasa
Air - ikut suka la kuah nak banyak mana

Orait, dah siap sediakan bahan. Jom kita mula memasak!

First, kita tumis dulu segala bawang-bawang yang ada dan juga halia. Guna api sederhana saja. Jangan besar sangat macam orang kat kedai selalu buat. Hihi. Agak-agak dapur tu dah bau wangi dengan bau tumisan tu kan, then kita tambah air. Air tu agak-agak la, kita nak kuah tu banyak mana. Tapi banyak sangat, takut tawar at the end karang. Hihi, yeke? 

Kalau rasa nak letak udang ke, fish ball, fish cake ke, masuk je.
Then, agak-agak kalau kuah tu macam menggelegak je tengok, masukkan pulak telur. 


Pastu masukkan lobak merah. Bila agak-agak dah lembut, masukkan sayur sawi dan cili. Kemudian, masukkan pulak garam dan pepper. Tapi aku masukkan sos lada hitam sebab tak jumpa pulak pepper kat rumah ni. Huhu. Main campak je.

Orait.. siap dah sup sayur sawi kitaa. Hihi. Alhamdulillah, walaupun main campak-campak je, tapi boleh tahan sedap. Cuma actually aku  terguna 2 biji telur so that's why rasanya pun macam rasa telur je. Hihi. Takdelah, rasanya okey je. Walaupun sedap tapi masakan ibu tetap yang terbaik. 

Masuk pulak ke menu kedua kita hari ni iaitu ' UDANG MASAM MANIS'. Resepi ni aku tengok kat buku. Simple la jugak.

So antara bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A (untuk menumis):
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
1 cili hijau

Bahan B:
Udang secukupnya ( aku guna udang biasa je, kalau ikut, resepi guna udang besar. hihi )
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji tomato
5 sudu makan sos cili
5 sudu makan sos tomato
1 sudu teh gula
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Cara memasak:

Gaulkan udang dengan garam. Jangan banyak sangat garam ye, nanti masin pulak udang tu. Goreng udang tu dan ketepikan dulu.

Panaskan minyak dan tumis segala bahan untuk menumis yang telah kita sediakan tadi sehingga wangi harum semerbak.

Masukkan segala bahan B tadi, udang, tomato, bawang besar, sos tomato, sos cili, gula dan air. Kacau sampai rata. Tapi sos tu agak-agak la sebab aku rasa aku macam termasuk banyak pulak. Itu yang air pun aku tambah. Hihi. Ingatkan lauk ni takde la kuah sangat, habis begini sudahnya lauk ni.

Haaa... Inilah dia hasil masakan Udang Masam Manis. Tapi boleh tahan la jugak. Not bad apa aku masak. Hihi. Puji diri sendiri. Kira okeylah, still boleh makan. Takdelah sampai termuntah ke sakit perut makan ni.

So, you guys boleh la try resepi ni kat rumah. Kalau korang nak upgrade sikit ke nak jadi lagi sedap, boleh la letak segala macam bahan yang ada kat rumah tu. It's a great recipes and food. Sang isteri-isteri boleh la cuba masak ni untuk suami anda. Anak-anak dara tu rajin-rajin la belajar memasak.. Peringatan untuk aku jugak. Hihi. Okey, selesai sudah resepi hari ni. Terima kasih semua... ^_^


18 April 2015

Aib Kita, Perbaikilah !

Alhamdulillah, Allah masih memberi diri ini peluang untuk bernafas. Kali ini aku nak berkongsi sedikit perkongsian. Penulis yang baik ialah mereka yang memberi idea, bercerita penuh hikmah dan bukannya kosong. Penulis yang baik adalah perkongsiannya atau ceritanya memberi manfaat kepada yang membaca. InsyaAllah kali ni aku nak share something yang aku baca daripada sebuah buku.

Ketahuilah bila Allah menghendaki kebaikan pada seorang hamba, maka dia membuatnya tahu aib dirinya. Siapa yang mempunyai mata hati, dia tidak akan takut akan aib dirinya. Mungkin andainya kita tahu apa aib kita, kita boleh mengubatinya.

Kadangkala kita hanya nampak aib orang lain tapi tidak diri sendiri.

Ada 2 kaedah untuk kita tahu aib diri sendiri๐Ÿ‘‡:

๐Ÿ‘‰ berjumpa dgn seseorg yg alim atau pakar yg boleh tahu aib jiwanya, shingga dia mengenali aibnya dan sekali gus mengubatinya

๐Ÿ‘‰ cari dan dampingi rakan karib ๐Ÿ‘ฅ yg jujur, dapat dipercayai dan bagus agamanya agar dapat memberi kita peringatan kelak. Umar AlKhattab r.a pernah brkata: "Semoga Allah merahmati seseorang yg mahu menunjukkan aibku."

Orang-orang soleh sangat suka jika ada seseorang yang menunjukkan aib mereka. Ini bukanlah bermaksud untuk memalukan dirinya tetapi untuk dia mengubatinya. Bukan juga bermaksud menghebah-hebahkan aib kita kepada orang lain, mungkin cukuplah sekadar seorang atau rakan karib yang memberitahu kita agar kita dapat mengubatinya. 
Andai tidak diubatinya, takkanlah kita mahu hati kita ini mati, terus tenggelam dalam keburukan kita tanpa ada yang menegur.

Namun pada zaman sekarang, kebanyakan orang akan marah besar ๐Ÿ˜ค jika ada yg menunjukkan aib kita. Inilah menunjukkan betapa lemahnya iman kita. 

Adakalanya, kita tidak sedar akan aib kita tapi ada juga orang yang sedar dan selalunya akan terus beritahu kita. Iaitu musuh kita ๐Ÿ‘น . Kerana mata ๐Ÿ‘€ yang memancarkan kebencian๐Ÿ”ฅ itu tentu akan memancarkan keburukan.

Zaman sekarang juga jarang adanya sahabat karib yang jujur bahkan sedikit sekali teman yang tidak mempunyai perasaan dengki.

Eh, tapi bukan ke Nabi Muhammad suruh kita jaga aib orang? Ya, kita kena jaga dan BUKAN SEBARKAN. 

Rasulullah ๏ทบ bersabda:
 
ูˆَู…َู†ْ ุณَุชَุฑَ ู…ُุณْู„ِู…ًุง ุณَุชَุฑَู‡ُ ุงู„ู„َّู‡ُ ูŠَูˆْู…َ ุงู„ْู‚ِูŠَุงู…َุฉِ
"Dan barangsiapa yang menutupi aib seorang muslim, Allah akan menutupi aibnya pada hari kiamat". (HR. Bukhari & Muslim).
 
Menutupi aib itu bukan bererti bersubahat dan menyetujui perbuatan jahat saudaranya itu tetapi tidak dijaja, tidak disebar dan tidak diberitahu kepada orang lain, kecuali kalau terpaksa dengan maksud untuk membaikinya, maka diadukan kepada orang tertentu umpamanya kadhi atau pemimpin.

Ingatlah,
“Seorang mukmin adalah cermin bagi mukmin lainnya. Apabila melihat aib padanya, dia segera memperbaikinya.” (Al-Bukhari) 

Keimanan kita kpd Allah adalah punca kekuatan ๐Ÿ’ช . Kehidupan manusia, kembarnya adalah ujian. Akan tiba masanya, manusia diuji dari arah yg tidak terjangka bahkan dalam keadaan manusia sendiri tidak bersedia.

QOTD:
๐Ÿ‘‰ Pengalaman itu adalah guru yang paling kejam kerana ia akan menguji dahulu kemudian mengajar.

Info lanjut

Pengertian aib:
๐Ÿ‘‰ Secara bahasa, aib artinya cacat dan kekurangan. Bentuk jamaknya: uyub. Sesuatu yang memiliki aib, dalam bahasa arab, disebut ma`ib. (al-Fairuz Abadzi, al-Qomus al-Muhith, kata: ุงู„ุนูŠุจ).

Sebagian ulama mazhab Hanafi menjelaskan aib dengan pengertian:

ู…َุง ูŠَุฎْู„ُูˆ ุนَู†ْู‡ُ ุฃَุตْู„ ุงู„ْูِุทْุฑَุฉِ ุงู„ุณَّู„ِูŠู…َุฉِ ู…ِู…َّุง ูŠُุนَุฏُّ ุจِู‡ِ ู†َุงู‚ِุตًุง

Suatu bagian yang tidak ada dari asal penciptaanya dan hal itu dianggap sebagai bentuk kekurangan. (Al-Hasfaki, ad-Dur al-Mukhtar, Dar al-Fikr, Beirut)

Wallahua'lam. Sekian, maaf andai tersalah dalam berdakwah. Tegurlah saya jika ada yang salah kerana saya hanya manusia biasa ..

11 April 2015

Driving Test


Alhamdulillah, Allah masih memberi aku peluang untuk aku coretkan sesuatu hari ini. Hari ni aku tak nak cakap bebanyak pun. Cuma mungkin sedikit perkongsian or cerita. Hehe. Jadi hari ni aku nak share cerita. Tak panjang mana pun rasanya. 

Cerita apa ek? Kisahnya adalah TEST JPJ. Huhu. So, 9 April 2015 hari tu aku telah selamat menjalani ujian JPJ. Fuhh... First time nak test jpj macam-macam deria rasa aku rasa. Aku tak tahu la apa benda yang aku ingat time test tu. Aku giliran yang ke 13. Kira okey la tu awal la jugak daripada letih nak menunggu lama-lama. So first kat litar dulu baru jalanraya. Kalau orang tanya aku lulus JPJ ke tak, what do you expect for my response? " HAHAHAHAHAHAHAHAHA" Itu yang aku jawab. Tak payah cakap by words pun dah tahu. Tak lulus la tuu. Haha. Well, nampaknya itulah kebenarannya. Aduhaii.. Kalau nak difikirkan balik geram pulak dengan diri sendiri. It was all my fault. Careless. Cuak punya pasal la tu, habis lupa semua. Adeii. Masa test kat litar, first kat atas bukit. Ada 2 kali percubaan. Okey, dah buat RSM. First try tak jadi, tayar tak betul-betul atas line kuning. Second try, awesome! TAPI ! Haaa, time ni la kantoi. Kantoi TAK PAKAI TALI PINGGANG KELEDAR. Haha. Careless gila. Sayang, dah elok-elok second try dapat atas line, tuptup seatbelt tak pakai. Kena mandatori, kira gagal la.

Then, dah gagal kat litar, ready untuk test kat jalan raya pulak. Pegawai JPJ tu siap ingatkan jangan lupa pakai tali pinggang keledar masa test kat jalan raya nanti. Bila dah tiba time aku untuk test jalan raya, okey. Aku dapat pegawai jpj perempuan. Hmm, okeylah. Cuma mungkin agak tegas and kurang senyum. Tapi muka takdelah garang mana. Pulak tu, dapat kereta Viva. Memang tak biasa la sebab before ni belajar pakai kereta kancil je. Dashboard viva dah la tinggi. At the end, masa nak masuk simpang ke kiri dah gagal. Ohohohooo.... Aku lupa kena masuk lorong kiri dulu before nak masuk lorong kanan. Careless mistake lagi. Sudahnya pegawai jpj tu yang bawak masuk balik tempat driving school tu. Fuhh.. Ada juga kawan aku yang baru kat pagar nak keluar dah gagal. So overallnya dua-dua aku gagal. Takpelah, anggap ini sebagai suatu pengalaman. Minggu depan repeat test JPJ. Hopefully kali ni lulus la. Aminn. Doakanlah diriku ini agar segera lulus test JPJ. Takdelah habis duit nak kena bayar untuk repeat sahaja. Hihi.

Apa-apa pun aku bersyukur la jugak walaupun gagal sebabnya at least aku dah rasa cemana test jpj, cemana berhadapan dengan pegawai-pegawai jpj, cemana rasa naik kereta viva. Haaa, amik kau. Mungkin gagalnya aku kali ni atas kekhilafan diri sendiri. Maybe I've done something wrong to Allah and this was as a reminder for me. Muhasabah balik and look what's wrong. Mudah-mudahan ini menjadi pengajaran untuk aku agar lebih berhati-hati and fokus and cool, jangan gelabah semacam. 


Ingat, mungkin Allah tak bagi sesuatu yang kita nak tu time tu jugak tapi  mungkin di lain hari. Mungkin Allah tak bagi apa yang kita nak sekarang sebab Allah nak kita lebih berusaha dan bersungguh meminta dan merintih padaNya. Kadangkala Allah tak bagi apa yang kita minta tapi bagi yang sebaliknya itu mungkin ada hikmah di sebalik sesuatu itu. Mungkin Allah nak kita muhasabah kembali dan ambil pengajaran daripada apa yang kita dapat. Jangan kita mengeluh andai permintaan kita tidak dibalas oleh Allah tapi yakinlah bahawa kelak Allah akan menunaikan apa yang kita minta, mungkin lebih daripada yang kita minta. Jika bukan di dunia, tapi di akhirat kelak. Yang penting, kita kena yakin kepada ALLAH. 


Perkongsian ikhlas dari saya... ^_^

9 April 2015

Giveaway PROJEK APRIL by Syira Lokman



Klik banner untuk join!

Apa yang menarik boleh dapat?

Wang tunai RM30 [Gnor.gnur]
Wang tunai RM20 [yanayani]
Wang tunai RM20 [yana]
Wang tunai RM10 x3 [Zaidatulazney]
Wang tunai RM10 [Khaty]
Wang tunai RM10 [sitiliza.aufa]
Wang tunai RM10 [ikazulaikha]

2 dress and 1 bawal ruffle x1 [nurul]
Tudung x1 [embun]
Rempah ayam tandoori x1 [embun]
Tudung bawal sequin x5 [mrspuex] 
Tapak Iklan free selama sebulan [Syira]

Mula :9 April 2015 (8.30 PM)
Tamat : 16 April 2015 (8.30 PM)

Jom kita join ramai2 ! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...