Followers

Nuffnang

31 January 2016

Baca Kalau Nak Pandai :D


Hey hey kamu semua. Hehe. Alhamdulillah, syukur ke hadrat hadrat Illahi kerana masih meminjamkan nyawa dan nafas, akal dan tubuh badan untuk kita sama-sama hidup memakmurkan bumi Allah ini. Ececehh.. 

So tajuk entry hari ni, nak pandai? Haaa mestilah semua orang nak pandai. Beb, mestilah nak pandai. Tak pandai, semua orang kutuk. Tak belajar, kata bodoh ( maaf tak terniat nak guna kata kesat nahh ). Percayalah, kita ni pandai ke tak pandai ke, orang tetap akan mengata. Eh macam out of the topic je huhu. Tajuk macam gah, macam mana nak pandai. Biasalah, mesti kena ada intro kann? 

Sebenarnya ini lebih kurang macam nak bagi nasihat, teguran la kepada kita semua, termasuk juga diri saya sendiri. Entry ni taklah juga nak lebih menjurus kepada macam mana nak grab cleverness, nak pass with flying colours, nak hadam notes bebagai tu. Walaupun ada orang kata nak pandai, nak ingat, haa rebus nota or buku tu pastu minum. Haa bolehhh, jadi je. Cer ah try, aku tak pernah lagi cuba. Takut nanti masuk hospital huhu. 

So back to the topic, what did I mean actually about this? Perasan tak, kekadang in our daily life, kita ni suka cakap bukan-bukan. Nanti kalau aku cakap, mesti korang kata macam, 'pehh kasar gilaa..' Hmmm, like that, maybe. Tapi aku kena cakap nak bagi nampak sikit. Btw before apa-apa, minta maaf nahh kalau rasa macam apa yang aku nak bagi contoh ni macam tak terima dek akal tapi it's true. Reality.
 
So, contoh yang 'bukan-bukan' :

"Weh, aku rasa macam bodoh gila tadi. Jawab entah apa-apa."

"Ehh babi betul aku ni. Soalan mintak   expanded structure, aku bagi condensed structure. Adeyy.."

"Bodoh. Aku dah buat macam ni, aku pergi tukar jawapan buat apa.."

"Eh bangang laa kau. Aku dah bagi buku hari tu kan."

"Pehh, f*** you. Kau apehal dowhh... "

Sorry. Aku dah cakap kan, kasar. Haa, nak kutuk aku. Kutuklah, tak kisah. Ke aku perasan sendiri. But anyway I know it seems like, ouhhh so bad.. What a terrible word you used. I know right? Well, actually these all came from my surroundings. InsyaAllah aku tak sebut macam tu kot. Trying not to. Huhu. But yeah, seriously. Sometimes I heard this, coming from people surrounding me, including my friends. Eh tapi yang last tu aku tak sure ada ke aku pernah dengar ke tak, but maybe ada. And yeah from my friends pun ada. 

And when I heard this, I was like.. ohh this girl. Don't say that. Truthfully, aku ni kekadang jenis yang mudah terpengaruh dengan orang or surrounding. So thats why aku tak suka orang cakap macam tu and takut it will effect me. Okey, tu one of the reason. But actually yang aku nak stresskan is jangan cakap that kind of thing. Benda bukan-bukan ni. Mencarut la senang korang nak faham. Lagi-lagi mencarut kat diri sendiri. Ada ehh  aku pernah dengar orang carut kat diri sendiri macam contoh yang aku bagi kat atas tu and thats why la aku cuba nak bagitahu. Okey, mesti pernah dengar kan, kata-kata tu suatu doa. Kau carut sana sini, kata kau bodoh la, orang lain ba** la, macam-macam. Did you realise that your words could be satu doa? Yeah, I know. Tak semua cakap tapi ADA. Aku cuma sampaikan apa yang aku rasa yang tak sepatutnya kita buat.

Ohhh lupaa.. Nak kaitkan dengan 'nak pandai' sebenarnya kan. Hehe. So itulah aku cakap. Don't say that words. Seolah-olah kau doakan diri sendiri or orang lain to be b**** or b*** or f***. Sorry again okay. But seriously. Nak pandai, janganlah cakap that 'words'. Tukarlah, bijak ke, pandai ke, genius ke. Haaa kan doa tuu. 

"Eh apehal laa aku ni bijak sangat tinggal nota kat bilik. Aduiii..."

Eh boleh je ek nak cakap macam ni. Tukar je perkataan tu dengan pandai ke genius ke kan. InsyaAllah itu akan jadi satu doa.

"Hek elehh, aku doa tiap-tiap hari kot nak pandai. Mana ada pandai pun. Lagi bod... adalahh. "

-_-

Hmm. Yee, aku pun doa jugaklah. Eh hehe takdelah. Yeah, doa tu doa juga tapi jangan lupa usaha beb. Ingat DUIT kan? Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal. Macam korang dulu-dulu time kecik nak minta mak belikan mainan. Macam-macam usaha kita buat supaya mak kita belikan mainan tu. Sama je beb konsep kat sini. Doa + usaha. Dah usaha tapi tak dapat? Tu tandanya Allah sayang kau. Tak rasa untung ke sebab Allah sayang? Kenapa tak dapat apa yang kita nak tapi kata Allah sayang? Yelah, Allah sayanggg sangat kat awak sebab tu la Dia tak bagi apa yang awak minta. Dia nak bagi lebih lagi daripada yang awak minta. And mungkin sebab Dia tak nak awak lupa kat Dia, tak nak awak putus asa minta kat Dia. Dia tahu apa yang terbaik untuk awak. Sebab tu saya kata Allah tu sayanggg awak sebenarnya :)

"Eh, dah biasalah beb. Tak bolehlah nak terus tukar. Ni haa, lidah yang nak terkeluar cakap macam tu nak buat macam mana? Ter wehh terrrrrr. Cubalah faham. "

°_°'

Ouhh. Ter. Terrrrrrr. Faham. Ter. Tak sengaja kan? Ter. Terbiasa kan? Ter. Tersebut kan? Terrrrrr. Yeah, got it.

Itu alasan je beb. Alasan. Okey, dah biasa. Then cuba everyday awak banyakkan zikir dan selawat. Eh tak laa, mana ada perli. Please jangan sangka buruk hehe. Biasakan lidah ni untuk zikir dan selawat. InsyaAllah, mana tahu lama-lama kurang la tu. And masalah ter tadi eh. Terrrrrrsebut. Fine tersebut, takpe. 'Oh yeahhh. Takpe weh takpe. Tersebut kan..' Eh sabarlah. Apa takpe takpe? Tak habis cakap lagi ni. Allright, it's okay tersebut TAPI.... cepat-cepat istighfar. Boleh? :D 

Bukan apa, aku tak nak ramai sangat orang mencarut, tu satu. Then nanti tak mau la doakan diri sendiri atau orang lain yang tak baik. Kalau kita sendiri la kan, ada ke yang nak doakan diri sendiri bodoh? Kata-kata tu doa. Janganlah ungkap yang tak baik. Macam mana nak pandai, kalau setiap hari doa yang bod... tu kat diri sendiri. Be wise, man. 

Apa yang aku cakap ni general la. Apa yang sendiri dengar daripada orang sekeliling aku and yang aku tak dengar. Yeah, I know tak semua lahir membesar kat sekolah pondok, sekolah agama, tahfiz. But, don't look at that. Just see yourself. Kita nak yang baik-baik datang kat kita, so kenalah berusahalah kita ke arah kebaikan. Aku pun tak kata diri aku ni baik sangat tapi sama-samalah kita cuba ubah okey? InsyaAllah pandai dunia akhirat hehe :D

And and and... lastly from the bottom of my heart, truthfully aku minta maaf sesangat kalau bahasa aku ni kasar gila and buat korang feel like, haaa nak mencarut kat aku. Sokay la, aku minta maaf and aku maafkan juga. Huhu. Please, 0-0 eh hehe. 

Okbai.


p/s: thanks pada yang sanggup baca and tak maki saya huhu. Minta maaf nahhh ;)


25 January 2016

Sekadar Review / Promote :)


بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, hari ni Allah bagi aku kesempatan nak update sikit blog ni. Okey, hari ni tak ada nak cerita sangat pun. Cuma sekadar like a review la lebih kurang. Review pasal apa? Nak tahu apa dia, haaa follow dulu blog ni huhu.

Dah follow? Good and thanks :) Tak mau follow pun takpe, tak mau marah pun. So actually this review ni saya sendiri yang nak buat, not coming from mana-mana pihak. Haa tak pun senang cerita ni macam nak promote la. Hehe.
First thing yang saya nak promote is buku 'Sedetik.doc'. Buku ni adalah hasil nukilan 50 penulis-penulis yang kali pertamanya ingin menyampaikan sesuatu kepada pembaca melalui penulisan yang of course la bermanfaat kan. Tapi pre-order eh huhu. Why promote this book? Well truthfully saya nak promote buku yang mempunyai nukilan hasil karya sahabat saya, Hana. Hehe. She's very talented and I'm envious of her. So nak tahu apa yang menarik pasal buku ni, cepat-cepat la beli sebelum habis! Murah je, tak mahal hehe ^_^


Second thing pula ialah Magic Jelly. Haa apa kebenda pula ni? Maybe ada yang pernah dengar, ada yang belum. Magic Jelly ni sebenarnya adalah like a jelly (haha tak tipu okeyy) yang diperkaya dengan aloe vera. As you guys know aloe vera ni banyak manfaatnya kan? Mostly for kulit la selalunya yang kita dengar kan. Magic Jelly ni boleh digunakan at any time any rate anywhere (external je eh) and banyak lagi any la. 

For me, memang saya guna produk ni sebab saya suka hehe. Tak melekit, best bila pakai and easy to carry to anywhere. Yang ada masalah kulit tu pun boleh guna like eczema, jerawat, kudis-kudis ( eh yeke? Hehe ) and untuk rambut pun boleh. Kira macam 1001 kegunaan la. Nak bagi kurang kelemumur pun InsyaAllah boleh. Sapu je kat kulit kepala tu. And boleh juga kalau ada yang nak bulu mata lebat and melentik, pakai je magic jelly ni dah dapat hasil. Tapi kena konsisten la dear baru nampak hasil :D Plus, nak hasil yang baik kena bersabar and konsisten guna produk ni. 

Magic jelly ni adalah antara produk yang menggunakan bahan-bahan asli neutral dan selamat. Hehe. Thats why la mungkin ada yang kesannya lambat and ada juga kesannya cepat. Yang penting konsisten and bersabar huhu. Oh and one more thing, anyone boleh guna magic jelly ni. Lelaki, perempuan, baby pun boleh :D Banyak dah testimoni yang berjaya termasuklah saya. Positive feedback saya bagi ni hehe.

So mana nak beli? Haaa, klik sini atau pergi je Instagram @loveramalaysia . Nak tahu harga? Pun pergi la antara both tu eh hehe. Selain magic jelly, ada juga Magic Lovera Complete Cleanser. Nak tahu lebih lanjut, please go to the site I mention earlier okay? Jangan tunggu lama-lama, beli cepat hehe. 


So, cukuplah untuk review / promote kali ni. Saja nak buat promote ni sebab kebosanan kot haha. Sambil-sambil tu mana tahu nanti ramai jengah blog ni ;P Btw, for your information this is saja-saja promoting / reviewing oleh saya sendiri. Kalau anda yang nak saya review / promote apa-apa InsyaAllah saya cuba. Ini sekadar suka-suka dan nak berkongsi apa yang saya guna kepada kalian hehe. 
Thanks anyway for reading and those who are following me ^_^


18 January 2016

GIVEAWAY CASH RM500 JAN 2016 BY EMAS PUTIH


Blogger terkenal kisahemasputih.com iaitu, kak uzu, welcome this 2016 with a january giveaway of RM500. Nak join? Baca di bawah ni and klik banner okey?
^_^ 

Selamat maju jaya kepada semua yang join !

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.

[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]

Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)


2 January 2016

Tahun Baru Hati Baru :)


Hai and happy new year ! Alhamdulillah, bersyukurlah kita semua kerana Allah masih meminjamkan kita nyawa yang diberi pada tahun baru ini tanpa perlu membayar dengan duit plus pula dengan duit bunga. But, kita still kena bayar atas nyawa yang Allah beri ni. Dengan apa? Beribadah. Kerana itulah sebab Allah beri kita nyawa untuk hidup di muka bumi ni. Wahh, masuk-masuk je dah bagi tazkirah mukaddimah ni. Huhu.

Okay, so actually memang iolls nak bagi tazkirah kat uolls ni. Nak basuh cukup-cukup otak and hati uolls tu. Tahun lepas punya kotoq kan, nak cuci bagi bersih sikit tahun baru ni haa.. Eceh takdak aiihh. Tak baik la cakap gitu eh. Hati sendiri pun terumbang ambing. Tapi betul juga la kan. Aku pun cuba la nak basuh hati ni. Basuh, baiki hati ni sebelum rosak. Jaga elok-elok. Semua yang kita ada, anggota-anggota badan yang masih sihat, pancaindera kita. Bagaimana Allah beri kita pinjam badan ni, nyawa ni, kita kenalah pulangkan seperti asalnya. Sama macam kita pinjam duit, pinjam barang orang. Macam tu kita dapat, macam tu jugak kita pulang dalam keadaan yang lebih baik. Tetapi, nak pulangkan nyawa, badan yang Allah pinjamkan ni bukan kita pulangkan macam tu je. Asalnya kita dapat macam ni, gitu la kita pulangkan. Tak ! Kita jangan pulangkan! Jangan pulangkan asal yang kosong. Tapi kita pulangkan asal yang berisi dan bermakna. 

Haa, gimana tu? Macam kurang nampak eh. Okey, jom kita main game imagine ! Simple je. Nama pun imagine so just kena imagine je huhu. Kalau awak ni jenis yang imaginasi tinggi menggunung, mungkin apa yang awak imagine tu colourful sikit, ada 3D 4D 5D siap berHD lagi. Kalau yang imaginasi dia macam kureng sikit, mungkin dia dapat imagine yang kurang berwarna, dull, dapat pun 2D je. Tu paling at least la kot. Teruk lagi 1D je, ke takdak D dah. Habih teruih. Ehh melalut teruk dah aku ni. Hilang imagination. Hehe. Okey yang atas pasal imagination tinggi rendah tu, gurau jee. Sambung balik pasal imagine benda simple ni. So just imagine awak pinjam buku saya. Saya pun kata, "Hang pinjam buku ni, hang jaga elok-elok noh. Buku mahai ni. Limited edition dari London." Ni contoh je laa. Tak pandai pun cakap loghat utara huhu. Lepas tu, dah guna, awak nak pulang balik. Sekali, saya marah bila awak pulangkan buku saya tu. Pasai apa? Pasai buku saya yang awak pinjam tu awak pulang dengan penuhhh bintik-bintik merah, penuh jerawat, kudis kurap segala penyakit la ada. Mana tak marah kan? Lainlah kalau awak pulang dengan baik, siap berbalut ke, siap bagi coklat Ferrero Rocher lagi as tanda thanks bagi pinjam buku. Gini la orang sukaa..

So, its actually the same concept we applied here. Badan, nyawa ni Allah bagi kita pinjam dan kita kenalah jaga dengan baik. Macam mana nak jaga? Jaga kesihatan laa. Tu je? Eh tak tak. Ada lagi. Jaga perut. Huhu. Takdelaa gurau je. So, takkan kita nak pulangkan macam tu je kan? Kenalah ada gift sikit.  Barulah Allah suka. Hmm.. Gift apa ek nak bagi? Mata, telinga, tangan kaki, mulut. Eh tu kan Allah punya jugak. Hmm, thats not what I mean. Jaga mata, jaga telinga, jaga kaki tangan, jaga mulut and.. jaga hati. Jaga daripada maksiat. Itu kira hadiah la tu. Kita ikut apa yang Allah suruh dan tinggal apa yang Allah larang. Ikut rules yang Allah dah tetapkan, InsyaAllah cukup dah tu. Then tambahlah yang sunat-sunat and the other else la kan. 

Tetapi, seandainya kita dah cuba nak jaga apa yang Allah pinjamkan, dan it is not turn out as what we expect or we hope, its okay. Mungkin itu yang Allah dah takdirkan dan kita dah cuba sedaya upaya kita nak jaga. Its same like awak baca Al Quran. Awak cuba sehabis baik nak baca alquran tapi sukar. Awak still berusaha walaupun awak baca still merangkak-rangkak. Kekadang tu rasa sedih sebab rasa dah besar baca Quran masih merangkak-rangkak. Bimbang Allah tak terima sebab kita baca tak lancar. Ingat! Allah pandang usaha kita nak baca alquran, walaupun merangkak, walaupun tersekat-sekat. Sama jugak macam yang hafaz al quran. Murajaah banyak kali dah, mengulang setiap hari, tapi tak ingat-ingat. Usaha lagi, tak ingat juga. Bimbang Allah campakkan kita dalam api neraka sebab lupa apa yang kita hafaz. Tapi Allah tetap pandang usaha kita nak ingat apa yang kita hafaz. Itu yang utama. Mungkin kerana Allah dah takdirkan sebegitu untuk lihat sejauh mana kita berusaha. Tetapi, kita tak boleh berhenti dan harus tetap berusaha dan berdoa agar Allah permudahkan segala urusan kita, terima amalan kita, ibadah kita.

Wallahu'alam. Sampai sini sajalah dulu. Rasa macam makin lama makin masuk topik lain. Pastu macam cakap the same thing ulang kali je eh. Hehe. So, tahun baru ni with azam baru (walaupun tahun-tahun lepas punya azam pun tak tercapai-capai kan), kita kuatkan hati, kuatkan semangat kita untuk menjadi yang lebih baik. Andai ada yang silap dalam menyampaikan, mohon maaf dan berilah teguran dengan berhikmah. Apa yang disampaikan, aku pun menyampaikan untuk diri aku sendiri, sebagai peringatan kepada aku dan pembaca. Sekian gaiss, Assalamualaikum.. Terima kasih sudi baca =)

* * * * *

hidup ini umpama sebuah pelayaran
mengemudi bahtera sehingga ke jeti kejayaan 
agar tidak tenggelam ke lembah kekecewaan
...
gantunglah azam dan semangatmu setinggi langit
rendahkanlah hatimu serendah mutiara di lautan
...
seandainya kamu telah berusaha
tawakallah kepada Allah
sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertawakal

#copypaste


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...