Followers

Nuffnang

20 December 2015

Already Here in Dengkil :)


Hai dan selamat malam semuanyaaa ! Eh dah pagi la. Haa, baru sekarang nak muncul ek. Haha. Punyalah bertahun cuti kat rumah tu (okay, tak la bertahun pun. Orang kata apa, metafora eh? Alaa macam perumpamaan laa) , tak post entry baru pun ye. Ishh. Tapi adalah jugak satu aku post. Yang lain asyik draf je tak habis habis, entah bila nak publish pun tak tahu kann.

Hmm, okey. So for this entry, wanna to talk about my new homeee..... Eh which home ni ? Okey so for your information, I'd moved to a new campus for semester 2. A very very new campus. For this campus, all the asasians from all over the world of uitm la eh, moved to this very very new campus. Asasi sains, asasi engineering, asasi tesl dan asasi law semuanya telah berpindah ke UiTM Kampus Dengkil which is kampus ni baru sahaja dibuka pada 9 Disember 2015 which that time new batch for asasi law daftar. Kalau nak ikut officially sebenar uitm ni bukak tak ingat la pulak tarikhnya. Huhu. So thats means, kami asasi 2015/2016 adalah batch pertama sekali yang menjadi ahli uitm dengkil ni. Haaa haha... And, semua asasians yang ada kat sini adalah about 5k. Yep ! Pasai apa ramai sangat? As I've told ya before, asasi sains is asasi yang paling ramai which is 2k +/- . Lebih kurang la kan. So total up semua asasi jadilah 5k. Nampak tak betapa ramainya anak-anak sains kat sini? Tak jadi palamian dah, jadi dengkilian pulak. Eh macam kegelian pulak aku dengar haha.

Okay then. Let me tell ya about this new campus. This campus called UiTM Kampus Dengkil (Wow, okey that soo formal. Haha) . My lecture said that this campus are not fully owned by uitm but I dont know. And he said that after 20 years, then this campus will be uitm's. Something gitu la kot lebih kurang. So thats why our lecturers and felos said what are the dos and don'ts  here. So all the facilities here we need to take care of it carefully and, yeah lovely. Okey, whatever laa. But theres still do and dont okay ? Since this is the new campus, so of course all the equipment all the facilities are all new. Memang all all semua la. Okay, now I'll start first from the hostel. My new second home right?

So kalau nak dibandingkan dengan palam, rumah and biliknya lagi besar la dari yang kat dengkil. Okay all of this yang aku bagitahu ni is like the first expression gitu laa. Biasalah, first batch first expression. 



Haaa... This is hostel. All the asasians live here. Tapi ni hostel khusus untuk para wanita ye. Cehh haha. Besides, wanita diharamkan menjejak kaki di kawasan hostel para jejaka. Huhu. And vice versa la. So gambar kolej ni jela yang aku ada.  Untuk wanita-wanita sekalian, hostel kita digelar dahlia. Ehehehe. For boys, tak tahu la kenapa ambil nama ni. Tualang. Bak kata lecture aku, jangan cakap petualang, itu maksudnya orang jahat. Haa gitu la kot lecture aku cakap hari tu. Oh ya ! By the way kat sini pendudukannya (cewahh bm akuu haha) ikut course. Like blok 1 sains, blok 2 tesl and law but campur sikit sains and 3 are sains too plus with engineering. Housemate pun ikut course. Erm, tu untuk kolej perempuan and kalau kolej lelaki tak sure is the same jugak macam ni ke tak. Eh one more. Kalau jadual tu ada gap satu jam hatta setengah jam pun, pejam celik je dah sampai bilik. Haaa metafora lagi tu. Haha. Nak kata betapa dekatnya blok akademik dengan hostel tu. Solat pun toksah nak berebut telekung ke, surau ramai orang ke apa, solat kat bilik pun boleh. Haa itu one of the advantagenya la kat sini setakat ni huhu. Kalau dulu kat palam, ada kelas petang, haa tunggu la dok kat bawah tu sampai habis kelas sampai petang. Pasai tak larat nak naik ulang kali tangga palam tu. Sekali naik sekali turun.


Ni gambar rumah. Yep ! Rumah kat dengkil ni jenis memanjang sikit. Macam sarawak, rumah panjang. Hehe, takdelaa gurau je. So lain sikit la. Satu rumah enam orang. Hujung sekali tu ada balkoni kecil buat tempat nak sidai baju. Kanan tu adalah meja study yang sepanjang panjang tu laa. Ada whiteboard, ada tempat like noticeboard tu. Noticeboard, betul kan aku panggil tu? Haha. Tapi tu la, tempat yang macam nak letak notice ke apa guna thumbtack or, whatever..


Ni bilik pulak. Ermm, ya agak sempit di situ. Haha, ni gambar kat pintu. Hmm maaflah tak jumpa gambar sebenar bilik. Hari tu time daftar pun tak ingat nak ambil gambar dulu. Huhu. Terimalah seadanya okey? So kalau nak solat, ermm.. Solat kat luar la ye. Nak lagi better and selesa, solatlah kat surau or here we called it pusat islam. Hehe. Erm boleh je kot nak solat dalam bilik but pepandai adjust la and make sure la nak solat tu takde orang sibuk-sibuk nak tolak pintu tu. Loker dia okeylah, besar jugak. Just tinggi beb bagi aku yang kemetot tak setinggi mana ni. Cermin ada dalam loker tapi as loker as cermin la kan. I can only see my face je, tak nampak badan. So nak pakai tudung tu haaa naik dirilah atas katil tu bagi nampak sikit diri yang pendek tu. Haha, Eh tapi aku takdelah buat gitu.



Haaa, nak gambar tandas jugak? Haha. Okey so tandas pun no prob la kot. Two toilets with shower and the sink. Eh nak tahu lebih lanjut masuk sini la nakk. Huhu. Okeyy done with the hostel. 


Ahaa kafe pulak. Mostly kawan aku cakap makanannya kat sini agak mahal, well I dont know. But dont worry ada je kafe yang murah tapi of course la sometimes ramai. Atas tu gambar before kitaorang masuk. Rembat gambar mana yang jumpa. huhu


Thats anjung dengkil yang merangkap kafe la jugak. Bawah kafe and atas anjung dengkil tu ada kedai-kedai yang jual macam-macam la. Tapi first opening ni belum banyak kedai yang buka. And quite suprisingly, for me laa, ada salun rambut kat sini. So nak gunting rambut the service is here.

This is bangunan pentadbiran. This building facing the PICC tak silap aku.


Blok akademik ada tiga; dinamik, etika dan progresif. Etika is mostly for lab tak silap aku. Atas tu bangunan progresif. Ptar (perpustakaan) dekat dengan bangunan progresif tu. PTAR kat sini tak la besar macam kat puncak alam. And scenery pun tak cantik mana (ecehh jahatnya aku kutuk huhu). Lawa kot, aku je tak explore lagi :)


Hmm I think just these kot. Tak banyak benda sangat nak explore kat sini. Baru lagi kan, so maybe other things tengah under progress. Atm pun takde lagi, on the way kata orang. Sini internet pakai wifi. Tak pakai dah wlan macam kat palam. But as this campus still new one, so wifi tu problem la sikit. Awal-awal macam tu la, nanti dia adjust okey la tu. But basically for me, I thinks its all okay. Biasalah, tempat ni baru lagi so mestilah ada kekurangan, belum too adapt lagi dengan circumtances kat sini. Lama-lama InsyaAllah boleh adapt. Like my lecture just said earlier, kita ni manusia tak pernah nak bersyukur dengan apa yang ada depan mata kita. Kat palam nak complaint, dengkil pun nak complaint. Nampak tak betapa tak bersyukurnya kita ni? Baru sekarang la kononnya rindu palam. Rindu 'tangga kejayaan' palam. Macam-macam. Gitulah lecturer aku cakap. Taklah exactly macam tu dia cakap kann. But based on apa yang dia cakap, tambah-tambah sikit la.

So thats the end of the story. These all are like an introduction about UiTM Dengkil. For the next batch second batch la kan, maybe nanti time next batch dah okey la sikit. First batch ni kan always be the experimental object.

 Huhu. Ouhh about the bus, from here naik bas nadi putra ke putrajaya sentral. Takde rapid kl dahh. Then dari putrajaya barulah boleh nak pergi mana-mana. Kena turun putrajaya sentral dulu tukar bas ikut tempat yang kita nak pergi. Contohnya macam ioi ke alamanda ke or mid valley ke kan, haa turun ps tu dulu. Tapi kadang ada jugak bas yang terus ke IOI or putrajaya sentral dari uitm if ramai la yang nak ke sana. Means like mana-mana bas boleh naik if driver bus tu says so la. Kalau dia tak cakap destinasi yang kita nak pergi tu, haaa salah bas nasiblah yee. Kalau tak nak, sama ada naik teksi or sewa kereta or gunalah perkhidmatan penghantaran. Cehh penghantaran haha. Means like ada jugak orang yang buat perkhidmatan untuk hantar pelajar-pelajar uitm ni to anywhere you want to go but, money money. Bayar okay?

Aku baru je guna perkhidmatan tu hari ni pergi IOI City Mall dengan kawan aku. Haha. Okeylah, abang tu pun baik and peramah la jugak. Abang tu student MMU. Malam nak balik pun abang tu hantar. Eh tapi beringat la, abang tu pun ada had limit apa. Jangan pukul 12 malam suruh hantar balik uitm eh. Hormat sikit masa orang lain. Eh ceramah pulak aku ni. Besides uitm ada curfew ehh (gitu ke eja curfew? huhu dont know laa). So ada jugak orang lain bukan abang tu sorang je. Pepandai cari nanti. Then dont worry, ada ktm sini. Entahlah ktm ke erl ke apa ke. So if like nak pergi TBS or KL Sentral, naik KLIA Transit kat Putrajaya Sentral. Setakat ni macam tu la yang aku tahu. And for anak-anak melaka sekalian, tiket bas ke selatan only available to muar and batu pahat. Buat masa sekarang ni la. Maybe nanti-nanti ada la kot bertambah. Hehe.

Cehh tadi kata nak end, sambung balik ek haha. Okey itu sahajalah agaknya. Cukuplah tu kan. Nanti apa-apa aku update lagi. Nak tahu pasal dengkil, haa tanya aku. Ehehehe gurau je. Aku bukannya tahu sangat dengkil ni. Okayy, see you guys in the next entry ! I leave you guys with a few more pics. =)

View dari bilik aku. Tingkat 8 bahh...

Gambar dari depan UiTM. (ambil time hari daftar lol)
   




Haa ambil kauu.. Peta sekali aku bagi haha.

Nah, PTAR kosong. Hehe. Baru lagi nakk, so memang tak ada lagi buku-buku. Datang hadap rak kosong je.

Well, ni view dari tingkat 1. Rendah? Memang ler rendah, cecah tanah. Jalan terus masuk rumah takde naik lif ke tangga. Ni la tingkat G la orang selalu anggap kann. Paling bawah...

This is lecture hall. Lawa serius lawa. And quite selesa la. But unfortunately, kelas aku takde guna pun lecture hall. Pakai BK je, bilik kuliah. 'Cause lecture hall dipakai mostly by student law and tesl tak silap aku. Takpelah, at least kat bk aku tak tidur daripada kat lecture hall you have soft cushion to sleep. (Cehh, nampak nau dulu macam selalu je tidur kat lecture hall time lecture haha)





Pictures : Credit to me, Iman Fuad, Sarah and another resources ^_^



35 comments:

  1. hi, menarik entri ni.. done follow, follow me back :)

    ReplyDelete
  2. kak, name sy Fizam. sy ni student batch 98/16 and sy dpt tawaran ke uitm dengkil tu. sy nak tanye sikit. yg pasal wifi tu, adekah wifi tu teruk sgt sampai susah nak gune ? perlukah sy menggunakan broadband ? lg satu, sepanjang akak duduk situ, pernah x ade kejaian aneh atau penampakkan benda2 x sepatutnye kat situ ? sy ni bkn aper, just sbg precaution step gitu. org kate, sediakan payung sebelum hujan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai fizam! First of all congrats ye dpt asasi uitm :)

      Okay pasal wifi tu dulu time akak awal2 masuk tu mmg la agak problem sikit, tak semua student dapat guna, certain time je boleh pkai, macam2 la. Tapi its getting better dah and mybe time batch awak dah okay kot. Akak pun tak sure la skarang dah betul2 okay ke belum but akak rasa tak la teruk sgt. Kat blok akademik dgn kafe pun still boleh je pkai wifi. dont worry, akak pun tak pkai broadband ^^

      Then pasal kejadian aneh eh. Ermm setakat ni tak ada la pulak akak dengar2 cerita nmpak benda2 pelik ke apa ke, setakat ni la. InsyaAllah takde apa2. Tapi satu pesanan yg ust akk pernah pesan jugak dulu, bila masuk tempat baru ni, baca satu surah al baqarah. Klau rasa byk sgt divide la dgn housemate, tapi satu surah. Hee. Tu je. InsyaAllah takde apa :)

      Btw all the best ye fizam!

      Delete
  3. Assalamualaikum kak:)saya bakal pelajar uitm dengkil batch 98.Nak tanya pasal roomate boleh pilih or dia tetapkan?perkhidmatan dobi ada juga ke?sori byk tanya huhu.anyway,nice entry

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak:)saya bakal pelajar uitm dengkil batch 98.Nak tanya pasal roomate boleh pilih or dia tetapkan?perkhidmatan dobi ada juga ke?sori byk tanya huhu.anyway,nice entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam dik. Part roommate housemate ni akak tak sure la kali ni mcm mana pndaftarnnya. Mcm akak dulu kami pkai sistem drive thru. Tapi kalau awak nk sebilik/serumah dgn kawan awak, maybe time daftar tu awak dtg and daftar sesama pstu ckp nk bilik sama. Mybe boleh kot.
      Kat aras bawah setiap blok kediaman ada mesin basuh disediakan, self service. tak pun awak boleh pergi ke kedai dobi di pekan kecil luar uitm.

      Delete
  5. Assalamualaikum.. Tumpang tanya, pakaian sepanjang mds macam mana ye? Setiap hari perlu pakai formal atau casual? Boleh cerita serba sedikit perjalanan mds.. Hehehehe terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Pkaian ada formal and casual dik. First day biasanya formal la. second day if tak silap akak hari pendaftaran akademik, hntar segala borang2 urus psal akademik la, pkaian formal. Then ada jugak hari yg pkai tshirt. Majlis penutup baju kurung/kemeja putih.

      Mds ni biasalah ada taklimat pendaftaran, taklimat pasal kolej, tour kolej dan lain lain lagi la.
      sokay nnti akn diterangkn lebih lagi oleh fasi kat sana psal mds ni. Akak pun dah tak berapa ingat flow mds ni hehee :D

      Delete
  6. Replies
    1. satu uitm ada wifi rasanya. Cuma laju tak laju, dapat tak dapat je kot. hehee. InsyaAllah ada and okay :)

      Delete
  7. Bas nadi putra sentiasa ade ke?bas no brape lau nk ke ptrajaya sntral ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada, jgn risau. Start selalunya 6.30 am and last bas 9.30 pm kat putrajaya sentral. klau dari uitm dgkil selalunya bas tu mmg akan terus ke putrajaya sentral.

      Delete
  8. As'salam. Saya nak tanya, selepas MDS ada cuti atau tidak? Dan jika ada, cuti itu pelajar boleh keluar dengan keluarga dan balik semula ke kampus ke? Atau boleh pilih sama ada hendak tidur di rumah( bagi pelajar rumahnya di KL) . Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Mksud awak straight lepas mds tu ke? Klau yg tu, depends bila start kuliah awak. Lepas mds tu just cuti before start your first kelas. Boleh je nak balik rumah sndiri lepas mds tu rasanya la, but make sure jgn lupa dtg your first class okay hehee ;)

      Delete
    2. Yup straight lepas mds :D oh terima kasih. Hahaha okey-okey 😌

      Delete
  9. Assalam...
    Line internet mne yg lju kat stu? u mobile,celcom...Etc?
    Lgi stu...Thanks...Blog u ni byak mmbntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Rasanya semua line okay je kot, laju. ^^ ohh welcome hehe

      Delete
  10. Salam, mcm mna nk pastikan yg kita tak salah bas? Atau kna ckp nk pegi mna2? Lgi satu time space between setiap bas nadi putra tu lma mna erk? Biasanya akak pegi pkul brape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Mksud awak dari mana ye? Klau dri uitm dengkil, bas mmg akan ke putrajaya sentral. Then nnti kat putrajaya sentral, kat setiap platform bas ada terpamer senarai destinasi bas tu akn ke mana, flow destination bas tu. Then awak naik la bas ikut destination yg awak nk pegi, ckp la awak nk ke mana. Lebih kurg satu jam rasanya gap setiap bas. Tapi kadang2 tak tentu jugak. Akak pun tak sure la selalunya bas dtg pukul berapa, sbb akak kdg2 tak perasan and tak ingat pkul berapa akak selalunya keluar. Selalunya akak just keluar je and tggu la bas dtg hehee :D

      Delete
  11. Maaf tumpang tanya pelajar asasi ni dibenarkan tak membawa kenderaan sendiri ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau tak silap akak, tak boleh bawak rasanya. Yg bawak pun diorg letak kat luar, so its under own responsibility la hehe.

      Delete
  12. Basikal boleh bawak ke kat sini? And katne nk simpan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm akak pun tak sure sgt about that right now. rasanya time akak dulu klau nk bawak pun everything atas simpanan & tggungjawab sendiri. tapi skarang tak sure sbb kot2 la skarang ni dah ada system or peraturan baru ke apa ke kann :)

      Delete
  13. Bantuan elaun tu semua pelajar dpt @ perlu ad kelayakan tertentu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No worries, insyaallah semua pelajar asasi akan dapat duit elaun tu, just make sure follow the procedure okayy :)

      Delete
  14. Perlu bawak laptop ke bila first2 masok?? Harap dapat jawab thank you 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu sgt rasanyaa awal2 masuk ni, tak urgent sgt rasanya. Klau pkai pun maybe just for pendftaran course kot. Klau tak bawak pun, boleh pkai pc kt library. Harap terjawab persoalan awk :)

      Delete
  15. One more question, perlu ke kita bukak ape2 bank akaun kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, selalunya uitm pkai bank islam. Especially byar yuran2 semua tu.

      Delete
  16. Assalamualaikum kak. Dkt ioi mall berdekatan uitm dengkil,ad tak jual barang2 elektrik seperti cerek elektrik dan seterika?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. Rasanya ada je brg elektrik dijual kat situu :)

      Delete
  17. Kak,hari apa kena pakai baju kurung?
    Boleh ke g kls pakai seluar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je pkai seluar. Hari isnin formal, baju kurung. Hari lain tak kesah tpi ikut etika pemakaian uitm okay ^^

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...