Followers

Nuffnang

Pages

19 April 2016

End Of Asasi in UiTM Dengkil



Hai ! As you the title above, yeah. Saya dah habis asasi. Yeayy ! Alhamdulillah, berjaya juga saya dan rakan-rakan seperjuangan berjuang sepanjang kami ber'asasi' ni selama 1 tahun. Sem 1 di Puncak Alam dan sem 2 di Dengkil. Dah dua minggu habis tapi baru hari ni ada feeling nak update hehe. Kami yang asasi sains and engine ni habis awal sikit, seminggu awal daripada student law and tesl. Well, seronok mungkin dah habis asasi ni but, tak seronoknya 'cause we have to separate with our friends. My F5s. Uhh sob sob sob. Cehh. So kira macam habis asasi ni ada gembira dan sedih. Apa-apa pun, hopefully nanti result yang keluar adalah result yang terbaik daripada Allah untuk kami semua. InsyaAllah, aminnn. Doakan ye ! So bila dah habis asasi ni memang agak kebuntuan nak buat apa sementara nak menunggu upu untuk kemasukan degree nanti, bulan 9. Ada yang decide nak kerja, that's good. Aku ni hmm tak tahu la nak buat apa. Nak kerja tapi takde transport. Cehh alasan huhu. Fikir juga nak kerja dari rumah. Wahhh. hahahaa. Tapi setakat ni kerja yang aku buat just watching movies and dramas. Huhuu. La ni tengok drama korea yang trending sekarang ni, Descendants of the Sun. Tapi dah habis dah tengok. Feeling mak aii aku tengok cerita tu. hahaa. Then waiting for the next special episodes. Ohh seriously tak sabarnyaa !

Okay okay. Actually bukan nak cerita pasal tu dalam entri ni but nak cerita pasal asasi di uitm dengkil ni haa. Kira macam untuk guide la adik-adik junior ni haa yang akan masuk tak lama lagi. Cehh. So some of the parts from the story behind the asasi ni dah aku ceritakan dalam a few entries aku yang lepas. Kalau belum baca, nahh klik sini : Entry 1 dan Entry 2 .

So nothing much aku nak cerita just telling you what are the things that I haven't told yet. Basically, just that nak reminds once again yang uitm dengkil ni telah menjadi pusat asasi untuk semua asasi, daripada sains, engine, law hinggalah ke tesl. Its more likely to be known as ASiD, Asasi Dengkil. Kapasiti pelajar i guess kalau tak silap about 5K +/- of the students. So blok kediaman puteri which is dahlia, terletak betul-betul dekat dengan entrance uitm dengkil ni. Meanwhile, blok kediaman para putera which is tualang pula terletak nun jauh sikit kat pedalaman. Anjung dengkil yang menjadi tempat makan minum, kafe, dan segala kedai is in between dahlia and tualang. Well, you'll know better when you enter this place later on. So blok akademik which are dinamik, etika dan progresif terletak betul-betul depan anjung. Oh and surau, or we called PI stands for Pusat Islam, terletak berhadapan dengan blok dahlia. Dekat dengan bangunan pentadbiran. Segala gelanggang padang ada juga so don't worry kepada yang kaki atlet ni yee. Okay, that's about the position of buildings and places in this college.

Minggu Destini Siswa (MDS) kali ni, I mean for the second batch uitm dengkil 2016/2017, maybe akan disertai oleh first batch students asasi dengkil juga which is my batch. Secara keseluruhannya I dont know and not sure la sebab aku tak join. Aku tak daftar pun as pmds tu. Since my batch is the first batch asasi kat dengkil ni, so maybe thats why they got some of us to involve in the mds as we might know better about this place. Cehh.

Oh yeah ! I got something to tell you guys. Regarding the examination, dalam uitm dengkil ni setakat ini masih tiada lagi examination hall. Few years nanti kot akan ditambah, I don't know. So where are we going to have the exam? Bilik kuliah and dewan kuliah inilah yang akan digunakan as exam hall. But kalau macam untuk test, we have to arrange the tables and chairs by our own, kalau guna bilik kuliah la. Kalau dewan memang hang takleh nak tukar ka pindah ke mana-mana pun kerusi tu. But kalau final exam, kau datang je memang dah siap susun, Well I guess sebab unlike test, a day before pun kau still ada kelas but final a week before is your final class. So it has some gaps. Test, you don't really have to sit according to your exam sitting number ( lol idk if this term is the correct one huhu ) while for the final it is a must and you must remember your angka giliran peperiksaan. And banyak sangat bilik exam sampaikan bilik tv kat blok kediaman dahlia pun dijadikan tempat exam ( final ). Plus, ada juga kelas yang terpaksa pecah and having their exam in another exam hall, separate with their other members. Like my class, for 5 subjects 4 member kelas aku terpisah dengan kami yang lain. Diorang ambil exam kat bilik exam yang lain while the another of us in one hall combined with other class. 

Washing machine dah ada disediakan di aras bawah untuk setiap blok. So kalau rasa penat jadi cinderella basuh baju sendiri or malas nak jalan ke dobi kat pekan luar tu, boleh la guna washing machine ni. But of course la kalau penuh kena take your turn. Hehe. And as I had mentioned before in my previous entry (I guess ada rasanya aku mention huhu), kat sini still new and no uitm bus so kokurikulum akan based on you all punya kupon. So kena rajinkan diri kumpul kupon but macam time batch kami ni, kena ada at least 5 kupon=10 markah. For the next generation next batch I don't know la. Kupon ni akan diberi for each aktiviti yang kita sertai yang under uitm la. Like Karnival Sukan Pusat Asasi (KASPA), for those yang kaki atlet ni haa bolehlah join nanti kalau ada lagi la. Mesti ada rasanya. Then ada juga Annual Dinner Asasi untuk sesiapa yang nak join yang nak create memories yang nak mencantikkan diri haa time ni la anda boleh join. Cehh. Join ni pun dapat kupon.

Okay now I want to talk about the transport here. Well in the previous entry aku dah ceritakan sedikit pasal transport ni. So kat sini ada bas, Nadi Putra where this bus akan bawa anda ke Putrajaya Sentral. From pj sentral you all nak pergi mana haa pergilah. Kalau tak tahu nak kena naik bas apa untuk pergi ke destinasi yang dah dirancang dari rumah lagi, don't worry sebab ada dipampang destinasi setiap bas di setiap platform bas. Untuk ke UiTM Dengkil, naik bas 521. Ini yang patut diingat la. Midvalley, IOI Mall, Alamanda, KTM Serdang, KL Sentral, Cyberjaya, Putrajaya dan apa lagi entah aku tak ingat. Haa ni antara tempat yang korang boleh pergi. KLIA Transit ada juga untuk ke TBS, KL Sentral, Salak Tinggi, KLIA dan KLIA 2. Ke TBS setakat ni tambang RM8 per person, one way and perjalanan around 10-20 minutes la lebih kurang. So macam kalau nak cepat naik erl la just tambang tu lebih sikit. Ke KL Sentral RM14. Another alternative you can use is grab car or rent car. Kawan aku kata mahal sikit kalau rent car, kalau nak dibandingkan dengan yang kat palam la. Grab car depends on your destination nak ke mana and depends pada driver tu juga la.

Kat sini juga ada perkhidmatan kaunseling. So kalau rasa memerlukan kaunselor boleh jumpa di pejabat hep. Bab pengeposan barang pula. If you guys ada kiriman barang from parents ke or mostly la students ni beli barang online, barang pos boleh ambil di pejabat hep, which is yang terletak di aras bawah bangunan pentadbiran bahagian kiri, kalau ikut position menghadap entrance. Ada proses juga ye kalau nak ambil barang. First thing first you have to make sure that your parcel or letter dah sampai. Check your tracking number. Segala proses ni adalah untuk memudahkan kerja kakak kakak and abang abang yang kerja situ. What it is called? Kerani? Pegawai? Bhahahaha I don't know la. Kerani I guess. Ni contoh nak check your barang. This is an example barang yang dah sampai.


I guess tu je kot. Tak tahu la apa lagi nak cakap so kalau nak tahu lebih lagi rajinkanlah diri search kat google, insta twittter dan blog. Hehe. Nak tahu lagi kena masuk sini okey. Haa satgi nak tunjuk gambar dengkil. Jangan terkejut and sorry kalau gambar ni nanti akan membuatkan anda lebih excited. Ecehh XD

Nah gambaran sikit dalam rumah. Time ni aku kebosanan gilaa, housemate lain ada yang keluar and ada yang duduk dalam bilik. Petang petang memang camtu ler rupanya huhu.

Meja study. Kosong meja sebab ambil gambar before gerak balik my hometown. Kenangan la konon cehh. Nak masuk kat blog la haha.

Nah katil tempat aku selalu beradu. Always :)

Loker. Nampak macam kecil tapi besar. Muat je nak sumbat semua barang kalau korang tak bawa barang tu macam nak pindah sini terus la. Huhu.

oh yeah inilah dia gambaran di dalam rumah. Nak rasa better duduk sini rajinkanlah diri bawa tikar ke karpet ke whatever la untuk keselesaan anda semua, sebab lantai ni lantai simen.

Tu diaa sunset di dengkil. 

Sunset dengkil yang tiada di tempat lain hehe.

 Antara view dengkil. Ini la dia blok akademik. And tengah tu green square. Padang. Ada juga yang panggil padang....... m. Nak tahu padang apa orang panggil haa nanti dah masuk you guys will know it. But padang ni la antara tempat favourite nak ambil gambar.

View from tualang.


Ini view daripada blok pentadbiran. Tingkat 11, mungkin. Sebab tingkat ni yang orang suka naik and ambil gambar 'cause it has such a beautiful scenery. Tapi cannot naik memalam okay. Nanti kena tangkap dengan abang polis tu I can't help la.

sunset again... Nice.


Anjung dengkil, di kala waktu malam.

Green square. Padang M. =)

You know what this is mean? Haa kalau nak tahu, gambar kapal terbang ni sebenarnya just wanna to tell you guys that mostly like every second every minute you will hear the sound of the airplane flying above you. Memang tak sah kalau dalam sehari or sejam la kita tak dengar bunyi airplane ni, since this place was quite near dengan klia. And that's make dengkil such a special place. Everyday akan dengar aeroplane lalu atas ni haa.

Masih belum dicat but soon, akan dicat. Huhuu


Nice scenery, right?

Nice ;)


Done showing you guys the pictures of dengkil. Harap harap yang bakal masuk sini akan rasa teruja bila tengok gambar-gambar ni semua. Oh by the way, semua gambar ni aku gali kat twitter heuheu. A few je yang saya guna gambar sendiri. So saya guna ye gambar ni ! Eh tapi this is real punya dengkil ye. Tak tipu punya. Pandai ambil angle gambar tu lawa la jadinya. Hehe. Oh then this is the link where you can watch the video yang berlatarkan uitm dengkil. So from this video I hope you guys can have some of the pictures and views of this uitm dengkil. Click here to watch.


Okay done. So akhir kata daripada pioneer asasi dengkil, specifically asasi sains, selamat berbahagia tinggal dan belajar di UiTM Dengkil ni, untuk next generation, next batch selepas kami batch pertama. Foundation studies ni actually it was great though it's quite packed, sometimes stress, but honestly we did had a great time. Surrounded by people who cares about you, surrounded by friends, supportive mentor. My lecturer, mentor, said that foundation and diploma are totally different. Kalau dapat asasi you should take it, don't waste it. A lot of things you'll learn. So anyway those yang dapat asasi uitm, all the best, do have your great time here and don't forget to create memories as much as you can. Salam ukhuwah daripada first batch asasi dengkil, kakak senior, dan blogger.  ;)



* * * * *

Nobody is perfect, we screw up, we make mistakes, have heartbreak, go through hard times but you need to know, that is life.


16 comments:

  1. Salam.. Hii.. cantik photo yang diambil...!

    ReplyDelete
  2. Hai akak. saya pun ex dengkil. Kita sama. Saya pun mentee miss hafizah zazi . The best bio lecturer kan akak. Hehe. Doakan kitorang result cgpa yg diumumkan mggu depan dah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai maria ^^ wahh, tak sangka sama pulak mentor kita hihi. of course, miss fiza is the best bio lecturer and the best mentor ever! insyaallah, moga mendapat result yg terbaik maria. All the best for your future ;)

      Delete
  3. Hai kat mane boleh saya nak contact akak sebab saye nak tanye something. Saya akan masok dengkil nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai awk. Congrats dpt masuk dengkil ^^ well, awk boleh contact akak through the emel first, ain_afas97@yahoo.com.my and then we go to the talk okay? Nk tnya apa pun boleh, insyaallah mana akak boleh jawab akak jawab :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. salam kak. psl roommates pihak uni yang tetapkan masa daftar tu ke camne?

    ReplyDelete
  6. Kak kalau nak pos ke dengkil pakai alamat apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna yg ni rasanya ^^
      (No rumah/bilik), Kolej Dahlia, UiTM Cawangan Selangor, Kampus Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor

      Delete
    2. Cthnya mcm ni ke? 13,kolej dahlia, uitm cawangan selangor, kampus dengkil, 43800 dengkil selangor. X pyh tulis eh kita dahlia brpe?

      Delete
    3. statekan no rumah ikut macam pada kunci awk ye. contoh macam ni:
      D2-7-09/3, Kolej Dahlia, UiTM Cawangan Selangor, Kampus Dengkil, 43800 Dengkil, Selangor

      Delete
  7. Haha. That padang ma**iat. 😂😂.Sy bru msuk haritu dengkil ni

    ReplyDelete
  8. Nk tya....sblom ambik parcel dkt pejabat kolej, kerani dkt sana ada bukak parcel x utk check apa kat dlm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ex dengkil gak. Sy tlong jawab ye admin blog. Hehe. Tak. Diorang xbukak pun parcel tu :)

      Delete
    2. sokay tq tolong jawabkan ye hehe. yup, betul la tu. diorg tak bukak pun parcel awk, dont worry :)

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...