Followers

Nuffnang

3 May 2017

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2017


Hi my readers! Rasa macam dah ages aku tak datang meng'update' blog ni huhu. Well yeah, of course I'm a bit miss my blog. Cehh. Sorry, I'm a bit busy lately ni. So much assignments la, presentation la, test nya lagi. Fuhh. Ni dapat la juga sentuh since sekarang ni pun tengah cuti midsem seminggu. But, my cuti bukan sebarang cuti tapi cuti sambil bekerja. I mean, still have assignment and reports to do. Okay, so tak nak bebel je banyak. Haa entry kali ni aku nak cakap pasal Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2017. Siapa pergi, angkat tangan?! Yeayy, sep sikit ! Aku pun pergi tapi aku pergi awal awal sikit. First day and second day.

Here I am gaiss. PWTC :)

Sampai malam kot aku pergi huhu. #firstday (see the pena & picagari book there?hihi)

So, yang pergi tu how's your feeling going to the pbakl? Exciting kan? I'm pretty much excited going there. Haa, aku pergi sana ada target tauu. Ada buku buku yang aku dah aim awal awal lagii. Nak tau tak hehe. Here, my wislist nak beli before going to the pbakl lagi aku dah listkan apa yang aku nak beli, So like, at least kalau sampai pwtc tu takde la time tu baru tercengang nak fikir nak beli buku apa, publisher apa, kat mana la kan.

📚 Arkitek Jalanan by Teme Abdullah (wajib gaisss!)
📚 World by Mato
📚 Kerna Syurga Bukan Percuma (KSBP) 2 by Najmi Fetih
📚 Pena dan Picagari by Dr Khairul Hafidz
📚 Perang Melawan Mitos by Dr Khairul Hafidz & Dr Liyana
📚 Imaginasi by Ramlee Awang Murshid


Haa, ini before pergi pbakl. Bila dah sampai tu.. ada la yang sampai hajatnya membeli dan ada jugak yang tak terbeli huhu. So kalau nak ikutkan almost semua aku beli kecuali World, KSBP 2 dan Perang Melawan Mitos. Yang world tu memang asalnya aku ambil, sekali dengan arkitek jalanan which is, for both books adalah RM50. But then, aku letak balik sebab fikir fikir balik I thought of wanting to buy it from matoachates with the hopes of getting sign from him. Hahaha. And also macam nak save sikit duit cehh. But then urghh.. The days after aku datang tu, baru la Mato muncul kat pbakl and signed a few books for the readers. Of course la he didn't showed himself exactly to the crowd (since he's anonymous) but he said that he was there, on twitter. Siap snap picture lagi, menunjukkan dia ada kat sana. And yeah, so I was like...😐 Quite dissapointed, didn't get the book and sign. Tak dapat nak kenal mato cane hahahaha.. Btw, sorry mato sebab letak balik buku world tu 😂 Nanti aku beli balik ye hihi

Sebenarnya ada cerita di sebalik aku pergi first and second day ni. Aku pergi first day sebab hari jumaat tu habis kelas, boleh balik for cuti midsem. So alang-alang nak balik tu, singgah la pbakl kejap nak beli buku yang aku nak beli tu. Aku tidur rumah kakak aku kat kl, senang la sikit kan. Esoknya tu baru balik melaka. That's why la aku pergi awal awal pbakl ni since sekali turun melaka, takdenya dah nak naik balik pergi kl. Dah la kena naik bas, bukannya train ke yang boleh straight away ke sana kann.. Yang second day tu, tak plan pun sebenarnya hahaha. Serius. You know why I go back there for the second day?? IT'S ALL BECAUSE OF ARKITEK JALANANNNN!! Its not because of habis stock or what.

Here, Arkitek Jalanan yang laku gilaaaaa

Let me tell you pasal hebatnya penangan buku Arkitek Jalanan ni. For those yang maybe tak tahu, Arkitek Jalanan ni boleh dikatakan kesinambungan daripada buku Pelukis Jalanan, oleh penulisnya Teme Abdullah. Buku ni agak tebal sikit la daripada pelukis jalanan. Aku pernah tulis review pasal buku pelukis jalanan tu. Buku ni memang buku baru tau and released date dia memang the very first day of pbakl. After pbakl baru akan dijual online, kat kedai buku and so on la. Oh by the way, kalau ada yang tak tahu tu, penulis buku ni, Teme ada selitkan note/kad dekat dalam buku tu and to know which one yang ada kad tu is the one yang ada berbalut plastik. Orang yang booth tu la cakap kan. Okay, so one of the reason kenapa aku berpatah balik sabtu tu adalah sebab aku nak DAPAT KAD TEME ! Hihihi. Kononnya, hari jumaat tu hold dulu la and hari sabtu datang balik untuk beli, dengan harapan ada la buku yang ada kad teme tuu. But then aku datang and there was still NO BOOKS WITH THE CARD. Aku agak dissapointed jugak laa tak dapat kad teme huhu.

BUT the thing is, kalau tengok kat twitter tu perghh. Buku Arkitek Jalanan tu macam pisang goreng panas ! Cepat gila habisss ! Yeah, one of the reason jugak is sebab diorang nak jugak kad teme tu haha. Orang datang semua grab grab grab arkitek jalanan tu. Sampai rasanya berkali-kali jugak dia restock kott. Since first day lagi dah kena restock. Haaa hebat tak hebat penangan buku teme ni. I guess i can say that, orang yang dok beratur bayar tu pun semua mostly grab buku arkitek jalanan. Ada jugak yang bukan satu je dia grab, berganda ganda dia grab. Serius wehh tak tipuuuu... Tak caya cuba tengok la kat twitter ke insta. Selalunya twitter la. Boleh search for arkitek jalanan, teme abdullah, iman publications atau hijrah indie. Sampaikan hari apa entah dia restock terus sampai 2000 huhuu. Arkitek Jalanan is my very first wishlist to buy 😍

Okay so then aku REDHA jelaaa tak dapat kad teme tu. So beli la jugak. Dengan buku world, asalnya yang dah siap pegang dah time beratur nak bayar tu but aku letak balik haha. And plus dengan buku Penjara by Najmi Fetih. Haaa buku ni memang takde dalam list aku kann hahahaa. So memandangkan rupanya KSBP 2 tu released date dia adalah 3 mei which is today, takde la aku beli. Jadinya its like, pengganti la ksbp 2 tuu. No worries, I'm pretty sure this one pun best. Though I was waiting for ksbp 2 very much. Oh buku ksbp yang pertama pun aku pernah tulis review. So yang ada angan nak beli tapi tak tahu best ke tak, cerita benda apa buku tu, boleh la scroll balik entry aku tu hehe. Yang ksbp 2 ni, masih dalam pertimbangan nak beli ke tak haha. I mean, dalam masa terdekat ni la, kat pbakl tu. Sebab aku rasa aku dah banyak habis duit beli buku kat pbakl ni. Debit kad siswa tu pun rasanya almost habis aku sapu hahahaaha.

Novel imaginasi memang dah lama aku nak beli tapi tunggu masa je. Ni dah dapat kad siswa, apa lagi kan hihi. Okay then, Pena & Picagari oleh Dr Khairul Hafidz. Haa, maybe ada yang kenal dan ada yang tak. Dr ni famous la kat twitter. Dia ni founder of #MedTweetMy. So dalam medtweet ni ada la doktor doktor lain, yang not only satu major je, but its diverse. Even dr kulit and cardiac pun ada. Like Dr Beni Rusani, doktor cardiac. He's quite famous jugak ni. Dr Beni pun ada buku dia which is, novel Breathe. Rasa macam sayanggg aku tak perasan pasal buku ni kalau tak aku dah beli dah huhu. Dah la pulak tu, dia ada datang kott masa hari sabtu tu.. Haihh terlepas lagi hmm.

Eh, tadi cakap pasal Dr Khairul Hafidz tetiba Dr Beni pulak naik hahaha. Okay so, buku pena & picagari. Buku ni sebenarnya dah keluar tahun lepas, tapi ni la baru berkesempatan nak beli dan berduit kahkah. Best, aku dah baca sikit and its very good. Its like, you get knowledge about health kott.. Doktor kann.. Ada humor pulak tu. Lepas tu, buku Perang Melawan Mitos. Buku ni pun baru released kat pbakl. I was going to buy, but tak jumpa pulak. And sebab nak save duit (lol), so tak beli pun. Dah dapat P&P so kira okay laa.

Tadi aku cakap buku ksbp 2 tu aku gantikan dengan penjara kan.. Haa, ingat buku World by Mato tu takde ganti ke??! Haahaha mesti la ada walaupun its not my plan at all. SERIUS. So, aku ganti la buku world tu dengan 13 Reasons Why. Hahaahaha lain kannn. Tetiba inggeris pulak tu kann. Buku tu pun tetiba je macam pop up in my head so end up beli jelaa huhu. Kat pbakl la mostly semua buku harga murah sikit dari harga asal, ada diskaun. So, thats all la yang aku beli. Ada tambahan sikit yang lain tapi tu akak aku punya la. Kira tak masuk la tu. So, here the books yang aku beli.

So ni semua buku yang aku beli kat PBAKL2017. Campur kakak aku and aku punya sekali.

Okay, so itu sahaja la daripada aku untuk entri kali ni. Hopefully ada hikmah tak dapat kad teme haha. And hopefully after this if teme giving something to his followers/supporters, harapnya dapat laa. Dulu pun tak dapat, la ni pun tak dapat, harapnya next dapat la huhu. So, here I attached some of the pics that I took at pbakl. And... Have fun! Yang belum pergi tu, jangan lupa tauu. Pergi booth hijrah indie and look how crowded it is haha kbai. Anyway, enjoy your day ! 😎

First day, datang datang je dah nampak Randy Pangalila there. Tengah sign buku dia yang orang beli. Since aku tak beli, so sis tengok dari jauh je laa. Hensem pulok tengok hihi
 
Haa, ni Aloy Paradoks. Kakak aku yang perasan dia ada kat situ and ajak bergambar sekali dengan dia. So yeah, I just join je laa. At first bila my sister sebut nama tu, aku tak kenal pun. But bila nampak muka baru cam la.

These were the books that I bought on the first day. Imaginasi dan P&P tu je aku punya. Lagi dua tu kakak aku punya. Dia pun nak menumpang.. Hmm....
 
Nampak pulak Ustaz Kazim on #secondday. Ni kat booth utusan (since my sis pernah kerja kejap kat utusan so, yeahh.)

Dapek la jugok bergambar dengan Ustaz Kazim ni hehe. Nak beli buku ustaz, duit dah perabih dulu beli buku yang lain kihkih.
   
Haaa, ini barulah the finalist buku-buku yang aku beli kat pbakl.
  
p/s: Insyaallah, jika diberi masa dan kesempatan, aku akan buat buku review once aku dah habis baca buku buku yang aku beli ni. Tapi tiga baris atas tu kira aku memang recommend la untuk beli. Its very good hehe 👍😊


2 comments:

  1. Yeah!! Syoknya dapat gi PBAKL 2017.. Nak gi tapi tak berpeluang utk tahun nie.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la, ini pun dah kebetulan nak balik cuti midsem masa tu itu yang alang2 singgah la jugak pbakl tu hihi. takpe, thun depan klau ada boleh pegi lagi :) but tahun ni pegi rasa macam meriah betul pulak pbakl kali ni haha

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...