Followers

Nuffnang

Pages

16 March 2018

Overnight Trip



Selamat malam semua! Haa sebab tajuknya 'night' so kita pun post entri ni malam la hehe. Honestly, entri ni dah berdraf lama sejak aku cuti sem lagi, bulan Januari dan baru sekarang naik kat blog. Hahahaha gila beb dah DUA BULAN kot hahaha. Tapi kisah apa aku, upload jugak la kat sini 😌

Jadinya entri kali ni aku nak share tentang pengalaman first time aku overnight kat luar kolej. Benda ni kami dah rancang nak buat after last paper final exam, which was on 12th January. See? Hahaha lama dah kan tapi aku baru nak update kat blog aku ni lol. 

At first I thought it just for girls only since before final hari tu Ainin just cakap dia cadang nak buat girls day out gituu. But end up, we got 3 boys there. Takpela, tak kisah pun lagi okay la kan sebab overnight kot so maybe better ada lelaki. Oh actually, we planned it either two options: malam 12 Jan sampai pagi or pagi 13 Jan sampai petang. And the vote goes to 12 Jan.

Before that, roughly our tentative on the day:

-makan, wayang(late night movie), lepak kedai mamak, solat subuh kat masjid palam, balik kolej.

Last paper kami 12 Jan, and that night the plan go on. Ada masalah dengan kereta sewa sikit sebelum kami keluar petang tu which made us late and late sampai end up sudahnya kami bermaghrib kat masjid puncak alam tu je ha. Supposedly at 6 all of us should be ready to go out. But yeah.

After that, dinner time! Well, ada la benda-benda sikit jadinya kami just makan kat kedai makan kat Shah Alam tu je yang biasa-biasa. Tak ingat nama kedai, and so we just went for foods like nasi goreng and chicken chop. No steamboat or something more delicious ke apa ke. Apa-apa jelah asalkan perut kenyang kan? πŸ˜‰




Makan malammm

Next station?

Sebab benda ni pun dan berbulan berlalu aku pun ingat-ingat lupa huhu. Tak silap aku, kami pergi solat Isyak dulu kat masjid negeri. Ya Allah.. kelakar jugak la kalau dikenang semula. Disebabkan kami datang agak lewat jugak, dan masa tu masjid dah nak tutup. Orang masjid nak kunci dah. Nak jadi cerita, lepas kami (yang perempuan la) ambil wuduk solat semua tu haaa.. Lepas je kami bagi salam terus lampu ditutup dengan orang masjid! Nasib la kami sempat la habis solat tapi tak siap pakai tudung lagi. Dengan bersumberkan cahaya telefon kami tu la kami bersiap pakai tudung segala bagai.

Oh tapi orang masjid perasan jugak la ada kami rupanya kat situ. Nasib baiklah kalau tak habis la kami kena kunci kat dalam tu ha. Haha.

Selesai urusan penting, kami terus menuju ke Subang Parade untuk late night movie 🎬 kami. Wuhuu! Rasanya ini je kot antara tempat wayang yang dekat dan ada movie tengah malam yang kami nak tengok. Cadangnya kami nak tengok ‘Insidious the Last Key’ tu, tapi ada yang dah tengok (termasuk aku), jadinya kami berpecah cerita. 6 of us went for Insidious and another 6 of us went for The Commuter. Of course aku tengok The Commuter.

   
Insidious mula pukul 12.30 tengah malam dan The Commuter mula 12.45 tengah malam tak silap aku. So we finished a bit late from Insidious team. Lol.



Its already 3 am I guessed at that time, so we just tried to look out if there’s still uptown that were opened up. But yeah, 3 pagi kot kat Shah Alam mana ada kan. Kalau kt KL tu ada la rasanya. So we just went for ‘makan angin’ around situ. Ainin la yang lead. I mean, led by car la. Kami guna 2 kereta since ada 12 orang kan.

And I remembered that, sometimes Shafiq always picked on me bila aku menyanyi. Haha. Aku tak la nyanyi kuat tapi tu la, Shafiq can hear me and looked at me, teased me. Malu pulak aku weh dia tengok aku nyanyi hahaha. Tapi lagu melayu la kahkah.

After that, we went back to Puncak Alam, met and picked up Anna, our classmate whose overnight trip with her friends. Lepas tu kami just lepak kat kedai mamak sampai pukul 5 pagi macam tu. Gila la. Kami tak masuk la gate UiTM tu pagi pagi buta sebabnya nanti confirm kena tahan. And either kena tahan tulis nama bagai, or pb(polis bantuan) takkan bagi kami masuk selagi belum pukul 6.30 or 7 pagi lebih kurang. So that’s why we made up that decision. Gila aihh menahan mata sampai pagi. Kami lepak tu gila bising. Oh well, lupa pulak dalam group kami tu ada yang mulut potpet sikit tu yang jadi riuh sekampung πŸ‘„. Hahaha. 



Lepas lepak kedai mamak, then kami pergi masjid Puncak Alam. Pukul 5 pagi macam tu, siap ambil wuduk tunggu untuk solat subuh pulak. Mata memang berat dah tu tapi menahan la sebab dah ambil wuduk nanti takut batal pula kalau tidur. Selesai je solat subuh, apalagi kami terus la balik kolej.

Sampai kat kolej pagi tu dalam pukul 7 la lebih kurang. Sebelum semua balik bilik, kami selesaikan semua benda kalau ada yang belum selesai macam hutang ke nak bayar balik duit ke nak bayar duit kereta ke apa, just settle that all first. Balik tu memang terus tidur la! Nothing in mind other than sleep! 😴


'Farewell sem 3 from us!'


That’s all for our overnight trip. It’s my first time overnight trip and not sure if it was the last time. Lol. But for sure, it was really great and nice! Well, since we were going with our classmates so it was okay!

Tips for overnight trip? πŸŒšπŸš— (acah2 expert je haha)

1.     Must have a plan. Where to go, distance and timing ⏳. (tapi selalunya boleh jadi last minit punya plan haha)

2.     Driver pun penting! Plus with co-pilot. (well, ainin je yang bawa kereta tak tukar-tukar pun hehe)

3.     Places to go. Sebolehnya set la tempat mana nak pergi, senang nak timing gituu. Like us, tempat makan always be the hardest one to choose. Lol.

4.     Better to have boys I think. For safety maybe. And I guess they have much experience. Maybe. Girls saja pun boleh. Ini maybe sebab most of us are first timer. Kot.

5.     Please be prepared. I mean, prepared to open your eyes the all night. Yang jenis mata tu tepat 12 malam je terpejam hmm takyah ah. This is overnight, siapa suruh tidur?! Haha takde la gurau je.


Sorry, this is just my opinion, since I'm also a first timer to this huhu.

Well. I think this trip was totally nice and quite tiring also since on that day we had our last paper which we already used up our mind to the paper. Siang jawab paper, malam berjaga. Hmm.

Anyway, it was a good experience and great moments I had with my friends. I hope all these moments will be cherished and hope you guys get along well with your friends. Till the next entry!


😎😎😎

No comments:

Post a Comment

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Newer Post