Followers

Pages

7 August 2020

Homestay Review: SmartHouse di I-City, Shah Alam


Salam, dan hai. ^^

Okay, hari ni aku nak review satu homestay yang aku duduk haritu masa hangout/reunion dengan kawan-kawan aku. Bulan lepas aku pergi hehe tapi tu la baru update harini hihi. Hmm... aku tak tahu nak kata homestay or hotel sebab dia macam residence house cuma tak la besar sangat macam the real apartment tu. Muat la 4 orang, walaupun aku haritu memuatkan sampai 7 orang satu rumah! πŸ˜‚

Well, that's really unplanned actually. Memang sepatutnya 4 orang tapi tiba-tiba bertambah pulak yang nak tumpang berteduh sekali hahaha.

Anyway, let's get to the point!

Homestay: SmartHouse powered by Google (i-Soho residence)

Venue: I-City, Shah Alam

Price: RM75/1 night (murah kan?! wait but thats exclude the additional charges actually lol so => RM115)

But still, I think that's considered okay la kan. Murah jugak tu, haritu satu malam aku duduk 7 orang so seorang bayar RM16 je. Nice ah kan. Oh and that, aku booked daripada Agoda. And I'm not sure if the price change ikut holiday or peak time or anything. Okay, itu pengenalan. Then mesti la nak tahu rupa homestay tu kan, so let's go!

Ini ruang tamu. Tak la besar mana tapi muat la nak duduk ramai-ramai.(abaikan segala beg dalam gambar ni dan gambar seterusnya ye hehe)

Tapi nice la. TV ni takde siaran live tv or idk what its called. Maksud aku, like freeview tu kan. Tv ni ada netflix, youtube, and.....something else which aku tak ingat sangat nama tu sebab aku kurang familiar. So dua tu jela aku ingat hahaha. But banyak lagi benda lain la. So, boleh la nak tengok segala movie ke drama kat netflix, or nak tengok youtube ke, or anything kat other platform yang aku tak ingat nama apa tu. Haritu kitaorang tak tengok sangat sebab banyak sangat cerita kan sampai tak tahu nak tengok cerita apa πŸ˜‚

Plus disebabkan time tu kitaorang balik homestay tu agak lewat (which is 2 am I think duk borak nak-nak pulak ada sir yang duk borak tak henti kan lol hahaha), so lepas mandi semua tu on the way nak tidur, kami just duk review drama korea je hahahahaha. Bukannya tengok lol. Yela dah pagi buta kann.

Sofa kat ruang tamu. Kecik je tapi boleh la kan. Oh and nampak tak tilam kat belakang sofa tu? Yes, itu memang disediakan sebab ada satu bilik je and satu katil je so itu additional tilam sebab capacity rumah 4 orang kan. So don't worry ada tilam tapi single punya la hehe.

Ini kat area ruang tamu jugak so kira kitchen + ruang tamu, gitu? Rumah pun kecik aje tak besar mana tapi memang nice la. Yela, pakej lengkap habis! Siap ada mesin basuh, peti ais, dapur, macam-macam! Very nice ah πŸ‘

Haa ni la bilik dia, beserta katil satu. Bilik pun memang nice! Bilik air dalam bilik and ada satu je so share-share la ye. Bilik dia pun cantik, meja solek pun ada. Almari pun ada. Iron pun ada, cuma takde board aje la hehe.

Okay, bonus! Haa ini ada video aku ambil masa duk situ, so boleh la imagine sikit kot besar mana rumah ni.


Alright. So from my review, this homestay is very nice. Murah pun kira murah jugak la. Tempat pun nice. Oh ya, to summarise it easier, here I listed things that good enough and what they have:

- 1 queen bed and 1 additional single mattress
- Wifi
- TV (lots of movies and dramas to watch!)
- washing machine (sabun bawak sendiri huhu)
- kitchen (utensils and plates also there if I'm not mistaken)
- fridge
- sofa
- iron (no iron board)
- closet
- AND... PARKING!

By the way about parking, they will give an access card for parking and also one for keyhouse (also use for lift). So you don't have to worry about parking la. Except! If you guys bring more than one car, you can also park inside but need to pay la. Macam parking ticket kat mall tu kan, haa macam tu la. Pakai touch n go pun boleh kalau tak silap. But, I'm not sure how much it will charge by parking ticket.

One more thing. This homestay is self-check in, so its very easy. Check-in time is 3 pm but the key you can take it a bit earlier (like I did) and then you can just check-in any time you want. The owner will whatsapp all the details and you won't meet the owner, because the key can be pick up from the mailbox. Simple and very easy.

Ah one more one more! This place is veryyyy close to I-City and also a mall (Central mall? I don't remember coz didn't manage to go there that time huhu). If I'm not mistaken, you can just walk by a bridge (??) to go to the mall. Anyway, its close la to be said.

So how? I think its very nice and comfortable if you guys want to stay. Aku tak sempat la explore the whole building since I stayed only for one night and the next day already check out. But still, I'm satisfied enough πŸ‘

Hope this review helps to those who searching for a nice place to stay around Shah Alam. So if you want just google or search it on agoda or other platform. Okay? πŸ˜‰

Til we meet again, thank you for reading! πŸ’–

1 comment:

  1. menginap di homestay memang sekarang menjadi solusi jika sedang melakukan perjalanan wisata, apalagi jika bersama keluarga pastinya sangat mengasikkan. Terima kasih sudah berbagi ceritanya, semoga selalu sehat dan terus berbagi cerita.

    ReplyDelete

Hi there! Feel free to drop your comment here. ^^

Thanks a lot! ♥