Followers

Nuffnang

11 February 2015

Aku SPM Leaver 2014



It might seems an ending, but definitely it is a beginning. That's a beginning for the SPM leavers. So, amacam? Awak-awak semua yang lepasan spm ni dah fikir nak ambil course apa? Apa yang korang minat, nak jadi apa, or maybe someone yang inspire korang to become someone like him/her. Yelah, contoh macam Sheikh Muzafar and Mejar Dr Faiz, angkasawan negara kita. Atau nak jadi macam Datuk Lee Chong Wei ke, or Tan Sri Dato' Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, gabenor bank negara kita. Haa, punya hebatnya inspire korang. And maybe ada yang inspire nak jadi macam Tun Dr Mahathir yang dah banyak menyumbang kepada negara kita. 


Tak kisah la sesiapa pun yang menjadi inspirasi anda, make it a reality not a fantasy. Kalau angan je lebih tapi takde usaha, tak guna la jugak. Hampehh.. So, believe in yourself that you can do better and bring victory to yourself and also your family. Bukan tu je, cikgu-cikgu korang yang pernah ajar korang pun akan rasa bangga bila tengok anak muridnya berjaya. Yelah, dulu gila-gila struggle nak exam bagai sampai nak pecah otak!!


Nanti bila korang dah berjaya, hah! Segini happy and bangga dengan korang. 

' Inilah anak didik aku, yang aku didik sampai dia berjaya ni walaupun dia dulu ni bodoh-bodoh je. Sob, sob.' Silap-silap gitu monolog cikgu-cikgu kita. Haha. Maaflah, ni sekadar gurauan ye. 


Anyway, Yang dah tahu nak jadi apa and nak ambil course apa nanti, baguslah. Yang agak-agak confused, takde hala tuju macam aku la lebih kurang kan, you guys still have time. Maybe bila korang dah tahu result korang, korang boleh nampak kat mana bidang yang korang lebih cenderung. (wuhuu.. dupdapdupdap menunggu result keluar..) And sementara tunggu ni, try la jugak buat ujian kerjaya. Alaa, online saja. Sekarang kan dah moden, canggih. taip je kat google tu, tup! keluarlah.. 

So, this is a quote for you to read and think deeply... Open your eyes WIDER and also your mind.


Aku pun ada sedikit la nak share dengan korang. Alaa, scholarship untuk kita-kita. Tapi ni jelah. Kalau nak lebih, korang google la sendiri. 


Scholarship for you :
Anyway, I think kalau aku ambil course forensik komputer, what say you? Cuba komen sikit. Hehe. It seems quite interesting but maybe quite difficult. Alaa, tapi mana-mana bidang pun susah sebenarnya. It depends on us, how we overcome it right? So, tak payah nak pening-pening kepala sangat la.. Karang tercabut kepala terkeluar otak hang baru tau. Kalau rasa susah sangat, simple je. Pasni, masuk bilik air. Buat apa? Haa, ambil la wuduk pastu kau duduk la kejap atas sejadah ke, istighfar ke zikir la sikit-sikit nak dapatkan khusyuk sikit. Then, buatlah solat istikharah supaya Allah tunjukkan jalan keluar bagi kita untuk kita buat pilihan yang terbaik demi masa depan kita. Mohon sungguh-sungguh kat Allah supaya bantu kita untuk buat pilihan sebab apa? Allah saja yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Trust me, His decision is the best for us.


Eh, dah la. Ini jelah untuk kali ni. Lain kali aku share la lagi apa-apa yang aku rasa aku nak share. So, hopefully you guys enjoy la apa yang aku taip ni. Tak suka ke, rasa something wrong, haa.. Komen jelah. Anyway, thanks for reading. I really appreciate it. ^^


4 comments:

  1. Assalamualaikum . Singgah sini . Kita sama2 lepasan SPM 2014. Saya pon tngah pikir2 nak amik course ape . Tapi sekarang dah isi dah . Shahril amik course Sains komputer, ..

    ReplyDelete
  2. cik nufaz dah isi dah scholarship maybank tuu ? boleh share sikit pasal tuu ? takut2 , scholarship penipuan jee ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam,shahril. thanks singgah sini. wah, course kita lebih kurang jee. kalau sya jdi amik course forensik komp la. ^^ btw, sya memang belum isi borang tu lagi. tapi sya rasa scholarship tu bukan satu penipuan. maybe shahril boleh google scholarship tu kat website rasmi scholarship, nk tahu betul ke tak. maaf la klau ada mklumat yg salah. ni website rasmi maybank. shahril boleh baca mklumat tu kat sni. thanks for the comments =)

      http://www.maybank.com/en/careers/students/scholarship.page

      Delete
  3. saya akan tambah satu lagi website malaysia scholarship. harap maaf klau ada salah info.

    ReplyDelete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...