Followers

Nuffnang

Pages

2 April 2018

How to Know Your Best Skincare?

Assalamualaikum 🌸

Hi gais and good night everyone!

Sihat tak tu? hehe. Hari ni sis nak jugak la upload entri ni sebab seminggu tak update since saya agak busy sem ni. Okay, so today I want to share with you guys on types of your skin and tips on how to choose your skincare. And honestly, its not from my reading or knowledge yang menggunung about skincare. I got this kind of information from a sharing that I went to (dari sem lepas kot haha), given by the famous blogger who loves to write up about beauty on her blog. Its Iman Abdul Rahim! Well, you guys can check it out here , on her blog later, AFTER READING MY ENTRY. Okay? Hahaha.

So, shall we start?

Image result for skincare cartoon

Alright, first thing first.

1. SKIN TYPES

Kita mestilah kena tahu apa jenis kulit kita, barulah kita boleh go on dengan skincare kita nak pakai. Kalian semua ni tahu tak apa jenis kulit muka kalian? Meh sini cik ain nak habaq mai nahh..

Ada beberapa jenis kulit muka, antaranya:

Image result for skin types

Image result for how to determine skin types

Saya tak reti sangat nak explain more pasal ni. Tapi just a little bit, so based on pictures pun maybe korang boleh nampak sikit the points kan. Hehe.

So agak-agak, dah boleh tahu skin type korang? Saya punya jenis oily oily gituu. Macam combination pun ada juga laa hehe. So kalau korang dah tahu, kita move on dengan next topik, iaitu pemilihan skincare atau tips pemakaian skincare.


Image result for cleanser cartoon

2. CLEANSER

Untuk pencuci muka, pemilihan cleanser pun penting tau! Kalau nak cuci muka yang bermekap, boleh guna oily cleanser kemudian baru cuci dengan cleanser biasa (kalau rajin la buat double cleasing hehe). Oily cleanser ni korang boleh cari je kat watsons ke, guardian ke. Kalau breakout kulit tetiba jadi kering gitu, mungkin sebab pH cleanser tinggi. Tak sesuai dengan pH kulit muka kita yang rendah iaitu around 5.5 (acidic).

Image result for cleanser cartoon

3. SCRUB

Untuk pemakaian scrub muka, boleh pakai dalam 2-3 kali seminggu. Jangan pakai tiap hari tau! Mati sel kulit muka korang asyik kena genyeh je. Yang kulitnya mungkin jenis sensitif, skrub aprikot (St Ives kott) mungkin tak sesuai sebab beads dia agak kasar.


4. TONER

Untuk toner pula, it's an extra actually. Tak wajib pakai tapi boleh saja nak pakai tiap-tiap hari. Sis ingat lagi dia ada cakap yang toner ni macam cleanser kedua kita, nak bersihkan kotoran yang lebih-lebih gitu. So I suka pakai tiap hari hehe. Tepek tepek je kat muka. Kadang je pakai cotton. Oh and pasal cara pakai, tak kisah nak pakai tangan atau cotton. Cuma mungkin pakai cotton tu lagi bersih than our hands, right?


5. SERUM

Penggunaan serum pula sebenarnya lebih kepada mereka yang mempunyai masalah kulit. It just an extra in your skincare. Dan tidak ada masalah juga bagi mereka yang tiada masalah kulit kalau nak pakai serum ni. For example, vitamin C serum baik untuk bagi muka nampak glowing gitu.


6. MOISTURIZER

Next, important step jugak ni iaitu moisturizer. Nama pun moisturizer, so function dia untuk bagi kulit kita ni moist gitu. Tak kering.

Untuk mereka yang jenis kulitnya oily, seeloknya guna moisturizer yang untuk hydration dan yang oil-free moisturizer (with hyaluronic acid and glycerin). Untuk dry skin, boleh try yang ada oils (like shea butter, jojoba oil, or coconut oil).


7. SUNSCREEN/SUNBLOCK

Haa, sunscreen ni pun antara yang WAJIB kena pakai tau! (Tapi sis pun jarang-jarang pakai wehehe). Kenapa kena pakai? Antaranya sebab kita taknak kulit gelap/sunburn (siapa je nak kann), elak pigmentation/jeragat (most common cause gituu), tak nak kulit berkedut, and tak nak kena skin cancer.

This is the info I got from MedTweetMy.

So basically, ada dua either UVA atau UVB. UVA more on causing aging and UVB more on causing sunburn. SPF pun pandai-pandai pilih la. Sunblock ni kalau berjemur boleh pakai dalam 3-4 jam, then reapply. Pakai yang SPF 30-50 pun dah okay dah tu.


8. EXTRAS

Related image

Actually, toner, scrub, serum, mask tu semuanya just like the extras je. Not necessary tapi digalakkan kalau rajin. Lebih kurang macam tu. Pemakaian mask pula selalunya after toner, kemudian baru diikuti dengan moisturizer.

Dari segi ingredients dalam bahan-bahan skincare, salicylic acid atau dicelamide elok untuk mereka yang ada masalah jerawat. JANGAN beli skincare yang ada bahan mercury atau bleach atau seangkatan dengannya (selalunya local skincare tapi tak juga semua). Kulit muka yang ada parut, jerawat, dark spot, boleh guna yang ada bahan seperti niacinamide. Niacinamide ni water soluble yang elok untuk improve or reduced appearance of enlarged pores, uneven skin tone, fine lines and wrinkles, dullness, and a weakened surface.

Ingredients dalam skincare juga bergantung kepada jenis kulit anda. Mungkin alcohol, essential oil like tea tree oil, citrus, lavender, rose and others, may be not good for people with sensitive skins. Sodium laureth sulfate (SLS) also not good sangat rasanya. You can read it more here , the ingredients you should avoid.

Ingredients lain yang okay untuk dipakai antaranya ialah hyaluronic acid. Kebaikan hyaluronic acid ni sebab dia baik untuk kekalkan/replenish moisture kulit. Niacinamide bagus untuk control sebum production, minimize appearance of pores and also good for blemish/acne skin. Salicylic acid pula baik untuk treat acne skin and reduced inflammation, prevent further breakouts.


Gambar atas ni menunjukkan perbezaan antara BHA dan AHA. Untuk AHA, ianya lebih preferred for people with normal to dry skin. While for BHA, its good for people from normal to oily skin prone to bumps, clogs, blemishes, and enlarged pores.

Selalu skincare product mention pasal healing crisis. In fact, it's not good pun untuk skincare yang bagus ada healing crisis. Instead of healing crisis, purging is much better. So purging takpe la. For example, bila guna produk baru jadi breakout (not really good girlss).

Dark circle ni pula biasalah. Lagi-lagi student. Tapi kadang dark circle ni boleh jadi sebab genetik juga. Others reason tu biasalah sebab tak cukup rehat, tidur, air dan maybe hormon. So, solution nya cari eye cream yang bagus jela kot kann.

Seeloknya pakai satu produk je at one time, jangan sekali gus dua produk. Kalau nak juga, pakai satu pagi, dan satu lagi malam. (I pun sometimes suka pakai 2 products but at different time la) 

Kadang tu, pemakaian skincare ni payah/leceh sebab banyak benda. But its a journey for your skin. Kata nak cantik, kenalah rajin beb! Pemakanan pun penting kalau nak kulit cantik. Kurangkan makan makanan berkolesterol dan juga lagi-lagi makanan yang bergoreng/berminyak tu ha.


***Notes: Jangan lupa buat patch test bila guna produk baru. Caranya, pakai dan biarkan dalam 24 jam. Perhatikan jika ada tanda rashes atau merah-merah gatal gitu (it means it is not suitable for you).


Lastly, cantik itu penting! Tapi kenalah cantik luar dan dalam ye 😉

Hope you get some benefits from this entry. Thank you! 💖


DISCLAIMER: This sharing info is just based on Kak Iman's experiences and reading. I just share and add it on. We are not dermatologist, rather just girls who sharing skincare tips 🌸


1 comment:

  1. Siqah combination skin. Huhu. Baru tahu hari tu. Selama ni ingatkan oily skin.

    ReplyDelete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Newer Post