Followers

Nuffnang

Pages

29 May 2018

Review Buku: Empayar karya Teme Abdullah



Salam ramadhan semua. Moga kita semua diberkati hendakNya.

Entri kali ni saya nak buat review satu buku yang author nya memang my favourite la hehe. So, let's us!


TAJUK: EMPAYAR HIKAYAT PUTERA TANPA NAMA

KARYA: TEME ABDULLAH


Aku beli buku ni masa PBAKL 2018 hari tu, on the first day. Actually, its pre-order and I picked them up at Iman's booth.


So, agak-agak buku kali ni cerita pasal apa ye? Honestly, at first I thought it was a story about Teme also (since he using a nickname and not a real name, sama la macam tajuknya kan), sama macam buku yang lain ke, just maybe cerita yang lain sikit ke I don't know. But after I read from the very first page till the end, FANTASTIC! Never thought of this kind of story he would made!


Okay, now its the REVIEW:

As for me, buku Empayar ni memang patut dibaca oleh semua orang. But honestly kalau aku, aku memang recommend la SEMUA buku Teme ni hahaha. Sebab no reason not to read! And as for this Empayar book, totally recommended! πŸ‘

Why?

Sebabnya content buku agak berbeza daripada abang-abangnya yang lain (Si PJ, AJ, dan IJ), yang mostly bercerita tentang kehidupan Teme. Buku Empayar ni membawa satu sisi cerita yang lain, tiada kaitan dengan hidup peribadi Teme, dan boleh dikira suatu novel fiksyen gitu!

Haa, another more, bagi aku la.. Buku Empayar ni kekadang rasa macam ala ala novel Ramlee Awang Murshid gituu. Klasik, dan juga paling penting, there are soooo many points to take noted! Bila membaca tu memang akan membuat aku sendiri kekadang berfikir, and the contents also related with the current issues (in our religion).

Empayar ni juga memberi aku banyak ilmu baru yang mungkin aku tak tahu selama ni. And how he twist a bit on the story plot. Awesome! Setiap helaian muka surat memang tak boleh miss!

Oh and just wanna tell you guys, the characters in this story got no name! Well, the title itself has already told you right? Dah tu, guna nama apa ye? Kalau nak tahu nama apa yang digunakan dalam buku ni, kenalah baca! Hmm, maybe dia guna nama like tempe, tauhu, ayam, bunga, or kumbang maybe? Hahaha.


A little bit synopsis πŸ“œ : 

Adalah sebuah kisah tentang pemuda-pemuda yang terpilih untuk memasuki sebuah madrasah pada zaman kesultanan. Ia menceritakan tentang kehidupan di madrasah, latihan yang mereka jalani untuk menjadi pegawai kesultanan, peraturan-peraturan, dan juga sifat-sifat berbeza yang ada pada setiap pelatih. Sifat pelatih yang sentiasa ingin menjadi yang terbaik, dan juga sifat pelatih yang sentiasa bersuara demi kebenaran. Madrasah yang mereka masuk ini bukanlah sekadar madrasah biasa, tetapi madrasah yang melatih mereka untuk menjadi pegawai kesultanan suatu hari nanti! Dengan syarat, mereka harus melepasi semua latihan dan ujian. Namun, ada juga rahsia yang tersembunyi di dalam madrasah tersebut. Rahsia yang hanya mereka sahaja yang tahu.....



Okay thats it. Aku memang tak nak la cerita lebih-lebih nanti jadi spoiler. Anyway, I really like this Empayar! Thumbs up Teme! πŸ‘πŸ‘

So, korang yang masih belum dapatkan buku Empayar ni, cepat-cepat la dapatkan buku ni tau! Seriously recommended!

I would give 9/10 marks. Tak boleh bagi full sebab kena tunggu next Empayar since cerita dia macam tergantung je. Apeni Teme buat orang curious la! Haha. Anyway, its very good!



🌼🌼🌼

4 comments:

  1. Wow.. Baca review nie rasa cam nak beli juga buku Teme ini.. Insya Allah akan cuba dapatkan juga.. Lama dah aim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah, tak rugi baca. memang kena dapatkan tau hehe.

      Delete
  2. buku ni mmg best...selang beberapa muka surat mesti ada perkataan2 yang susah nak jumpa sekarang ni...disertakan sekali dengan maksud dipenjuru muka surat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap, thats true! saya pun suka how he put all the meanings at the end of the page, consider yg maybe reader tak tahu maksud dia apa kann.. ^^

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Newer Post