Followers

Nuffnang

Pages

7 May 2015

Mahasiswa-To-Be =)



Alhamdulillah, hari ini Allah masih memberi aku peluang untuk bernafas dan menulis entri terbaru. Hari ini aku tak mahu cakap panjang-panjang (walaupun at the end aku akan cakap panjang juga) so aku takde la nak straight forward sangat kan. Firstly, aku nak cakap aku dapat lesen P. Yeayy! Haha, macam tak happy je bunyi. Okey-okey. Next aku nak tunjuk sikit buku-buku yang aku beli kat PWTC masa Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2015. Haa, amik kau. Actually bukan aku la yang pergi sana beli sebab I don't have any transport to gooo. I duduk melaka takde ktm, hanya ada bas. My parents tak bagi pulak I naik bas sensorang pergi KL sebab I tak pernah pergi sorang-sorang. So cemana I boleh beli buku kat sana ek? Haa, kakak aku ada bertugas kat sana, kat booth utusan. So kira sambil menyelam minum air dia pun ambil la pesanan-pesanan daripada adik beradik ibu ayah aku nak beli buku apa kat pwtc tu. Aku rasa akulah yang paling banyak memesan buku kat akak aku. Haha. Nasib baiklah akak aku dah dapat baucer buku tu so guna baucer tu jelah.

Macam-macam jugaklah aku pesan. Hampir semua kategori aku pesan. Novel, majalah, komik, buku motivasi, entahlah apa lagi la kan. Ni haa, amik kau list yang aku pesan kat akak aku tu :

1) catatan matluthfi
2) majalah gen Q edisi terbaru
3) komik kijiya siri 11-13
4) komik lawak kampus
5) novel andai itu takdirnya 2
6) buku #henshin

Fuhhh, ini pun kira banyak la jugak, banyak pesanan daripada family aku yang lain tu. Depa semua tak tau nak pesan buku apa. Aku je yang beria-ria pesan macam-macam. Akak aku tu novel bukan ke main banyak lagi beli. Yang kat rumah ni pun tak terbaca-baca nak beli novel lain. Aiyoo. Tapi tak semua la aku dapat. Komik kijiya siri 11 and buku henshin tu jela yang aku tak dapat. Buku henshin tu sekejapan je habis. Yelah, buku tu baru je untuk tribute. Eh, betul ke apa aku cakap ni ek? Tak kisahlah kan. By the way, buku #Henshin ni adalah karya aiman banna yang boleh dikira sebagai blogger, I think. Best jugak la aku baca. Nah, ini blog aiman banna. Sesiapa yang nak jengah blog aiman banna, meh klik sini.

Ini dia buku #Henshin.

Okey.. Haaa, ini cerita kemuncaknya. Hehe, takdelah kemuncak sangat kan. Well, kepada semua lepasan SPM 2014 mesti cuak tengahari tadi kan? Itu yang line upu busy je memanjang. Pergi web asyik loading jee. SMS tak reply-reply. Nasib baiklah ada link lain yang boleh bukak selain upu tu. Ni ha => https://jpt.ums.edu.my/asasi.aspx. Aku guna link ni je. Tapi aku lambat la check dalam pukul 3 lebih la sebab aku tahu line upu mesti busy gilerr. Kawan-kawan aku ramai yang dapat UIA and USIM. UITM pun ramai jugak. Ada juga yang dapat UMS, UNIMAS, macam-macamlah. Ada yang dapat asasi, ada yang dapat diploma and ada juga yang tak dapat upu. And ada juga classmates aku yang dapat asasi pintar kat UKM. Tapi yang sorang tu dah dapat jpa mara. Oh, hahaha. Mestilah korang nak tahu aku punya result kan.

So, alhamdulillah aku dapatlah upu. Dapat yang second choice rasanya. Aku dapat asasi. Asasi sains. Asasi Sains kat UiTM. Titik. Yeayy!! Haha. Mula-mula tu aku tak tahu kenapa aku macam nak kata sedih tu, tak tahulah. Maybelah kut sebab time tu aku macam berharap aku dapat uia kut. But then lama-lama aku okey je. Gila punya perasaan. Haha. Well, my aunty cakap asasi uitm kat puncak alam. Tengok macam betul-betul kat puncak, puncak hutan. Haha, tak tahulah. Aku pun tak pernah pergi sana. So hopefully I can adapt la with the new circumtances tomorrow and dapat belajar bebaik and score well. Ada rezeki, insyaAllah aku fly la memana. Haha. Doa-doalah untuk aku ye.

Apa-apa pun kepada semua yang dah tahu nak masuk universiti mana, or matrik ke, atau mana-mana sajalah, kita kena terima. Ini semua adalah perancangan Allah kerana percayalah apa yang Allah rancang untuk kita itu adalah yang terbaik. Mungkin kita tak nak pergi uni sini, tak nak pergi matrik, tapi you have to know, mungkin apa yang kita harap sangat kita dapat itu bukanlah yang terbaik untuk kita, and maybe yang kita tak nak sungguh-sungguh itulah yang terbaik untuk kita. Just one, trust Allah. Semua yang berlaku ada hikmahnya. Haha,, yeahhh. Itulah dia. Memang aku takkan cakap pendek punya. Mesti panjang berjela-jela. Okey, sampai sini jelah. Semoga inilah jalan terbaik yang Allah pilih untuk aku, untuk masa depan aku. InsyaAllah, aminn... 


*  *  *  *  *  *

Kita takkan pernah tahu apa perancangan Allah.
Kita merancang, Allah tentukan.
Percayalah, Allah adalah sebaik-baik perancang. 



4 comments:

  1. thniah ! shahril dapat diploma jerr :) x mintak pon asasi . heheheh . kawan shahril rmai jerr yg dapat Asasi UiTM . Palam jerr kebiasaannya ASASI niii ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks.. oh ok la tuu. Uitm jgak ke? Aah, skang ni sume nk jdi singkatan. Palam pun bole jadi. Haha =D

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...