Followers

Nuffnang

1 August 2016

Resipi Kek Batik Koko



Hai gaiss. Haa baiklah hari ni saya nak kongsi sikit resipi kek batik. Well, of course ini bukanlah resipi saya sebab I'm not good in this so I just googling and then found it! Saya try buat and alhamdulillah menjadi la jugak hehe. Sedapp. My sister pun tertanya-tanya how I made it because the cake was quite moist. Not too dry. Before this my sister ada jugak pernah buat tapi guna milo. But this time saya try guna koko and it worked ! Okay okay, tak payah buang masa lagi so jom kita ke resipi kek batik yang delicious. Senang je.


Bahan-bahan :

# 3 biji telur
# 250g mentega
# 1/2 cawan serbuk koko
# 3/4 tin susu pekat manis
# 1 sudu kecil esen vanilla
# Biskut marie (sebungkus)

serbuk koko

3 biji telur

sebungkus biskut marie yang telah dipatah-patahkan


Cara-cara :

1. Cairkan mentega di dalam periuk/kuali dengan api yang sederhana. Kemudian masukkan susu pekat dan kacau hingga sebati. Selesai kacau, tutup api dan tunggu lebih kurang 5 minit.


2. Jangan buka api. Masukkan telur dan kacau laju-laju sampai sebati supaya telur tak berketul-ketul (though saya punya rasanya ada berketul sikit huhuu). Setelah sebati, buka api perlahan kemudian masukkan koko dan esen vanilla. Kacau sebati tak tidak berketul.

3. Selesai kacau sampai sebati, tutup api dan masukkan pula biskut marie yang telah dipatah-patahkan. Depends berapa kali nak patahkan biskut tu and saya buat dua kali patah. Kacau bagi rata dan kena semua biskut tu. Selesai kacau, masukkan dalam loyang atau apa-apa bekas yang sesuai dan mampatkan. Simpan dalam peti ais dan kek batik siap sedia untuk dihidang !


Nah, kek batik koko siap ! Eh maaf la yang tepi tu dah potong dulu before ambil gambar hihi. Lupa nak ambil gambar dulu. Tapi nice la kan? Nampak moist kan.

 Okay, kek batik koko siap untuk dimakan. yummy ! (sorry tak berapa lawa potongannya hehe)


Baiklah selesai semuanya. Haa jangan lupa cuba resipi ni okay. Sedap tauu. Sekejapan je nak habis kek ni family aku makan haha. Apa-apa pun credits given to this source of recipe. Banyak resipi kat situ bolehlah cuba buat nanti ye ;)


Have a good day !



6 comments:

  1. wah. 1st time jumpa org yang resepi kek batik letak telur jugak. kebanyakannya tak letak.heee:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh yekee. ni pun tgk resipi org hehee

      Delete
  2. wah simple resepi kek batik ni :) nampak sedap pulak tu sampai menitik air liur hehehe XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann.. simple je and sedap sgt so boleh la cepat2 buat nnti banjir rumah dgn air liur tu hihi XD

      Delete
  3. W'salam Nufaz,

    Minggu lepas ada officemate tanya resepi ni..
    Kebetulan sis berblogwalking jumpa blog ini jadi bolehlah recommend pd officemate untuk ikut resepi Nufaz..

    Thanks for sharing.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai LZ ! wahh alhamdulillah nasib baik jumpa ye hehe. boleh la share kat kengkawan (tho saya amik resipi ni kat tempat lain jugak heuheu). selamat membuat dan bersharing LZ ! ^_^

      Delete

Hey you there ! Allow yourself to comment here. Have some times to click on my ads and follow me too. Heuheu ;)

Thanks a lot to you ! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...